Spis treści
Brownie z truskawkami – prosty przepis na wyjątkowe ciasto
Czas przygotowania: ok. 15 minut + 35 minut pieczenia
Ilość porcji: ok. 12-16 kawałków
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
200 g masła,
200 g gorzkiej czekolady,
3 jajka (w temperaturze pokojowej),
250 g drobnego cukru,
135 g mąki,
szczypta soli,
ok. 20 truskawek,
100 g gorzkiej czekolady.
Jak zrobić brownie z truskawkami?
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza. Foremkę (ok. 21×28 cm lub podobną o tej samej powierzchni) wyłóż papierem do pieczenia. Truskawki umyj, usuń szypułki i przekrój na pół.
Masło rozpuść w rondelku na małym ogniu. Gdy się rozpuści, dodaj 200 g gorzkiej czekolady połamanej na kostki. Mieszaj, aż powstanie gładka masa. Zdejmij z ognia i odstaw na chwilę.
W misce ubij jajka z cukrem – możesz użyć miksera lub rózgi. Dodaj przestudzoną masę czekoladowo-maślaną i dokładnie wymieszaj.
Wsyp mąkę i szczyptę soli, wymieszaj całość na jednolitą masę.
Przelej ciasto do foremki. Na wierzchu ułóż kawałki truskawek. Całość posyp posiekaną czekoladą.
Piecz ok. 35 minut, aż środek będzie jeszcze lekko wilgotny, a brzegi będą delikatnie odchodzić od formy. Uważaj na czas pieczenia – jeśli używasz mniejszej formy, może potrwać nieco dłużej. Najlepiej jeść je całkowicie ostudzone, kiedy brownie nabiera intensywnej czekoladowej głębi. Wiem jednak, że trudno się powstrzymać. Smacznego!
Brownie z truskawkami – ciasto na każdą okazję
Nie będę ukrywać – to ciasto jest jednym z moich ulubionych. Potrafię je piec dwa razy w tygodniu i jeść o każdej porze dnia. Sprawdza się, kiedy nie mam czasu na śniadanie, jako przekąska na wynos czy deser do kawy lub herbaty. A co najważniejsze – robi się je bardzo szybko, a samo przygotowanie jest przyjemne. Nie potrafię się też powstrzymać, żeby całkiem wystygło i kroję sobie kawałek, kiedy jeszcze jest ciepłe, a czekolada na wierzchu jest rozpuszczona. Do tego gałka lodów waniliowych lub kremowa bita śmietana i prosty, ale jakby luksusowy deser gotowy!
Kulinaria

Brownie z truskawkami sprawdzi się jako deser w weekend i w tygodniu, słodkość na pikniku lub grillu, pocieszenie w deszczowe dni i na Walentynki.