Kalafior w nowej roli: zrób z niego kiszonkę! Przepis, który pokochasz od pierwszego słoika

Gabriela Fedyk
Kiszony kalafior stanie się królem kiszonek w twojej kuchni.
Kiszony kalafior stanie się królem kiszonek w twojej kuchni. jirkaejc/Getty Images
Nie tylko ogórki i kapusta mogą być kiszone! Kalafior w tej wersji też świetnie smakuje. Jest chrupiący, aromatyczny i trwały, możesz go jeść przez cały rok. Przygotowanie kiszonego kalafiora to też kreatywna zabawa kolorem i smakiem. Wypróbuj prosty przepis na kiszony kalafior, który pokochasz od pierwszego słoika.

Spis treści

Kiszony kalafior – prosty przepis

Liczba porcji: 2 słoiki 900 ml

Czas przygotowania: 25 minut + 3-7 dni kiszenia

Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 1 średni kalafior (podzielony na różyczki),

  • 1 baldach kopru,

  • kawałek korzenia chrzanu,

  • 2 ząbki czosnku,

  • kawałek imbiru (pokrojony w plastry),

  • 5 ziaren ziela angielskiego,

  • 2 liście laurowe,

  • 1 łyżka soli,

  • ok. 2 litry wody,

  • opcjonalnie (dla koloru): kurkuma, sproszkowana spirulina, kilka plasterków surowego buraka.

Jak zrobić kiszony kalafior?

  1. Przygotuj zalewę. Zagotuj wodę z solą i odstaw do lekkiego przestudzenia. Solanka powinna mieć temperaturę pokojową.

  2. Kalafior oczyść i podziel na małe różyczki – takie, które dobrze wpasują się w słoik.

  3. Do dużego, czystego słoika włóż różyczki kalafiora, koper, chrzan, czosnek, imbir, ziele angielskie, liście laurowe i opcjonalne dodatki do zabarwienia kalafiora. Powtórz z drugim słojem.

  4. Całość zalej solanką. Możesz też dodać kilka łyżek soku z ogórków kiszonych.

  5. Przyciśnij warzywa, żeby nie wypływały na wierzch. Sprawdzi się talerzyk, słoik z wodą albo inny ciężarek.

  6. Odstaw słoiki na blat w kuchni na kilka dni. Kalafior szybko zacznie się kisić – już po trzech dniach będzie lekko kwaśny i pyszny.

  7. Gdy uznasz, że smak jest wystarczająco intensywny (najlepiej po 5-7 dniach), zakręć słoiki i schowaj je do lodówki lub chłodnej piwnicy. Smacznego!

Z czym jeść kiszony kalafior?

Jeśli szukasz kiszonki, która zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem – ten przepis jest dla ciebie. Kalafior to warzywo idealne do fermentacji: pozostaje jędrny, chłonie aromaty przypraw, a przy okazji świetnie znosi długie przechowywanie.

Kiszony kalafior to nie tylko przekąska „ze słoika”. Ta niecodzienna kiszonka pasuje do:

  • desek serów i wędlin jako wyrazisty, kwaśny akcent,

  • sałatek z kaszami (np. pęczakiem, bulgurem, kuskusem),

  • burgerów i kanapek zamiast ogórka kiszonego,

  • jako dodatek do dań orientalnych – z curry, hummusem, falafelem,

  • z pieczonymi ziemniakami i twarożkiem z ziołami.

Kiszonka z kalafiora świetnie komponuje się z tahini, czarnuszką, kolendrą i ostrą oliwą.

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni