W skrócie:
Oprócz dań na ciepło, na Wielkanoc warto podać także zimne przekąski. Zebraliśmy dla ciebie 5 najlepszych przepisów na pyszne jajka faszerowane, które przygotujesz szybko i bez problemów. Zobacz galerię, pod każdym zdjęciem znajdziesz link do dokładnego przepisu ze wskazówkami krok po kroku, jak przygotować proponowaną potrawę.
Czym faszerować jajka?
Jajka faszerowane to popularna przekąska, bardzo często podawana na święta wielkanocne. Można je przygotować z wieloma dodatkami. Polecamy np.
- jajka faszerowane szynką,
- jajka faszerowane pieczarkami,
- jajka faszerowane łososiem,
- jajka faszerowane awokado,
- jajka faszerowane suszonymi pomidorami.
Pysznie smakują także jajka faszerowane tuńczykiem. Wystarczy odsączyć tuńczyka z oleju i wymieszać z żółtkami jajek ugotowanymi na twardo, posiekanym szczypiorkiem, pokrojoną rzodkiewką i majonezem.
Jak zrobić farsz do jajek faszerowanych?
Przygotowując przekąski na Wielkanoc, warto sięgnąć po szybkie i sprawdzone przepisy np. po jajka faszerowane. Można je przygotować niemal błyskawicznie. O ich wyjątkowym smaku decyduje farsz. Jak go zrobić? Zobacz nasze wskazówki.
Farsz do jajek faszerowanych:
- Ugotuj jajka na twardo, wystudź i obierz.
- Następnie przekrój jajka na połówki i wyjmij delikatnie żółtka do oddzielnej miseczki.
- Dodaj do żółtek wybrane składniku farszu np. szynkę, rzodkiewkę czy łososia.
- Dopraw farsz odrobiną majonezu, solą i pieprzem. Wymieszaj.
- Nadziej pozostawione połówki jajek przygotowanym farszem.
Czytaj także: Sprawdzone sałatki na Wielkanoc. Te dania zrobią furorę na święta. Oto 11 przepisów na wyśmienite sałatki wielkanocne
Farsz do jajek można doprawić także chrzanem, ostrą musztardą lub przyprawą curry - wystarczy wymieszać żółtka z majonezem, solą, pieprzem i odrobiną przyprawy. Takie jajka curry mają piękny kolor i smakują wyśmienicie. Podając je na półmisku, warto zadbać o świąteczną dekorację. Świetnie sprawdzi się posiekany szczypiorek, plasterki rzodkiewki, natka pietruszki czy rzeżucha.
Co zrobić z jajek? Przekąski wielkanocne
Jajka to symbol nowego życia, dlatego tradycyjnie bardzo często goszczą na wielkanocnym stole. Można przygotować z nich pyszne przekąski. Świetnie smakują jajka podane w sosie wiosennym z ogórkiem, rzodkiewką i śmietaną lub jajka w sosie chrzanowym.
Sprawdź też: Tyle kalorii mają tradycyjne wielkanocne potrawy i produkty
Dobrym pomysłem jest przygotowanie także sałatki z jajkiem:
- sałatka z jajkiem i kiełbasą, z powodzeniem może konkurować z tradycyjną sałatką jarzynową,
- błyskawiczna sałatka jajeczna z rzodkiewką i szczypiorkiem,
- efektowna sałatka z tuńczykiem i jajkiem, podana na półmisku.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!
Polecamy także: Delikatna warstwowa sałatka łabędzi puch z jajkami, szynka i kapustą pekińską. Zachwyca wyglądem i smakiem
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: