Najlepsze chrzany na świecie. Ranking Taste Atlas nie pozostawia wątpliwości. Sięgaj po nie, gdy szukasz wigoru

Anna Daniluk
Zestawienie strony Taste Atlas podpowiada, który chrzan wybrać do zjedzenia.
Zestawienie strony Taste Atlas podpowiada, który chrzan wybrać do zjedzenia. martinak/123rf.com/zdjęcie ilustracyjne
Korzeń chrzanu ma wielu smakoszy. W prosty sposób możesz zaostrzyć danie bez użycia egzotycznych papryczek chili. Dzięki olejkom eterycznym chrzan udrażnia drogi oddechowe, a także wzmacnia odporność. Warto mieć go w swoim jadłospisie nie tylko od święta. Poznaj 3 najlepsze dania z chrzanem według rankingu użytkowników portalu Taste Atlas.

W skrócie:

Strona internetowa Taste Atlas zbiera dania różnych kuchni świata i tworzy rankingi na podstawie głosowania przez czytelników.  Zatem zestawienie jest dynamiczne i może ulegać zmianom. W grudniu 2024 portal przedstawił zestawienie 3 najlepszych chrzanów na świecie. Pamiętaj o tym składniku dobrze znanym w kuchni polskiej i sięgaj po niego nie tylko na Wielkanoc. W kalendarzu świąt nietypowych 16 stycznia przypada Dzień Pikantnych Potraw. W związku z tym ostrość dań podkręcaj nie tylko papryczkami chili lub sosem tabasco, ale naszym polskim korzeniem chrzanu.

Chorwacki ludbreški hren

Na trzecim miejscu użytkownicy Taste Atlas umiejscowili ludbreški hren. To specyficzna odmiana chrzanu pochodząca z regionu Ludbreg w północno-zachodniej Chorwacji. Mięsisty korzeń jest żółto-brązowy na zewnątrz i biały w środku. Charakteryzuje się ostrym i pieprznym zapachem, który po starciu podrażnia oczy i nos. W Chorwacji można kupić go w startej postaci w słoiku. Używaj go do sosów i kanapek z wędliną.

Hajdúsági torma z Węgier

Na drugim miejscu uplasował się hajdúsági torma z Węgier.  Pamiętaj, że chrzan z regionu Hajdúság na Węgrzech ma grube, zielone liście w górnej części i cylindryczny, brązowawy korzeń o białym środku. Wyróżnia się wyrazistym, ostrym smakiem i ekstremalnymi ilościami witaminy C. Nawet do 150 mg/100 g. Korzenie zbierane są w październiku. Możesz kupić korzenie w całości lub częściowo utarty z octem i zamknięty w workach foliowych.

Spreewälder Meerrettich z Niemiec

Pierwsze miejsce według agregatora kulinarnego Taste Atlas przypadło niemieckiemu spreewälder meerrettich. Ze strony możemy się dowiedzieć, że chrzan uprawiany był w rejonie Spreewaldu od XVI wieku. Na początku ceniono go za właściwości lecznicze np.: przy zapaleniu stawów, bólach głowy, reumatyzmie, bólach zębów. Współcześnie jest jednym z najpopularniejszych produktów z tego regionu ze względu na swój charakterystyczny, ostry i pikantny smak. Producenci tego chrzanu zobowiązani są korzystać z tradycyjnych metod produkcji. Przetworzony produkt składa się z tartego chrzanu z dodatkiem oleju rzepakowego i kwasku cytrynowego. W sklepach dostępny jest świeży korzeń i w butelkach. Spreewälder meerrettich może być podawany ze sztuką mięsa, pieczoną szynką, warzywami lub w domowych sosach.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Niech ten ranking najlepszych chrzanów zainspiruje cię do zjedzenia np.: domowej ćwikły. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Źródło:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni