W skrócie:
Ogórki gyros – przepis na letnie przetwory
Liczba porcji: ok. 4-5 słoików 500 ml.
Czas przygotowania: 2 godziny i 30 minut (w tym marynowanie w przyprawie).
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
1 kg świeżych i jędrnych ogórków gruntowych,
1 marchewka,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
15 g przyprawy gyros,
15 g soli kamiennej,
200 g cukru,
125 ml octu spirytusowego 10 procent,
125 ml oleju rzepakowego.
Jak zrobić ogórki gyros?
Sposób przygotowania:
Na początku pokrój ogórki w cienkie plasterki – nie za cienkie, by zachowały chrupkość.
Następnie poszatkuj marchewkę na tarce o falistych oczkach.
Pokrój cebulę w piórka, a czosnek w cienkie plasterki.
W dużej misce wymieszaj warzywa z przyprawą gyros i solą. Odstaw na minimum 2 godziny – ogórki puszczą sok.
W rondelku zagotuj marynatę: cukier, ocet i olej. Mieszaj, aż cukier się rozpuści.
Zalej warzywa gorącą zalewą i dokładnie wymieszaj.
Ogórki gyros nakładaj do wyparzonych słoików, mocno ubijając, by pozbyć się powietrza.
Pasteryzuj przez 10-15 minut od zagotowania wody – słoiki powinny być zanurzone do 3/4 wysokości.
Na koniec ogórki gyros odwróć słoiki do góry dnem, przykryj ręcznikiem i zostaw do wystygnięcia.
Przyrządzenie tych ogórków jest banalnie proste. Proponowana forma przypomina sałatkę z ogórków na zimę. Dzięki mieszance przypraw gyros ogórki obłędnie smakują z daniami z drobiu np.: do kotletów z kurczaka lub domowego kebaba.
Jeśli chcesz uzyskać jeszcze ostrzejsze przetwory, śmiało dorzuć suszone płatki chili. Co więcej, mieszankę przypraw gyros możesz zrobić samodzielnie, mieszając paprykę, suszony czosnek, suszone oregano, kmin rzymski, kurkumę i majeranek.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Kulinaria
