Baranek Wielkanocny Siostry Anastazji. Ten przepis będzie hitem świątecznego stołu

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Siostra Anastazja od lat proponuje pyszne i sprawdzone przepisy na dania kuchni polskiej. Podpowiadamy przepis na baranka wielkanocnego.
Siostra Anastazja od lat proponuje pyszne i sprawdzone przepisy na dania kuchni polskiej. Podpowiadamy przepis na baranka wielkanocnego. Andrzej Sochacki/Dariusz Kobucki
Siostra Anastazja Pustelnik to zakonnica zgromadzenia Córek Bożej Miłości, autorka książek kulinarnych i gospodyni programów telewizyjnych. Siostra Anastazja czerpie garściami z tradycyjnej kuchni polskiej, nadając im autorskiego sznytu. Z okazji świąt wielkanocnych mamy przepis na wyjątkowego baranka wielkanocnego.

Spis treści

Co symbolizuje baranek wielkanocny?

Baranek wielkanocny ma głębokie znaczenie chrześcijańskie. Jednym z symboli Jezusa Chrystusa jest baranek. Nawiązuje to do ofiary składanej Bogu w Starym Testamencie i ofiary, jaką poniósł Jezus za odkupienie grzechów ludzi i zwyciężenie zła dobrem. To wszystko sprawia, że na stole stawiamy figurki baranka wielkanocnego wykonane z:

  • masła,
  • cukru,
  • ciasta drożdżowego,
  • lub ciasta ucieranego.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć baranka wielkanocnego

Jak zrobić baranka wielkanocnego?

W książce „Wielkanoc z Siostrą Anastazją. Przepisy wielkanocne” opublikowanej przez wydawnictwo WAM siostra Anastazja dzieli się sprawdzonymi przepisami między innymi na pyszny żurek wielkanocny, ćwikłę z chrzanem, pieczone mięsa i ciasta na świąteczny stół. Z pewnością wiele z nich uświetni śniadanie wielkanocne, a własnoręcznie upieczony baranek może być ozdobą koszyczka ze święconką.

Baranek wielkanocny – przepis na świąteczny stół

Ciasto

Składniki:

  • 150 g margaryny
  • 200 g cukru kryształu
  • 350 g mąki
  • 4 jaja
  • 8 łyżek słodkiego mleka
  • 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia

Czytaj także: Apetyczny sernik przekładany ciastem kruchym siostry Anastazji. Przepis, który zachwyci gości. Wypróbuj niecodzienny sposób na wypiek

Przygotowanie:

  1. Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko.
  2. Ubić białka na pianę. Wymieszać delikatnie z ciastem. Przygotować formę w kształcie baranka.
  3. Wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto do połowy formy w kształcie przodu baranka.
  4. Przykryć drugą formą stanowiącą tył baranka. Piec w piekarniku ok. 1 godzinę w temp. ok. 180 stopni Celsjusza.
  5. Po upieczeniu delikatnie wyjąć ciasto z formy. Po dwóch dniach oczyścić z bułki tartej i ozdobić baranka lukrem.

Lukier

Składniki:

  • 6 białek
  • 600 g cukru pudru
  • sok z cytryny
  • lukier z białek

Wykonanie

  1. Białko z cukrem ucierać wałkiem w misce (najlepiej kamiennej), aż do powstania gęstej masy.
  2. Dodać sok z cytryny i wymieszać. Jeżeli w trakcie ucierania lukier jest za rzadki, należy dosypać więcej cukru pudru.
  3. Lukier, z którego będzie wykonana „wełenka” baranka, nie może spływać, musi być sztywny i gęsty.
  4. Lukier nakładać szprycą do tortu, imitując wełnę baranka.
    Uwaga: Lukrowa „wełenka” lepiej przylega, jeżeli wcześniej posmarujemy wierzch baranka rzadszym lukrem.

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

kup najtaniej

Amica

Amica KML 4011

643,32 zł
Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie