W skrócie:
Fasolkę szparagową żółtą i zieloną można nie tylko gotować i piec. Warzywo jest stosowane jako składnik zupy jarzynowej, można je kisić albo traktować jako dodatek do mięs. Żółta fasolka szparagowa to znakomity produkt do użycia w sałatkach. Wiele osób dodaje ją też do nietradycyjnej wersji węgierskiego leczo.
W galerii możesz zobaczyć upieczoną fasolkę szparagową na rodzinny obiad
Przepis na pieczoną fasolkę szparagową
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 40 minut: 10 minut — obróbka warzyw + 30 minut — pieczenie.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 400 g fasolki szparagowej,
- 3 łyżki oleju,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- 1/2 cytryny,
- 1 pęczek pietruszki,
- 30 ml soku z cytryny,
- 40 g migdałów.
Czytaj także: jak ugotować fasolkę szparagową?
Jak zrobić pieczoną fasolkę szparagową?
Sposób przygotowanie:
- Fasolkę szparagową umyj, oczyść i utnij twarde końcówki.
- Następnie ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Polej olejem wymieszanym z solą i pieprzem.
- Fasolkę szparagową dokładnie wysmaruj z olejem.
- Blachę wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180° C.
- Fasolkę szparagową piecz przez około 30 minut, aż warzywo będzie mocno brązowe.
- Na koniec upieczoną fasolkę polej sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny.
- Przed podaniem upieczoną fasolkę posyp posiekaną natką pietruszki z migdałami.
- Upieczona fasolka szparagowa jest gotowa do serwowania. Smacznego!
Pieczona fasolka – właściwości zdrowotne
Warto włączyć fasolkę szparagową do sezonowego menu. Warzywo to jest niskokaloryczne i można je zajadać na wiele sposobów. Pieczona fasolka będzie miała intensywny smak i dzięki odpowiednim przyprawom będzie zupełnie nowym doświadczeniem kulinarnym. W fasolce szparagowej znajdziemy:
Kulinaria

- witaminę C,
- witaminę E,
- witaminę A,
- potas,
- kwas foliowy,
- fosfor.
Fasolka szparagowa w nowej odsłonie. Wypróbuj pyszny przepis...
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: