Czekoladowa rozpusta z truskawkami. To najlepsze brownie, jakie zjesz. Rozpływa się w ustach i nie daje o sobie zapomnieć

Gabriela Fedyk
To brownie z truskawkami jest czekoladowe, wilgotne, rozpływa się w ustach.
To brownie z truskawkami jest czekoladowe, wilgotne, rozpływa się w ustach. serezniy/123rf
Jest wilgotne, intensywnie czekoladowe i pełne soczystych truskawek. To brownie przygotujesz szybko, bez wysiłku i bez stresu. Niestety, jest też zła wiadomość: równie szybko znika. To ciasto idealne na leniwe popołudnie, imieniny, urodziny czy jako prezent dla wielbicieli czekolady. Jeden kęs i już wiesz, że warto było nagrzać piekarnik.

Spis treści

Brownie z truskawkami – prosty przepis na wyjątkowe ciasto

Czas przygotowania: ok. 15 minut + 35 minut pieczenia

Ilość porcji: ok. 12-16 kawałków

Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 200 g masła,

  • 200 g gorzkiej czekolady,

  • 3 jajka (w temperaturze pokojowej),

  • 250 g drobnego cukru,

  • 135 g mąki,

  • szczypta soli,

  • ok. 20 truskawek,

  • 100 g gorzkiej czekolady.

Jak zrobić brownie z truskawkami?

  1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza. Foremkę (ok. 21×28 cm lub podobną o tej samej powierzchni) wyłóż papierem do pieczenia. Truskawki umyj, usuń szypułki i przekrój na pół.

  2. Masło rozpuść w rondelku na małym ogniu. Gdy się rozpuści, dodaj 200 g gorzkiej czekolady połamanej na kostki. Mieszaj, aż powstanie gładka masa. Zdejmij z ognia i odstaw na chwilę.

  3. W misce ubij jajka z cukrem – możesz użyć miksera lub rózgi. Dodaj przestudzoną masę czekoladowo-maślaną i dokładnie wymieszaj.

  4. Wsyp mąkę i szczyptę soli, wymieszaj całość na jednolitą masę.

  5. Przelej ciasto do foremki. Na wierzchu ułóż kawałki truskawek. Całość posyp posiekaną czekoladą.

  6. Piecz ok. 35 minut, aż środek będzie jeszcze lekko wilgotny, a brzegi będą delikatnie odchodzić od formy. Uważaj na czas pieczenia – jeśli używasz mniejszej formy, może potrwać nieco dłużej. Najlepiej jeść je całkowicie ostudzone, kiedy brownie nabiera intensywnej czekoladowej głębi. Wiem jednak, że trudno się powstrzymać. Smacznego!

Brownie z truskawkami – ciasto na każdą okazję

Nie będę ukrywać – to ciasto jest jednym z moich ulubionych. Potrafię je piec dwa razy w tygodniu i jeść o każdej porze dnia. Sprawdza się, kiedy nie mam czasu na śniadanie, jako przekąska na wynos czy deser do kawy lub herbaty. A co najważniejsze – robi się je bardzo szybko, a samo przygotowanie jest przyjemne. Nie potrafię się też powstrzymać, żeby całkiem wystygło i kroję sobie kawałek, kiedy jeszcze jest ciepłe, a czekolada na wierzchu jest rozpuszczona. Do tego gałka lodów waniliowych lub kremowa bita śmietana i prosty, ale jakby luksusowy deser gotowy!

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Brownie z truskawkami sprawdzi się jako deser w weekend i w tygodniu, słodkość na pikniku lub grillu, pocieszenie w deszczowe dni i na Walentynki.

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni