Kremowa polenta do obiadu. Przepis na przysmak z mąki kukurydzanej. Włosi dodają do niej ważny składnik

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Apetyczna polenta najczęściej przygotowywana jest z mąki kukurydzianej i doprawiana odrobiną masła.
Apetyczna polenta najczęściej przygotowywana jest z mąki kukurydzianej i doprawiana odrobiną masła. Getty Images/ Andrey Zhuravlev
Kukurydziana polenta to dla wielu osób znakomity dodatek do gulaszu, do pieczonego mięsa lub do śniadaniowej zupy mlecznej. Z jej wykorzystaniem można zrobić nawet domowe frytki lub kotlety warzywne. Podpowiadamy przepis na podstawowe ugotowanie polenty.

W skrócie

Polenta z kaszki kukurydzianej w danych książkach kucharskich nazywana była między innymi mamałygą. Ugotowana kasza lub mąka kukurydziana jest bardzo popularna w kuchni włoskiej. Włosi uwielbiają doprawiać ją startym parmezanem, czosnkiem lub ziołami np.: tymiankiem, rozmarynem i oregano. Początkowo włoska polenta robiona była z mąki kasztanowej i orkiszowej. Z czasem zamieniono ją na rozdrobnioną kukurydzę. Podpowiadamy przepis na domową polentę z kaszy kukurydzianej.

Podstawowa polenta – przepis na obiad

Liczba porcji: dla 8 osób.
Czas przygotowania: 50 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 l wody,
  • 250 g mąki kukurydzianej,
  • 100 g parmezanu,
  • 60 g masła,
  • 5 listków szałwii,
  • 3 g soli,
  • 5 g świeżo zmielonego pieprzu.

Jak zrobić polentę?

Przygotowanie:

  1. Wodę należy zagotować i posolić.
  2. Następnie należy powoli wsypać mąkę kukurydzianą i gotować na małym ogniu przez około 45 minut.
  3. Od czasu do czasu należy mieszać, aby w polencie nie powstały grudki.
  4. Pod koniec gotowania polenty należy na rozgrzanej patelni rozpuścić masło i przesmażyć liście szałwii, aby roztoczyły intensywny aromat i oddały smak do masła.
  5. Gotowe masło szałwiowe należy dodać do ugotowanej mączki kukurydzianej.
  6. Po tym czasie należy odstawić polentę do ostygnięcia. Do jeszcze ciepłej polenty należy dodać świeżo zmielony pieprz i parmezan.
  7. W trakcie studzenia polenta powinna nabrać zwartej i jednolitej konsystencji.

Polenta o aksamitnym smaku

Jeżeli chcecie uzyskać polentę o delikatnej strukturze, to można połowę przewidzianej wody zamienić na śmietankę kremówkę. Świetnym rozwiązaniem jest też zastosowanie mleka zamiast wody. Dzięki temu polenta nabierze kremowego, tłustego smaku.

Rodzaje polenty kukurydzianej

Warto wiedzieć, że we Włoszech dostępne są różne grubości zmielenia polenty. Najdrobniejsza mączka używana jest do ciastek, pieczywa i do panierowania np.: warzyw i kotletów. Kukurydza o średnim stopniu zmielenia poddana stosowana jest do gotowania dobrze znanej pulpy. A grubo zmielona polenta najczęściej stosowana jest do grillowania.

Sposób podania

Polenta pozostawia szerokie pole do popisu. Na przykład można zrobić frytki z polenty, traktować je jako dodatek do warzyw, albo serwować do owoców morza. Ugotowana kaszka kukurydziana wybornie smakuje podana na słodko z sosem z mrożonych owoców lub w sezonie ze świeżymi truskawkami. Stwardniała po ugotowaniu polenta może być krojona na kwadraty lub plastry i obsmażana na maśle i podana z sosem grzybowym.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Patelnie, do których nic nie przywiera!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!