W skrócie
Gotowanie kukurydzy – przydatne triki
Gotowanie kukurydzy to sprawa bardzo prosta. Należy trzymać się kilku podstawowych zasad, by cieszyć się pyszną, ugotowaną w odpowiedni sposób kukurydzą.
- Nie gotuj kukurydzy w wodzie z solą. Jeśli to zrobisz – stanie się ona twarda.
- Podczas gotowania kukurydzy możesz do wody dodać nieco mleka. Ten trik spowoduje, że będzie ona jeszcze delikatniejsza w smaku.
- Przed rozpoczęciem gotowania, dokładnie ją oczyść z liści, a także włosków. Obetnij trzon, jeśli za bardzo wystaje.
- Kukurydzę możesz przekroić na pół, jeśli jest za duża.
Istotny jest także wybór odpowiedniego garnka. Powinien on przede wszystkim być dobrany odpowiednio do wielkości gotowanej rośliny (najlepiej sprawdzi się duży i szeroki). Zadbaj również o to, aby woda w garnku przykryła całą kukurydzę.
Jak i ile gotować kukurydzę?
Zastanawiasz się, jak długo gotować kukurydzę? By cieszyć się doskonałym smakiem kukurydzy oprószonej solą, wystarczy zaledwie... 10 minut!
- Wystarczy zagotować wodę z cukrem (wystarczą około 2 łyżki).
- Włożyć kukurydzę do garnka z zagotowaną wodą i pozostawić do wrzenia.
- Gotować przez około 10 minut (w przypadku większej liczby kolb można przedłużyć proces gotowania do 15 minut).
Kolbę wyjętą prosto z wody możesz oprószyć solą i obłożyć wiórkami masła.
Właściwości zdrowotne kukurydzy
Kukurydza to bardzo istotny element diety osób chorych na celiakię lub z nietolerancją glukozy. Zawiera wiele składników odżywczych, które doskonale wpływają na nasze zdrowie. Kukurydza należy także do tak zwanej czystej piętnastki warzyw oraz owoców, czyli roślin bez pestycydów.
Dostarcza ona witaminy, a także cenne składniki mineralne, między innymi:
- witamina D,
- witaminy z grupy B,
- witaminy E,
- fosfor,
- żelazo,
- magnez,
- potas,
- selen,
- jod,
- mangan.
Świeże ziarna kukurydzy w 100 g dostarczą organizmowi 365 kcal, z kolei kukurydza konserwowa w 100 g ma około 100 kcal.
Najlepsze dania z kukurydzą
Kukurydza to świetny dodatek do wielu dań. Wybraliśmy naszym zdaniem najlepsze potrawy, w których ją znajdziesz:
- sałatka z kurczaka z kukurydzą i ananasem,
- sałatka gyros,
- surówka z białej rzodkwi z kukurydzą,
- zupa meksykańska,
- zupa krem z kukurydzy,
- placki kukurydziane,
- quesadilla,
- chlebek kukurydziany.
Z czym podawać gotowaną kukurydzę?
Gotowaną kukurydzę możesz podać na różne sposoby. Między innymi:
- z cukrem pudrem i cynamonem (ta wersja na słodko, z pewnością Cię zaskoczy),
- z masłem i solą,
- z dipami i sosami,
- z pesto np. z czosnku niedźwiedziego lub bazylii,
- z guacamole.
Zobacz także: Kremowa polenta do obiadu. Przepis na przysmak z mąki kukurydzanej. Włosi dodają do niej ważny składnik
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?