W skrócie
Polenta z kaszki kukurydzianej w danych książkach kucharskich nazywana była między innymi mamałygą. Ugotowana kasza lub mąka kukurydziana jest bardzo popularna w kuchni włoskiej. Włosi uwielbiają doprawiać ją startym parmezanem, czosnkiem lub ziołami np.: tymiankiem, rozmarynem i oregano. Początkowo włoska polenta robiona była z mąki kasztanowej i orkiszowej. Z czasem zamieniono ją na rozdrobnioną kukurydzę. Podpowiadamy przepis na domową polentę z kaszy kukurydzianej.
Podstawowa polenta – przepis na obiad
Liczba porcji: dla 8 osób.
Czas przygotowania: 50 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 l wody,
- 250 g mąki kukurydzianej,
- 100 g parmezanu,
- 60 g masła,
- 5 listków szałwii,
- 3 g soli,
- 5 g świeżo zmielonego pieprzu.
Jak zrobić polentę?
Przygotowanie:
- Wodę należy zagotować i posolić.
- Następnie należy powoli wsypać mąkę kukurydzianą i gotować na małym ogniu przez około 45 minut.
- Od czasu do czasu należy mieszać, aby w polencie nie powstały grudki.
- Pod koniec gotowania polenty należy na rozgrzanej patelni rozpuścić masło i przesmażyć liście szałwii, aby roztoczyły intensywny aromat i oddały smak do masła.
- Gotowe masło szałwiowe należy dodać do ugotowanej mączki kukurydzianej.
- Po tym czasie należy odstawić polentę do ostygnięcia. Do jeszcze ciepłej polenty należy dodać świeżo zmielony pieprz i parmezan.
- W trakcie studzenia polenta powinna nabrać zwartej i jednolitej konsystencji.
Zobacz także: Kochasz włoską kuchnię? Oto 12 najbardziej znanych dań i produktów rodem ze słonecznej Italii. Spróbuj ich podczas wakacji
Polenta o aksamitnym smaku
Jeżeli chcecie uzyskać polentę o delikatnej strukturze, to można połowę przewidzianej wody zamienić na śmietankę kremówkę. Świetnym rozwiązaniem jest też zastosowanie mleka zamiast wody. Dzięki temu polenta nabierze kremowego, tłustego smaku.
Rodzaje polenty kukurydzianej
Warto wiedzieć, że we Włoszech dostępne są różne grubości zmielenia polenty. Najdrobniejsza mączka używana jest do ciastek, pieczywa i do panierowania np.: warzyw i kotletów. Kukurydza o średnim stopniu zmielenia poddana stosowana jest do gotowania dobrze znanej pulpy. A grubo zmielona polenta najczęściej stosowana jest do grillowania.
Sposób podania
Polenta pozostawia szerokie pole do popisu. Na przykład można zrobić frytki z polenty, traktować je jako dodatek do warzyw, albo serwować do owoców morza. Ugotowana kaszka kukurydziana wybornie smakuje podana na słodko z sosem z mrożonych owoców lub w sezonie ze świeżymi truskawkami. Stwardniała po ugotowaniu polenta może być krojona na kwadraty lub plastry i obsmażana na maśle i podana z sosem grzybowym.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Patelnie, do których nic nie przywiera!
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?