Spis treści
Kuchnia zakonna potrafi działać na wyobraźnię. Jak grzyby po deszczu rosną książki tworzone przez zakonnice. Przepisy siostry Anastazji są sprawdzone, zawsze się udają i są na każdą kieszeń. Zostały zebrane w książce „Wielkanoc z Siostrą Anastazją. Przepisy wielkanocne” opublikowanej przez wydawnictwo WAM. Proponujemy przepisy na przystawki i na ciasto idealne do kawy.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć galerię z przepisami
Jak zrobić jaja w galarecie?
Jaja w galarecie
Składniki:
- 5 jaj,
- 10 plasterków szynki,
- korniszony,
- zielona sałata,
- Składniki na galaretę:
- 3-4 łyżeczki żelatyny,
- 2 białka (na 1/2 l wywaru),
- włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por),
- ziele angielskie,
- liście laurowe,
- sól,
- pieprz.
Wykonanie:
- Jaja ugotować na twardo, obrać, przekroić na połówki.
- Ogórki pokroić na ćwiartki. Na każdą połówkę położyć 2 ćwiartki ogórka, zawinąć w plasterek szynki tak, aby węższy koniec jaja pozostał nieprzykryty.
- Dekoracyjnie ułożyć na rozłożonych liściach sałaty i zalać galaretą.
Galareta
Wykonanie:
- Włoszczyznę ugotować i odcedzić, wywar doprawić i sklarować (do wywaru dodać ubite białka, rozmieszać, zagotować, ciągle mieszając.
- Gdy białko się zetnie – przestudzić, przecedzić przez sitko i gazę, dodać osobno rozpuszczoną żelatynę).
- Tężejącą galaretą zalać półmisek z jajami. Podawać z pieczywem.
Jak zrobić sernik porzeczkowy? - przepis na deser
Sernik porzeczkowy na zimno
Składniki:
- 1 kg sera białego trzykrotnie zmielonego
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 4 żółtka
- 1 szklanka mleka
- 3 płaskie łyżki kakao
- 3 łyżki żelatyny
- 1 szklanka śmietany kremówki
Dodatki:
- 1/2 kg porzeczek (mogą być mrożone)
- 2 galaretki czerwone
- 250 g okrągłych biszkoptów
Wykonanie:
- Jaja dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem.
- Żelatynę rozpuścić w mleku.
- Śmietanę ubić z niewielką ilością cukru pudru.
- Masło utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem pudrem, stopniowo dodając żółtka i ubitą śmietanę oraz ser połączony z rozpuszczoną w mleku żelatyną.
- Całość delikatnie wymieszać i podzielić na dwie części.
- Do jednej dodać kakao i wymieszać (masa ciemna).
- Galaretkę rozpuścić według przepisu.
Złożenie sernika:
- Tortownicę wyłożyć papierem.
- Na dnie ułożyć biszkopty.
- Rozprowadzić masę ciemną – masę białą – równomiernie rozłożyć porzeczki – zalać tężejącą galaretką.
- Ciasto podawać schłodzone.
Przepisy udostępniono dzięki uprzejmości wydawnictwa WAM.
Sernik porzeczkowy na zimno i jaja w galarecie. Wypróbuj prz...
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?