Spis treści
Co symbolizuje baranek wielkanocny?
Baranek wielkanocny ma głębokie znaczenie chrześcijańskie. Jednym z symboli Jezusa Chrystusa jest baranek. Nawiązuje to do ofiary składanej Bogu w Starym Testamencie i ofiary, jaką poniósł Jezus za odkupienie grzechów ludzi i zwyciężenie zła dobrem. To wszystko sprawia, że na stole stawiamy figurki baranka wielkanocnego wykonane z:
- masła,
- cukru,
- ciasta drożdżowego,
- lub ciasta ucieranego.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć baranka wielkanocnego
Jak zrobić baranka wielkanocnego?
W książce „Wielkanoc z Siostrą Anastazją. Przepisy wielkanocne” opublikowanej przez wydawnictwo WAM siostra Anastazja dzieli się sprawdzonymi przepisami między innymi na pyszny żurek wielkanocny, ćwikłę z chrzanem, pieczone mięsa i ciasta na świąteczny stół. Z pewnością wiele z nich uświetni śniadanie wielkanocne, a własnoręcznie upieczony baranek może być ozdobą koszyczka ze święconką.
Baranek wielkanocny – przepis na świąteczny stół
Ciasto
Składniki:
- 150 g margaryny
- 200 g cukru kryształu
- 350 g mąki
- 4 jaja
- 8 łyżek słodkiego mleka
- 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko.
- Ubić białka na pianę. Wymieszać delikatnie z ciastem. Przygotować formę w kształcie baranka.
- Wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto do połowy formy w kształcie przodu baranka.
- Przykryć drugą formą stanowiącą tył baranka. Piec w piekarniku ok. 1 godzinę w temp. ok. 180 stopni Celsjusza.
- Po upieczeniu delikatnie wyjąć ciasto z formy. Po dwóch dniach oczyścić z bułki tartej i ozdobić baranka lukrem.
Lukier
Składniki:
- 6 białek
- 600 g cukru pudru
- sok z cytryny
- lukier z białek
Wykonanie
- Białko z cukrem ucierać wałkiem w misce (najlepiej kamiennej), aż do powstania gęstej masy.
- Dodać sok z cytryny i wymieszać. Jeżeli w trakcie ucierania lukier jest za rzadki, należy dosypać więcej cukru pudru.
- Lukier, z którego będzie wykonana „wełenka” baranka, nie może spływać, musi być sztywny i gęsty.
- Lukier nakładać szprycą do tortu, imitując wełnę baranka.
Uwaga: Lukrowa „wełenka” lepiej przylega, jeżeli wcześniej posmarujemy wierzch baranka rzadszym lukrem.
Przepis udostępniono dzięki uprzejmości wydawnictwa WAM.
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?