Spis treści
Szybka surówka do obiadu
Szukasz pomysłu na szybki do przygotowania dodatek do obiadu? Polecam niezawodną surówkę z kapusty pekińskiej. Robi się ją w 15 minut! Kapustę pekińską łączymy z pomidorami, cebulą i słodką kukurydzą. Do tego dochodzi duża garść natki pietruszki, która stanowi nieocenione źródło witaminy C. To naprawdę bardzo smaczne. Koniecznie wypróbuj.
Zobacz w galerii, jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej krok po kroku.
Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
liczba porcji dla 4 osób,
czas wykonania: 15 minut,
stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- kapusta pekińska,
- 3 pomidory,
- puszka kukurydzy,
- cebula,
- garść świeżej natki pietruszki,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz.
Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej i kukurydzy?
Przygotowanie:
- Zacznij od umycia wszystkich warzyw i odcedzenia kukurydzy.
- Pomidory natnij (jak na zdjęciu w galerii) i zalej wrzątkiem, po dwóch minutach odcedź, obierz i pokrój.
- Kapustę pekińską posiekaj, przełóż do salaterki i nieco posól.
- Cebulę pokrój w kostkę, a natkę pietruszki posiekaj.
- Połącz wszystkie warzywa w misce, polej oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem do smaku.
Surówka z kapusty pekińskiej – właściwości zdrowotne i kalorie
Surówki i sałatki z warzyw to samo zdrowie. Jak najczęściej powinniśmy wzbogacać nasz obiad o tradycyjną surówkę z warzyw. Pozwoli to dostarczyć organizmowi sporą dawkę cennego błonnika, a także witamin i minerałów.
Kapusta pekińska jest zdrowa i niskokaloryczna, 100 g zawiera ok. 40 kcal. Ma dużo witaminy C, witaminy A i B.
Kapusta pekińska jest bogatym źródłem witamin i minerałów oraz aktywnych związków. Znajdują się w niej m.in. karoteny, tiocyjaniany, indolo-3-karbinol, luteina, zeaksantyna, sulforafan i izotiocyjaniany. Jest bogatym źródłem rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika pokarmowego. Badania naukowe sugerują, że zawarte w niej związki pomagają chronić organizm przed rakiem piersi, okrężnicy i prostaty oraz pomagają obniżyć poziom „złego” cholesterolu we krwi – podkreśla Marta Siesicka-Osiak w artykule na Stronie Zdrowia.
Ciekawostka: kapusta pekińska pochodzi z północnych Chin i Japonii. Uprawia się ją w umiarkowanym klimacie. Co ciekawe, doczekała się nawet swojego pomnika w chińskim mieście Suzhou, niedaleko Szanghaju.
Wypróbuj także: Pyszna i wyrazista surówka z kapusty pekińskiej i papryki – zrobisz ją bez problemu
Sprawdź także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Gotuj smacznie i zdrowo!
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?