Spis treści
Warzywa i mięso na grilla
Sezon na grilla wciąż trwa. To doskonała opcja na spędzenie czasu z rodziną czy znajomymi na świeżym powietrzu. Jednak nie zawsze pogoda nam sprzyja. Wówczas warto przygotować przyjęcie w domu.
Najpopularniejsze potrawy z grilla to:
- ziemniaki z grilla,
- żeberka z grilla,
- karkówka z grilla,
- kiełbasa z grilla,
- szaszłyki,
- warzywa z grilla, np. cukinia, papryka.
Krok po kroku - jak zrobić soczystą karkówkę z grilla?
Jedną z najczęściej wybieranych potraw jest karkówka z grilla. Jak sprawić, by była miękka i soczysta za każdym razem? Wystarczy przestrzegać kilku wskazówek:
- nie wybieraj dużych kawałków karkówki, najsmaczniejsze są kawałki ważące do 2 kg,
- najsmaczniejsze jest mięso przerośnięte jasnym, lekko różowym tłuszczem,
- plastry mięsa powinny mieć ok. 1 cm grubości,
- zawsze wybieraj świeże lekko różowe mięso,
- mięso należy zamarynować - im dłużej, tym lepiej, dobrze jest zostawić karkówkę w marynacie na całą noc,
- nie wrzucaj zimnej karkówki na rozgrzany tłuszcz - wyjmij mięso z lodówki wcześniej.
Mamy dla Ciebie przepis na marynatę do karkówki z ketchupu i musztardy. To prosta do przygotowania marynata, która sprawi, że mięso będzie miękkie i aromatyczne. Sekret tkwi w occie, który jest składnikiem ketchupu. To dzięki niemu karkówka nie będzie twarda i gumowata - ocet rozpuszcza część białek zawartych we włóknach mięśniowych, co sprawia, ze karkówka staje się bardziej miękka. Podobnie działa sok z cytryny.