Spis treści
- Woda z ogórków kiszonych – właściwości zdrowotne
- Czy można pić wodę z ogórków kiszonych?
- Woda z ogórków kiszonych na kaca
- Co zrobić z sokiem z kiszonych ogórków?
- Żurek a woda po kiszonych ogórkach
- Mięso w soku z kiszonych ogórków
- Chleb na wodzie z kiszonych ogórków
- Kiszonki a sok z kiszonych ogórków
- Ocet a woda z kiszonych ogórków
- Tofu i sok z ogórków kiszonych
- Kasza gryczana z sokiem z ogórków kiszonych
Woda z ogórków kiszonych – właściwości zdrowotne
Sok z ogórków kiszonych to zastrzyk witamin i minerałów. Taka woda, dzięki zawartości witamin z grupy B, może mieć wpływ na poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci. Reguluje też ciśnienie krwi oraz wykazuje działanie:
- uspokajające,
- przeciwzapalne,
- przeciwbólowe,
- moczopędne.
Czy można pić wodę z ogórków kiszonych?
Jak najbardziej. Sok z ogórków kiszonych nadaje się do picia. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej w artykule poświęconym diecie w trakcie radioterapii nowotworów miednicy i jamy brzusznej zaleca picie soku z kiszonych ogórków ze względów przeczyszczających. Powodem wskazania medycznego są zaparcia, które mogą doskwierać podczas procedury medycznej. Warto wiedzieć, że sok z kiszonych ogórków powinien być też ostrożnie pity przez osoby cierpiące na wrzody, podrażnienie układu pokarmowego i mające problemy z wątrobą.
Woda z ogórków kiszonych na kaca
Dodatkowo sok z ogórków kiszonych ceniony jest przez osoby chcące zrzucić kilka kilogramów, bo kiszonki poprawiają trawienie. Warto też pamiętać, że sok z kiszonych ogórków polecany jest np. na kaca. Taka woda nawadnia organizm i wyrównuje utracone elektrolity.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć, co zrobić z sokiem z ogórków
Co zrobić z sokiem z kiszonych ogórków?
Woda z ogórków kiszonych dodana do zupy nada jej intensywnego smaku. Warto pamiętać, że zupa ogórkowa na wodzie z kiszonek będzie miała wyrazisty smak warzywa. Taką zupę warto podawać z ziemniakami pokrojonymi w kostkę i startym, świeżym ogórkiem.
Żurek a woda po kiszonych ogórkach
Zaskakujące dla wielu osób może być użycie wody po kiszonych ogórkach jako składnika zakwaszającego żurek. Taki żurek na wodzie z kiszonych ogórków (albo barszcz biały) będzie miał intrygujący aromat. Odważni poszukiwacze smaków mogą też zrobić zakwas buraczany z wodą z kiszonych ogórków. Taki specjał jest czasem spotykany w sklepach spożywczych, jako baza do urozmaicenia domowego posiłku.
Mięso w soku z kiszonych ogórków
Delikatne i aromatyczne mięso można zrobić, używając do marynaty soku z kiszonych ogórków. Kwas pozwoli rozbić włókna mięsa, które będzie rozpływać się w ustach. Na przykład karkówka w wodzie z kiszonych ogórków będzie krucha i apetyczna.
Chleb na wodzie z kiszonych ogórków
Dzięki dodatkowi soku z kiszonych ogórków domowy chleb będzie miękki w środku i dobrze wyrośnięty. Jeśli w kiszonce był użyty korzeń chrzanu, liście wiśni i baldachimy kopru to można wyczuć te delikatne smaki w pieczywie. Pychota!
Kiszonki a sok z kiszonych ogórków
Pozostała woda z kiszonych ogórków świetnie sprawdzi się jako baza do zrobienia kolejnych kiszonek. Czosnek zalany wodą z kiszonych ogórków szybciej będzie gotowy. Zalewa z wodą z kiszonych ogórków przyda się też do ukiszenia kalafiorów, cukinii, rzodkiewki, dyni i wspomnianych już buraków. Można też zaryzykować dodanie wody z kiszonych ogórków do kiszonych cytryn.
Ocet a woda z kiszonych ogórków
Naturalnie kiszone ogórki nie mają w składzie octu. Jednak jeśli nie chcecie używać octu w sosach sałatkowych albo polewać nim galarety z zimnych nóżek, to sok z kiszonych ogórków będzie znakomitą alternatywą. W wodzie z ogórków kiszonych można także marynować śledzie na świąteczny stół.
Tofu i sok z ogórków kiszonych
Weganie i wegetarianie mogą szukać szybkiego i prostego sposobu na zastąpienie nabiału w diecie. Szczególnie mogą tęsknić za smakiem i konsystencją twarogu. Sok z kiszonych ogórków dolany do tofu sprawi, że jego tekstura będzie przypominać dobrze znany twarożek.
Kasza gryczana z sokiem z ogórków kiszonych
Oryginalnego smaku nabierze kasza gryczana ugotowana z wodą z kiszonych ogórków. Można ją ugotować z ząbkami czosnku, aby nadać intensywniejszego aromatu. Taka kasza gryczana będzie świetnie smakować jako dodatek do kotletów mielonych, karkówki z grilla lub duszonego mięsa. Można ją też wykorzystać do zrobienia kotletów. Smakują bosko!
Zobacz w galerii, co zrobić z sokiem z ogórków
Co zrobić z wodą po kiszonych ogórkach? Nie wylewaj jej! To ...
Źródło:
- Dieta w trakcie radioterapii nowotworów obszaru miednicy i jamy brzusznej - autor dr n. med. Magdalena Jodkiewicz – Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
Zobacz inne tematy kulinarne w serwisie Strona Kuchni:
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?