W skrócie
Jak ugotować tanio zupę?
Ważne, aby sięgać po produkty sezonowe. Wtedy są najtańsze i bardzo smaczne. Jeżeli chcecie przygotować zupę krem, to świetnym pomysłem jest wykorzystanie mniej atrakcyjnych warzyw.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć przepisy na zupy
Wielu rolników sprzedaje bezpośrednio z gospodarstwa produkty, które nie spełniłyby norm estetycznych dużych sklepów. Pod koniec dnia targowego brzydsze warzywa potrzebne do zupy oferowane są w niższych cenach. Dzięki temu można ugotować gar esencjonalnego bulionu, który stanie się podstawą zupy, bez nadszarpnięcia domowego budżetu. W sezonie warzywnym warto też samemu przygotować przecier pomidorowy, ogórki w słoiku na zimę lub zmielić suszone grzyby na proszek. Dzięki temu można szybko nadać grzybowego aromatu bez ich namaczania.
Sprawdź także: Aromatyczny krupnik dla całej rodziny. Przepis na pożywną zupę, która rozgrzeje na dłużej. Sprawdź przepis znany od pokoleń
Zupy jesienne – sposób na pyszny posiłek
Przygotowując zupy na obiad, warto zatroszczyć się o intensywny smak. Tak zwany smak umami, kojarzony z mięsem lub suszonymi warzywami, można uzyskać na wiele sposobów. W kuchni polskiej nośnikiem tego intensywnego smaku są np.: