W skrócie
Kotlet pożarski to danie, które zyskało popularność w okresie komunizmu. Po raz pierwszy kotlet pożarski miał pojawić się w XIX wieku. Kluczową różnicą między kotletami mielonymi, a pożarskiego było siekanie mięsa. Podpowiadamy przepis na tradycyjne kotlety pożarskie.
Kotlet pożarski – przepis z mięsa drobiowego
Liczba porcji: na 10-12 kotletów (ilość zależy od ich wielkości).
Czas przygotowania: 40 minut.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
Jak zrobić kotlety pożarskie?
Przygotowanie:
- Na początku należy oddzielić żółtka od białek z 2 jajek. Następnie żółtka należy utrzeć z masłem.
- Namoczoną w wodzie, odciśniętą bułkę należy zmielić. Tak przygotowaną bułkę należy dodać do mięsa drobiowego.
- Kolejnym krokiem jest dodanie żółtek z masłem, soli i czarnego pieprzu. Wszystkie składniki należy dokładnie wyrobić dłońmi.
- Białka należy ubić na sztywną pianę i dodać powoli do mięsa, aby nabrało puszystości.
- Z masy na kotlety pożarskie należy uformować owalne kotlety, a następnie panierować w mące, roztrzepanym jajku i tartej bułce.
- Następnie należy smażyć kotlety na maśle przez około 5 minut z każdej strony.
- Gotowe kotlety pożarskie świetnie smakują z marchewką z groszkiem i purée ziemniaczanym.
Sposób podania
Domowe kotlety pożarskie świetnie smakują z sosem grzybowym, z podsmażonymi pieczarkami i posypane świeżą natką pietruszki lub koperkiem. Do kotletów pożarskich można serwować buraczki zasmażane albo ćwikłę z chrzanem. Polecamy także zrobić obiad z domowymi frytkami lub upieczonymi warzywami.
Zobacz także: Schab pieczony? Najlepiej po dziekańsku! Błyskawiczny przepis na kotlety schabowe inaczej. Jak je zrobić?
Przepis Lucyny Ćwierczakiewiczowej
Znana kucharka z XIX wieku Lucyna Ćwierczakiewiczowa podała wyjątkowy przepis w książce „365 obiadów za 5 złotych”. Według znawczyni kuchni polskiej kotlety pożarskie były robione z resztek mięsa pozostałych przy kościach drobiowych mieszanych z cielęciną. Ćwierczakiewiczowa podkreślała też wagę siekania mięsa. Dzięki temu kotlety pożarskie miały delikatniejszą strukturę niż z mięsa mielonego.
Pochodzenie dania
Warto wiedzieć, że potrawa wywodzi się z kuchni rosyjskiej. Nazwa kotletów pożarskich pochodzi od nazwiska kucharza Pożarskiego, który miał nim nakarmić cara Mikołaja I. Danie nazywane też było kotletem Pożarskiego. W Polsce kotlety pożarskiego zyskiwały popularność w okresie zaborów i w czasie Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej.
Czytaj także: Smak tradycji w twojej kuchni. Wypróbuj przepis na pulpety w sosie koperkowym. Sposób na domowy obiad jak u mamy
Źródło:
- „365 obiadów za 5 złotych” Lucyny Ćwierczakiewiczowej - polona.pl
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?