W skrócie:
Apetyczny schab nadziewany śliwkami najlepiej smakuje na ciepło, pokrojony w grubsze plastry. Proponuję ci podanie go z purée ziemniaczanym, kluskami śląskimi lub ugotowaną na sypko kaszą gryczaną. Nie zapomnij o dodatkowej porcji warzyw w postaci pieczonych marchewek z pietruszką i selerem, sałatką z buraczków lub surówką z kiszonej kapusty. Po upieczeniu polej mięso powstałym sosem z pieczenia. Możesz przecedzić go przez sitko, zagotować i zagęścić mąką pszenną lub zabielić śmietaną.
Schab ze śliwkami – przepis na nadziewane mięso wieprzowe
Liczba porcji: dla 6-8 osób.
Czas przygotowania: 2 godziny.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
1 kg schabu bez kości,
200 g suszonych śliwek,
100 ml czerwonego półsłodkiego wina,
20 g masła,
1 ząbek czosnku,
10 g suszonego majeranku,
szczypta soli,
szczypta czarnego mielonego pieprzu.
Jak zrobić schab ze śliwką, żeby był soczysty?
Sposób przygotowania:
Na początku schab osusz ręcznikiem papierowym i natrzyj solą, pieprzem, suszonym majerankiem i roztartym czosnkiem.
Przyprawiony schab wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.
W tym czasie przygotuj suszone śliwki. Zalej je wrzątkiem w misce, sparz przez 3 minuty i odcedź przez gęste sitko.
Jeśli śliwki mają pestki, wyjmij je po sparzeniu wrzątkiem.
Ostrym nożem głęboko nakłuj wzdłuż mięso w kilku miejscach i w dziury wciśnij śliwki.
Masło rozpuść na patelni i włóż schab.
Smaż go z każdej strony, aby zamknąć pory mięsa i je zarumienić.
Schab ze śliwkami przełóż do brytfanny, dodaj masło ze smażenia i wlej 40 ml wody.
Smakowity schab ze śliwkami piecz w rozgrzanym piekarniku do 180°C z funkcją grzania góra-dół przez 30 minut. Od czasu do czasu polewaj wytapiającym się tłuszczem.
Po 30 minutach wlej czerwone półsłodkie wino i wrzuć resztę suszonych śliwek bez pestek.
Schab ze śliwką w sosie własnym jest gotowy do podania.
Pieczenie schabu ze śliwką
Soczysty schab ze śliwką możesz także upiec w naczyniu żaroodpornym, przyrządzić je w rękawie do pieczenia lub upiec w podzielony na plastry. W tej ostatniej formie zyskasz rodzaj kotletów ze schabu, który będzie niemal rozpadał się pod widelcem.
Kulinaria

Ten prosty przepis z pewnością urozmaici uroczysty obiad na Boże Narodzenie, sylwestrowe przyjęcie lub niedzielny posiłek. Jeśli obiad mają jeść dzieci, to zrezygnuj z dodatku wina na rzecz bulionu warzywnego z odrobiną cynamonu i imbiru. Taki soczysty schab ze śliwkami to potrawa, która zawsze robi wrażenie, choć wymaga nieco czasu. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!