W skrócie
Jak ugotować tanio zupę?
Ważne, aby sięgać po produkty sezonowe. Wtedy są najtańsze i bardzo smaczne. Jeżeli chcecie przygotować zupę krem, to świetnym pomysłem jest wykorzystanie mniej atrakcyjnych warzyw.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć przepisy na zupy
Wielu rolników sprzedaje bezpośrednio z gospodarstwa produkty, które nie spełniłyby norm estetycznych dużych sklepów. Pod koniec dnia targowego brzydsze warzywa potrzebne do zupy oferowane są w niższych cenach. Dzięki temu można ugotować gar esencjonalnego bulionu, który stanie się podstawą zupy, bez nadszarpnięcia domowego budżetu. W sezonie warzywnym warto też samemu przygotować przecier pomidorowy, ogórki w słoiku na zimę lub zmielić suszone grzyby na proszek. Dzięki temu można szybko nadać grzybowego aromatu bez ich namaczania.
Sprawdź także: Aromatyczny krupnik dla całej rodziny. Przepis na pożywną zupę, która rozgrzeje na dłużej. Sprawdź przepis znany od pokoleń
Zupy jesienne – sposób na pyszny posiłek
Przygotowując zupy na obiad, warto zatroszczyć się o intensywny smak. Tak zwany smak umami, kojarzony z mięsem lub suszonymi warzywami, można uzyskać na wiele sposobów. W kuchni polskiej nośnikiem tego intensywnego smaku są np.:
- suszone grzyby,
- przecier pomidorowy,
- domowa vegeta,
- kiszona kapusta,
- ogórki kiszone.
Japońskie zupy, takie jak ramen, zyskują smak poprzez długie gotowanie wywaru, dodatek suszonych alg, sosu sojowego, sosu rybnego i kawałków pieczonego mięsa.
Ryż czy makaron?
Ważnym elementem pożywnej zupy są dodatki. Wśród nich warto sięgać po domowy makaron, chrupiące grzanki lub ugotowany biały ryż. W wersji dietetycznej można sięgać po makaron z mąki pełnoziarnistej lub ryż brązowy. Natomiast tradycyjny krupnik podawany jest z dodatkiem kaszy jęczmiennej. W kuchni ukraińskiej częstą wkładką do barszczu jest biała fasola Jaś i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wybierzcie swój ulubiony dodatek i ugotujcie jedną z proponowanych przez nas zup.
Sprawdź także: Domowa zupa z tortellini. Przepis na pomidorówkę we włoskim stylu. Danie serwuje blogerka Plate by Kate
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?