Barszcz ukraiński na jesienny obiad. Przepis na prawdziwą zupę od ukraińskiej gospodyni. Dokładka gwarantowana

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Pokolenie naszych babć często podawało barszcz ukraiński z ugotowanymi plastrami ziemniaków.
Pokolenie naszych babć często podawało barszcz ukraiński z ugotowanymi plastrami ziemniaków. freeskyline/Getty Images
Polacy często sięgają po dania kuchni ukraińskiej z racji podobieństwa użytych składników i metody przygotowania jedzenia. Zarówno w Ukrainie jak i w Polsce chętnie korzysta się z buraków ćwikłowych, białej kapusty i fasoli. Te produkty tworzą tradycyjny barszcz ukraiński. Podpowiadamy, jak ugotować domowy barszcz ukraiński we własnej kuchni.

W skrócie

Przepis na barszcz ukraiński pochodzi z książki „Mamuszka” autorstwa Olii Hercules opublikowanej przez wydawnictwo Buchmann. Olia Hercules zaleca, aby mięso użyte do wywaru miało marmurkową strukturę, czyli zawierało widoczny tłuszcz. Dzięki temu po ugotowaniu będzie miękkie i delikatne. Autorka książki podpowiada, że prawdziwy barszcz ukraiński przygotowywany jest z solonym boczkiem (znanym jako sało) i doprawiane jest mielonym czosnkiem. Zobacz przepis na aromatyczny barszcz ukraiński.

Barszcz ukraiński – przepis na sycącą zupę

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 45 minut.

Składniki:

  • 200 g buraków ćwikłowych, obranych i pokrojonych w słupki,
  • 200 g ziemniaków, obranych i posiekanych,
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego,
  • 1 cebula, drobno posiekana,
  • 1 marchew, oskrobana i grubo starta,
  • 1 czerwona papryka, pozbawiona gniazd nasiennych i posiekana,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 pomidor odmiany bawole serce (bez skórki), grubo starty, lub 100 g kiszonych pomidorów,
  • 1/2 małej białej kapusty, poszatkowanej,
  • 400 g czerwonej fasoli kidney, odsączonej i wypłukanej,
  • sól morska i świeżo zmielony czarny,
  • pieprz.

Wywar:

  • 500 g ogona wołowego lub tłustego antrykotu wołowego z kością,
  • 1 cebula, obrana z łupin,
  • 1 liść laurowy,
  • 2,5 litra zimnej wody.

Do podania:

  • 100 ml śmietany,
  • 1/2 pęczka koperku, posiekanego,
  • pampuszki.

Jak zrobić barszcz ukraiński?

Przygotowanie:

  1. Przyrządzić wywar. W dużym garnku zalać mięso, cebulę i liść laurowy podaną ilością wody. Posolić lekko i gotować na małym ogniu przez godzinę. Od czasu do czasu zbierać szumowiny z powierzchni.
  2. Dodać do wywaru buraki ćwikłowe i ziemniaki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu przez 30 minut.
  3. Tymczasem na patelni rozgrzać olej słonecznikowy. Wrzucić cebulę i marchew. Smażyć na średnim ogniu przez 5–7 minut, mieszając, aż marchew będzie bardzo miękka i zacznie się karmelizować. Tak smażone warzywa, zwane zażarką, są typowe dla kuchni ukraińskiej.
  4. Wrzucić na patelnię czerwoną paprykę i przecier pomidorowy. Smażyć jeszcze przez 2 minuty, a następnie dodać startego pomidora lub kiszone pomidory i wymieszać. Zredukować lekko, po czym dodać do wywaru.
  5. Wrzucić do wywaru kapustę i fasolę. Gotować przez 7 minut.

Z czym podawać zupę?

Olia Hercules zaleca podawanie barszczu ukraińskiego ze śmietaną, siekanym koperkiem i pampuszkami, czyli bułeczkami czosnkowymi. W niektórych domach barszcz ukraiński podawany jest z tłuczonymi ziemniakami.

Kim jest Olia Hercules?

Olia Hercules jest Ukrainką, która miłość do gotowania rozwinęła w Leith’s School of Food and Wine. Jej pierwszą pracą był Union Market w Londynie. Z czasem uzyskała stanowisko chef-de-partie w restauracji Yotama Ottoleghi’ego. Ponadto Olia Hercules była felietonistką kulinarną dla magazynów „The Guardian”, „The Recipe Kit” i „Sainsbury’s”. W Polsce wydano do tej pory trzy książki „Mamuszka”, „Kaukasis” i „Sielskie smaki”.

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Buchmann.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie