W skrócie
Przepis na barszcz ukraiński pochodzi z książki „Mamuszka” autorstwa Olii Hercules opublikowanej przez wydawnictwo Buchmann. Olia Hercules zaleca, aby mięso użyte do wywaru miało marmurkową strukturę, czyli zawierało widoczny tłuszcz. Dzięki temu po ugotowaniu będzie miękkie i delikatne. Autorka książki podpowiada, że prawdziwy barszcz ukraiński przygotowywany jest z solonym boczkiem (znanym jako sało) i doprawiane jest mielonym czosnkiem. Zobacz przepis na aromatyczny barszcz ukraiński.
Barszcz ukraiński – przepis na sycącą zupę
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 45 minut.
Składniki:
- 200 g buraków ćwikłowych, obranych i pokrojonych w słupki,
- 200 g ziemniaków, obranych i posiekanych,
- 2 łyżki oleju słonecznikowego,
- 1 cebula, drobno posiekana,
- 1 marchew, oskrobana i grubo starta,
- 1 czerwona papryka, pozbawiona gniazd nasiennych i posiekana,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 pomidor odmiany bawole serce (bez skórki), grubo starty, lub 100 g kiszonych pomidorów,
- 1/2 małej białej kapusty, poszatkowanej,
- 400 g czerwonej fasoli kidney, odsączonej i wypłukanej,
- sól morska i świeżo zmielony czarny,
- pieprz.
Wywar:
- 500 g ogona wołowego lub tłustego antrykotu wołowego z kością,
- 1 cebula, obrana z łupin,
- 1 liść laurowy,
- 2,5 litra zimnej wody.
Do podania:
- 100 ml śmietany,
- 1/2 pęczka koperku, posiekanego,
- pampuszki.
Jak zrobić barszcz ukraiński?
Przygotowanie:
- Przyrządzić wywar. W dużym garnku zalać mięso, cebulę i liść laurowy podaną ilością wody. Posolić lekko i gotować na małym ogniu przez godzinę. Od czasu do czasu zbierać szumowiny z powierzchni.
- Dodać do wywaru buraki ćwikłowe i ziemniaki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu przez 30 minut.
- Tymczasem na patelni rozgrzać olej słonecznikowy. Wrzucić cebulę i marchew. Smażyć na średnim ogniu przez 5–7 minut, mieszając, aż marchew będzie bardzo miękka i zacznie się karmelizować. Tak smażone warzywa, zwane zażarką, są typowe dla kuchni ukraińskiej.
- Wrzucić na patelnię czerwoną paprykę i przecier pomidorowy. Smażyć jeszcze przez 2 minuty, a następnie dodać startego pomidora lub kiszone pomidory i wymieszać. Zredukować lekko, po czym dodać do wywaru.
- Wrzucić do wywaru kapustę i fasolę. Gotować przez 7 minut.
Z czym podawać zupę?
Olia Hercules zaleca podawanie barszczu ukraińskiego ze śmietaną, siekanym koperkiem i pampuszkami, czyli bułeczkami czosnkowymi. W niektórych domach barszcz ukraiński podawany jest z tłuczonymi ziemniakami.
Zobacz także: Przepis na ćwikłę siostry Anastazji
Kim jest Olia Hercules?
Olia Hercules jest Ukrainką, która miłość do gotowania rozwinęła w Leith’s School of Food and Wine. Jej pierwszą pracą był Union Market w Londynie. Z czasem uzyskała stanowisko chef-de-partie w restauracji Yotama Ottoleghi’ego. Ponadto Olia Hercules była felietonistką kulinarną dla magazynów „The Guardian”, „The Recipe Kit” i „Sainsbury’s”. W Polsce wydano do tej pory trzy książki „Mamuszka”, „Kaukasis” i „Sielskie smaki”.
Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Buchmann.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?