Gotowanie kukurydzy do obiadu. Jak i ile gotować kukurydzę? Wypróbuj nasz sprawdzony sposób. Wyśmienita nie tylko z masłem i solą

Anna Daniluk
Patrycja Zawalska
Świeża kukurydza to składnik apetycznych sałatek, zup i farszy np.: do tortilli.
Świeża kukurydza to składnik apetycznych sałatek, zup i farszy np.: do tortilli. freepik.com/azerbaijan_stockers/zdjęcie ilustracyjne
Kukurydza to przysmak lata, który doskonale smakuje z masłem czy posypany solą. Na co dzień ziarenka kukurydzy również królują w kuchni, jako dodatek do wielu sałatek czy potraw. Jej przygotowanie jest bardzo proste. Zobacz, jak i ile powinno się gotować kukurydzę. Wypróbuj nasz sprawdzony sposób.

W skrócie

Gotowanie kukurydzy – przydatne triki

Gotowanie kukurydzy to sprawa bardzo prosta. Należy trzymać się kilku podstawowych zasad, by cieszyć się pyszną, ugotowaną w odpowiedni sposób kukurydzą.

  • Nie gotuj kukurydzy w wodzie z solą. Jeśli to zrobisz – stanie się ona twarda.
  • Podczas gotowania kukurydzy możesz do wody dodać nieco mleka. Ten trik spowoduje, że będzie ona jeszcze delikatniejsza w smaku.
  • Przed rozpoczęciem gotowania, dokładnie ją oczyść z liści, a także włosków. Obetnij trzon, jeśli za bardzo wystaje.
  • Kukurydzę możesz przekroić na pół, jeśli jest za duża.

Istotny jest także wybór odpowiedniego garnka. Powinien on przede wszystkim być dobrany odpowiednio do wielkości gotowanej rośliny (najlepiej sprawdzi się duży i szeroki). Zadbaj również o to, aby woda w garnku przykryła całą kukurydzę.

Jak i ile gotować kukurydzę?

Zastanawiasz się, jak długo gotować kukurydzę? By cieszyć się doskonałym smakiem kukurydzy oprószonej solą, wystarczy zaledwie... 10 minut!

  • Wystarczy zagotować wodę z cukrem (wystarczą około 2 łyżki).
  • Włożyć kukurydzę do garnka z zagotowaną wodą i pozostawić do wrzenia.
  • Gotować przez około 10 minut (w przypadku większej liczby kolb można przedłużyć proces gotowania do 15 minut).

Kolbę wyjętą prosto z wody możesz oprószyć solą i obłożyć wiórkami masła.

Właściwości zdrowotne kukurydzy

Kukurydza to bardzo istotny element diety osób chorych na celiakię lub z nietolerancją glukozy. Zawiera wiele składników odżywczych, które doskonale wpływają na nasze zdrowie. Kukurydza należy także do tak zwanej czystej piętnastki warzyw oraz owoców, czyli roślin bez pestycydów.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dostarcza ona witaminy, a także cenne składniki mineralne, między innymi:

  • witamina D,
  • witaminy z grupy B,
  • witaminy E,
  • fosfor,
  • żelazo,
  • magnez,
  • potas,
  • selen,
  • jod,
  • mangan.

Świeże ziarna kukurydzy w 100 g dostarczą organizmowi 365 kcal, z kolei kukurydza konserwowa w 100 g ma około 100 kcal.

Najlepsze dania z kukurydzą

Kukurydza to świetny dodatek do wielu dań. Wybraliśmy naszym zdaniem najlepsze potrawy, w których ją znajdziesz:

Z czym podawać gotowaną kukurydzę?

Gotowaną kukurydzę możesz podać na różne sposoby. Między innymi:

  • z cukrem pudrem i cynamonem (ta wersja na słodko, z pewnością Cię zaskoczy),
  • z masłem i solą,
  • z dipami i sosami,
  • z pesto np. z czosnku niedźwiedziego lub bazylii,
  • z guacamole.
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni