W skrócie
Chrzan to korzeń, który docenia się nie tylko za walory kulinarne. Wiele osób sięga po niego, gdy w naturalny sposób chce wspomóc swoją odporność. Zwraca się uwagę na działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i łagodzące objawy przeziębienia. Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi dobroczynnego wpływu chrzanu na zdrowie. W kuchni tarty korzeń jest nieodłącznym składnikiem aromatycznego chrzanu wielkanocnego. Zobacz przepis na domowy chrzan wielkanocny.
W naszej galerii zebraliśmy 5 przepisów na dania z wykorzystaniem chrzanu
Chrzan wielkanocny – domowy przepis
Liczba porcji: słoiczek o pojemności 400 ml.
Czas przygotowania: 25 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 korzeń chrzanu,
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- 20 g miękkiego masła,
- 100 g śmietany 12%,
- 20 ml octu jabłkowego,
- 5 g cukru,
- 3 g soli.
Jak zrobić chrzan wielkanocny?
Przygotowanie:
- Korzeń chrzanu umyj i dokładnie obierz przy pomocy obieraczki do warzyw.
- Następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- W garnku podgrzej ocet z cukrem, a następnie taką mieszaniną zalej utarty chrzan.
- Jajka ugotuj na twardo. Rozdziel żółtko od ugotowanych białek.
- Żółtka ugotowane na twardo rozetrzyj na gładką masę z masłem.
- Białka jajek rozgnieć ze śmietaną na gładką masę.
- Następnie oba składniki połącz ze sobą w dużej misce.
- Chrzan wielkanocny dopraw opcjonalnie solą i cukrem.
- Gotowy chrzan wielkanocny przechowuj w lodówce do 5 dni.
Sposób podania
Taki chrzan wielkanocny to znakomity dodatek do domowego pasztetu z królika, faszerowanych jajek z pieczarkami albo do pasztetu z soczewicy. Taki chrzan można też podać do półmiska domowych wędlin, a także pieczonej białej kiełbasy.
Kulinaria

Zastosowanie chrzanu w kuchni
Chrzan w czasie świąt wielkanocnych to prawdziwy rarytas. Korzeń chrzanu dodawany jest do koszyczka ze święconką. Te kawałki są obowiązkowym dodatkiem do wielkanocnego żurku. Starty chrzan jest także podstawą świątecznej zupy chrzanowej, sosu chrzanowego i tradycyjnej ćwikły. Starty chrzan warto też połączyć z domowym majonezem i używać jako pasty na pożywne kanapki.
Sprawdź także: Dlaczego warto jeść chrzan? Wspomaga trawienie i odporność. Dodaj go nie tylko do wielkanocnego jajka. Jak zrobić domowy chrzan tarty?
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Odkryj moc chrzanu wielkanocnego. Poznaj przepis do świątecz...
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: