Na święta piekę soczysty schab ze śliwkami. To danie zachwyci nawet wybrednych smakoszy. Sukces tkwi w polskich ziołach

Anna Daniluk
Przepis na soczysty schab z suszoną śliwką, majerankiem i sosem z wina.
Przepis na soczysty schab z suszoną śliwką, majerankiem i sosem z wina. freepik.com/user14908974/zdjęcie ilustracyjne
Szukasz pomysłu na wyrafinowane danie, które zachwyci gości, ale nie wymaga główkowania? Soczysty schab ze śliwkami to idealne rozwiązanie! Ta tradycyjna polska potrawa łączy w sobie soczystość mięsa, słodki smak suszonych śliwek i zapach majeranku. Dzięki temu osiągniesz sukces z użyciem polskich przypraw. Przygotowanie jest czasochłonne, ale pomrukiwanie znad talerzy zadowolonych członków rodziny jest tego warte. Zachęcam cię do zrobienia go na bożonarodzeniowy obiad.

W skrócie:

Apetyczny schab nadziewany śliwkami najlepiej smakuje na ciepło, pokrojony w grubsze plastry. Proponuję ci podanie go z purée ziemniaczanym, kluskami śląskimi lub ugotowaną na sypko kaszą gryczaną. Nie zapomnij o dodatkowej porcji warzyw w postaci pieczonych marchewek z pietruszką i selerem, sałatką z buraczków lub surówką z kiszonej kapusty. Po upieczeniu polej mięso powstałym sosem z pieczenia. Możesz przecedzić go przez sitko, zagotować i zagęścić mąką pszenną lub zabielić śmietaną.

Schab ze śliwkami – przepis na nadziewane mięso wieprzowe

Liczba porcji: dla 6-8 osób.

Czas przygotowania: 2 godziny.

Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości,

  • 200 g suszonych śliwek,

  • 100 ml czerwonego półsłodkiego wina,

  • 20 g masła,

  • 1 ząbek czosnku,

  • 10 g suszonego majeranku,

  • szczypta soli,

  • szczypta czarnego mielonego pieprzu.

Jak zrobić schab ze śliwką, żeby był soczysty?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku schab osusz ręcznikiem papierowym i natrzyj solą, pieprzem, suszonym majerankiem i roztartym czosnkiem.

  2. Przyprawiony schab wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.

  3. W tym czasie przygotuj suszone śliwki. Zalej je wrzątkiem w misce, sparz przez  3 minuty i odcedź przez gęste sitko.

  4. Jeśli śliwki mają pestki, wyjmij je po sparzeniu wrzątkiem.

  5. Ostrym nożem głęboko nakłuj wzdłuż mięso w kilku miejscach i w dziury wciśnij śliwki.

  6. Masło rozpuść na patelni i włóż schab.

  7. Smaż go z każdej strony, aby zamknąć pory mięsa i je zarumienić.

  8. Schab ze śliwkami przełóż do brytfanny, dodaj masło ze smażenia i wlej 40 ml wody.

  9. Smakowity schab ze śliwkami piecz w rozgrzanym piekarniku do 180°C z funkcją grzania góra-dół przez 30 minut. Od czasu do czasu polewaj wytapiającym się tłuszczem.

  10. Po 30 minutach wlej czerwone półsłodkie wino i wrzuć resztę suszonych śliwek bez pestek.

  11. Schab ze śliwką w sosie własnym jest gotowy do podania.

Pieczenie schabu ze śliwką

Soczysty schab ze śliwką możesz także upiec w naczyniu żaroodpornym, przyrządzić je w rękawie do pieczenia lub upiec w podzielony na plastry. W tej ostatniej formie zyskasz rodzaj kotletów ze schabu, który będzie niemal rozpadał się pod widelcem.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ten prosty przepis z pewnością urozmaici uroczysty obiad na Boże Narodzenie, sylwestrowe przyjęcie lub niedzielny posiłek. Jeśli obiad mają jeść dzieci, to zrezygnuj z dodatku wina na rzecz bulionu warzywnego z odrobiną cynamonu i imbiru. Taki soczysty schab ze śliwkami to potrawa, która zawsze robi wrażenie, choć wymaga nieco czasu. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni