Barszcz ukraiński na jesienny obiad. Przepis na prawdziwą zupę od ukraińskiej gospodyni. Dokładka gwarantowana

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Pokolenie naszych babć często podawało barszcz ukraiński z ugotowanymi plastrami ziemniaków.
Pokolenie naszych babć często podawało barszcz ukraiński z ugotowanymi plastrami ziemniaków. freeskyline/Getty Images
Polacy często sięgają po dania kuchni ukraińskiej z racji podobieństwa użytych składników i metody przygotowania jedzenia. Zarówno w Ukrainie jak i w Polsce chętnie korzysta się z buraków ćwikłowych, białej kapusty i fasoli. Te produkty tworzą tradycyjny barszcz ukraiński. Podpowiadamy, jak ugotować domowy barszcz ukraiński we własnej kuchni.

W skrócie

Przepis na barszcz ukraiński pochodzi z książki „Mamuszka” autorstwa Olii Hercules opublikowanej przez wydawnictwo Buchmann. Olia Hercules zaleca, aby mięso użyte do wywaru miało marmurkową strukturę, czyli zawierało widoczny tłuszcz. Dzięki temu po ugotowaniu będzie miękkie i delikatne. Autorka książki podpowiada, że prawdziwy barszcz ukraiński przygotowywany jest z solonym boczkiem (znanym jako sało) i doprawiane jest mielonym czosnkiem. Zobacz przepis na aromatyczny barszcz ukraiński.

Barszcz ukraiński – przepis na sycącą zupę

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 45 minut.

Składniki:

  • 200 g buraków ćwikłowych, obranych i pokrojonych w słupki,
  • 200 g ziemniaków, obranych i posiekanych,
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego,
  • 1 cebula, drobno posiekana,
  • 1 marchew, oskrobana i grubo starta,
  • 1 czerwona papryka, pozbawiona gniazd nasiennych i posiekana,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 pomidor odmiany bawole serce (bez skórki), grubo starty, lub 100 g kiszonych pomidorów,
  • 1/2 małej białej kapusty, poszatkowanej,
  • 400 g czerwonej fasoli kidney, odsączonej i wypłukanej,
  • sól morska i świeżo zmielony czarny,
  • pieprz.

Wywar:

  • 500 g ogona wołowego lub tłustego antrykotu wołowego z kością,
  • 1 cebula, obrana z łupin,
  • 1 liść laurowy,
  • 2,5 litra zimnej wody.

Do podania:

  • 100 ml śmietany,
  • 1/2 pęczka koperku, posiekanego,
  • pampuszki.

Jak zrobić barszcz ukraiński?

Przygotowanie:

  1. Przyrządzić wywar. W dużym garnku zalać mięso, cebulę i liść laurowy podaną ilością wody. Posolić lekko i gotować na małym ogniu przez godzinę. Od czasu do czasu zbierać szumowiny z powierzchni.
  2. Dodać do wywaru buraki ćwikłowe i ziemniaki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu przez 30 minut.
  3. Tymczasem na patelni rozgrzać olej słonecznikowy. Wrzucić cebulę i marchew. Smażyć na średnim ogniu przez 5–7 minut, mieszając, aż marchew będzie bardzo miękka i zacznie się karmelizować. Tak smażone warzywa, zwane zażarką, są typowe dla kuchni ukraińskiej.
  4. Wrzucić na patelnię czerwoną paprykę i przecier pomidorowy. Smażyć jeszcze przez 2 minuty, a następnie dodać startego pomidora lub kiszone pomidory i wymieszać. Zredukować lekko, po czym dodać do wywaru.
  5. Wrzucić do wywaru kapustę i fasolę. Gotować przez 7 minut.

Z czym podawać zupę?

Olia Hercules zaleca podawanie barszczu ukraińskiego ze śmietaną, siekanym koperkiem i pampuszkami, czyli bułeczkami czosnkowymi. W niektórych domach barszcz ukraiński podawany jest z tłuczonymi ziemniakami.

Kim jest Olia Hercules?

Olia Hercules jest Ukrainką, która miłość do gotowania rozwinęła w Leith’s School of Food and Wine. Jej pierwszą pracą był Union Market w Londynie. Z czasem uzyskała stanowisko chef-de-partie w restauracji Yotama Ottoleghi’ego. Ponadto Olia Hercules była felietonistką kulinarną dla magazynów „The Guardian”, „The Recipe Kit” i „Sainsbury’s”. W Polsce wydano do tej pory trzy książki „Mamuszka”, „Kaukasis” i „Sielskie smaki”.

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Buchmann.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni