W skrócie
Adam Małysz pokazał na swoim Instagramie, w jaki sposób robi tradycyjne ogórki małosolne. We wpisie dodał, że według niego, to najlepszy dodatek do letniego grilla. Pochwalił się też, że bardzo dobrze wychodzi mu ich przygotowanie. Jeden z internautów ukuł nawet zabawną nazwę, nawiązującą do nazwiska popularnego sportowca, czyli „ogórki małyszolne”.
Dlaczego warto jeść ogórki małosolne?
Ogórki małosolne są niskokaloryczne. W 100 gramach mają około 11 kcal. Regularne spożycie ogórków małosolnych wzmacnia odporność organizmu. Ponadto ogórki małosolne są znakomitym źródłem witaminy C. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, w artykule Barbary Wojdy, zaleca spożycie na co dzień jednego produktu zawierającego dobroczynne bakterie dla układu pokarmowego. Wśród nich wymienia ogórki małosolne.
Jak zrobić ogórki małosolne Adama Małysza?
Z wpisu umieszczonego na Instagramie wynika, że Adam Małysz robi ogórki w sposób tradycyjny. Zatem wystarczy zgromadzić kilka podstawowych składników, aby cieszyć się wyjątkowym smakiem.
Przepis na ogórki małosolne Adama Małysza
Składniki:
- 3 kg ogórków gruntowych (im mniejsze, tym smaczniejsze),
- 3 łyżki soli,
- koper włoski,
- główka czosnku (częściowo pokrojony, częściowo podzielony na ząbki),
- chrzan,
- opcjonalnie papryczka chili.
Ogórki małosolne – przygotowanie
- Adam Małysz poleca umyć ogórki w zimnej wodzie i zalać zimną wodą. Następnie zostawia je na na 2-3 godziny.
- Następnie były skoczek zagotowuje 3 litry wody i dosypuje sól. Roztwór zdejmuje z gazu i pozostawia do ostygnięcia.
- Kolejnym krokiem jest naprzemienne włożenie do słoika ogórków, chrzanu, czosnku, papryczkę, kopru włoskiego i zalanie składników ostudzoną wodą.
- Następnie Adam Małysz zakręca słoje i pozostawia je na 2-3 dni.
- Prezes Polskiego Związku Narciarskiego dodał, że czasem nie wytrzymuje tych 2-3 dni i zjada ogórki już następnego dnia.
Komentarze internautów o ogórkach Małysza
Obserwatorzy profilu byłego skoczka byli żywo zainteresowani przepisem na ogórki małosolne. Jeden z komentatorów zauważył, że ogórki fajnie wyglądają w świątecznym słoiku.
- Była bułka z bananem, teraz pyszny kiszak - dodał użytkownik o nicku Kamil
Większość komentujących zadeklarowała, że wypróbuje przepis Adama Małysza. Jesteśmy jak najbardziej za. A Wy?
Źródło:
- Zaparcia - Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Ciasto salceson
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Straż Graniczna reaguje na publikację "Gazety Wyborczej". "Niebezpieczna narracja"
- Lista imion zakazanych w Polsce! Urzędnik nie pozwoli ci tak nazwać dziecka!
- Oświadczenie Orlenu ws. rzekomego braku paliwa. Koncern odpowiada na ataki
- Unia szykuje się do wielkiej reformy. „Najgorszy możliwy dla Polski scenariusz”