Fasolka szparagowa w nowej odsłonie. Wypróbuj pyszny przepis na pieczoną fasolkę. Garść orzechów doda szyku

Anna Daniluk
Pieczona fasolka szparagowa to świetny przepis na niskokaloryczne danie. W galerii możesz zobaczyć składniki i gotową potrawę.
Pieczona fasolka szparagowa to świetny przepis na niskokaloryczne danie. W galerii możesz zobaczyć składniki i gotową potrawę. Anna Daniluk
Pieczona fasolka szparagowa może być dla ciebie zaskakującym sposobem na obiad. Zazwyczaj fasolkę gotuje się w osolonej wodzie i podaje z bułką tartą, podsmażoną z masłem. Ten pomysłowy przepis potrafi zachwycić nawet niejadka. Podpowiadam, jak upiec fasolkę szparagową, która będzie o wiele smaczniejsza niż ta gotowana. Fenomenalny obiad dla całej rodziny.

W skrócie:

Fasolkę szparagową żółtą i zieloną można nie tylko gotować i piec. Warzywo jest stosowane jako składnik zupy jarzynowej, można je kisić albo traktować jako dodatek do mięs. Żółta fasolka szparagowa to znakomity produkt do użycia w sałatkach. Wiele osób dodaje ją też do nietradycyjnej wersji węgierskiego leczo.

W galerii możesz zobaczyć upieczoną fasolkę szparagową na rodzinny obiad

Przepis na pieczoną fasolkę szparagową

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 40 minut: 10 minut — obróbka warzyw + 30 minut — pieczenie.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 400 g fasolki szparagowej,
  • 3 łyżki oleju,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 1/2 cytryny,
  • 1 pęczek pietruszki,
  • 30 ml soku z cytryny,
  • 40 g migdałów.

Jak zrobić pieczoną fasolkę szparagową?

Sposób przygotowanie:

  1. Fasolkę szparagową umyj, oczyść i utnij twarde końcówki.
  2. Następnie ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Polej olejem wymieszanym z solą i pieprzem.
  4. Fasolkę szparagową dokładnie wysmaruj z olejem.
  5. Blachę wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180° C.
  6. Fasolkę szparagową piecz przez około 30 minut, aż warzywo będzie mocno brązowe.
  7. Na koniec upieczoną fasolkę polej sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny.
  8. Przed podaniem upieczoną fasolkę posyp posiekaną natką pietruszki z migdałami.
  9. Upieczona fasolka szparagowa jest gotowa do serwowania. Smacznego!

Pieczona fasolka – właściwości zdrowotne

Warto włączyć fasolkę szparagową do sezonowego menu. Warzywo to jest niskokaloryczne i można je zajadać na wiele sposobów. Pieczona fasolka będzie miała intensywny smak i dzięki odpowiednim przyprawom będzie zupełnie nowym doświadczeniem kulinarnym. W fasolce szparagowej znajdziemy:

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
  • witaminę C,
  • witaminę E,
  • witaminę A,
  • potas,
  • kwas foliowy,
  • fosfor.
Pieczona fasolka szparagowa to świetny przepis na niskokaloryczne danie. W galerii możesz zobaczyć składniki i gotową potrawę.

Fasolka szparagowa w nowej odsłonie. Wypróbuj pyszny przepis...

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

W
Witek
Fasolka to mój ulubiony dodatek do letnich obiadów. schabowy, fryteczki, fasolka, zimna perła i cacy.
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni