W skrócie
Jakie warzywa nadają się na grilla?
Najczęściej na grilla wykorzystuje się warzywa twarde, soczyste i jędrne. Wysoka temperatura rusztu sprawia, że warzywa miękną, przyprawy rozprowadzają swój aromat, a także wzmacnia się ich smak. Najczęściej grilluje się:
- bakłażana,
- cukinię,
- paprykę,
- szparagi,
- marchewkę,
- cebulę,
- ziemniaki,
- korzeń pietruszki,
- korzeń selera.
W przygotowaniu wegetariańskiego i wegańskiego grilla może ograniczyć nas jedynie wyobraźnia. Poza warzywami warto sięgać po grzyby, np. duże pieczarki portobello. Jako marynatę do wegańskiego grilla warto stosować olej wymieszany ze słodką mieloną papryką, w tym wędzoną. Dzięki niemu można uzyskać wyrazisty zapach i smak.
Jak grillować warzywa? Podczas używania rusztu, warto też skorzystać z sosu sojowego i dodatku świeżego czosnku. Do grillowanych bakłażanów znakomicie sprawdza się natomiast pasta miso (pasta z kuchni japońskiej ze sfermentowanej soi).
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć inspirujące dania na grilla wege
Warzywne szaszłyki od Healthyomnonom
Dietetyczka Irena Owsiak prezentuje na swoich profilach na Instagramie i Facebooku pomysły na wegańskie przysmaki. Określa je mianem przepisów dla zabieganych, bo mogą znacznie uprościć przygotowanie zdrowego jadłospisu. Na swoim kanale na Youtube pokazała przepis na wegańskiego grilla.
Szaszłyki wegańskie według Ireny Owsiak - przepis
Składniki:
- 1/2 cebuli
- 3/4 czerwonej papryki
- 5 pieczarek
- 1/3 tofu wędzone
- 2/5 cukinii
Marynata:
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżeczka syropu klonowego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Wszystkie warzywa, pieczarki i tofu zostały pokrojone na jednakowej wielkości kawałki. Dzięki temu będzie można je z łatwością nabić na patyczki.
- Następnie Irena Owsiak przygotowała marynatę z musztardy, syropu klonowego i oliwy z oliwek.
- Pokrojone składniki wymieszała w marynacie musztardowej i nabiła na patyczki.
- Szaszłyki można położyć na grillu lub użyć w piekarniku funkcji grilla przez 20 - 25 minut z grzaniem od góry albo trybem grillowym w 180°C.
- W ostatnich minutach pieczenia można dodać kromkę chleba. Aby zjeść szaszłyki z chrupiącą grzanką – stwierdziła na koniec dietetyczka.
Warzywa na grilla i kuchnia roślinna – sposoby blogerów
W kuchni wegańskiej i wegetariańskiej smak potraw można wydobyć przy użyciu zaskakujących produktów. Wśród najciekawszych dań warto zauważyć kaszankę wegańską, przygotowaną przez Konrada Budzyka, autora bloga Blendman. W tym przypadku kasza gryczana niepalona została zawinięta w papier ryżowy. Wśród innych propozycji polecanych na grilla są np.:
- żeberka z kukurydzy,
- pieczarki faszerowane orzechami włoskimi.
W naszej galerii zebraliśmy więcej inspiracji na przygotowanie warzyw na grillu od blogerów kulinarnych, zajmujących się kuchnią wegańską i wegetariańską.
Grill w Twoim domu
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Zaskocz gości i podaj pyszną sałatkę z sosem tzatziki. Polecamy przepis na grilla
- Niesamowita sałatka z truskawek i rukoli. Idealna przystawka od Plate by Kate
- Smaki dzieciństwa z lat 90. Bransoletki z cukierków, krówki ciągutki i gumy kulki
- Lody majonezowe, ze szpinakiem i prosecco. Te lodziarnie stawiają na nietypowy smak
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?