Znasz te produkty? Oto marki, które przetrwały czasy PRL-u. Są w polskich domach od lat

Barbara Wesoła
Słodycze produkowane przez zakład Wedel. 1956 r.  Zobacz w galerii także inne marki i produkty, które działają do dzisiaj. Przesuwaj zdjęcia gestem lub strzałką.
Słodycze produkowane przez zakład Wedel. 1956 r. Zobacz w galerii także inne marki i produkty, które działają do dzisiaj. Przesuwaj zdjęcia gestem lub strzałką. Narodowe Archiwum Cyfrowe/Siemaszko Zbyszko
Cytronada, polo cockta, szampan mleczny... Jest wiele produktów i marek, niegdyś popularnych, które nie przetrwały siermiężnych czasów komuny w Polsce. Ale są też takie, które kupowały w sklepach nasze babcie i mamy, a teraz kupujemy i my. Czy wiecie na przykład, że pierwszy wafelek czekoladowy Prince Polo wyprodukowano prawie 70 lat temu? Od tamtej pory zdobył sławę w całej Europie. Produktów, które przetrwały PRL, jest więcej. Jak wygląda ich historia? Zobaczcie archiwalne zdjęcia.

Na skróty

Firmy spożywcze, które przetrwały PRL

To, co przetrwało z PRL w branży kulinarnej to, oprócz produktów spożywczych i półproduktów, także bary mleczne lub tzw. bary popularne. Chociaż obecnie wypierane przez fast foody, w wielu miastach pod szyldem „Bar mleczny” jeszcze dziś można zjeść smaczny polski obiad w przyzwoitej cenie, na białych talerzach i stole zaścielonym ceratą.

Jednak też w naszych domach nie brakuje produktów, które są na polskich stolach, od kiedy sięgamy pamięcią. To między innymi marki, które rozpoczęły swoją działalność przed PRL lub w trakcie i z powodzeniem przetrwały ustrojową transformację.

W sklepach wciąż sięgamy po smakołyki, które poznaliśmy w czasach PRL, ale nie tylko. W koszykach lądują m.in.:

  • czekolady Wedel (1851 r.),
  • soki i napoje Tymbark (od 1936 r.),
  • margaryna i masło roślinne MR - zakłady Kruszwicy (od 1949 r),
  • herbaty Herbapol (lata 40. XX w.),
  • makarony Lubella (koniec XIX w.),
  • wędliny Krakus (od 1951 r.),
  • wafelki Prince Polo (od 1955 r.),
  • paprykarz szczeciński (połowa lat 60.),
  • soki i warzywa Hortex (od 1958 r.).

Polskie produkty, zagraniczny kapitał?

Niektóre znane nam produkty, których produkcję rozpoczęto w Polsce, i często u nas wytwarza się je do dzisiaj, należą do zagranicznego kapitału, np. marka Prince Polo od początku lat 90. znajduje się w rękach globalnego koncernu Mondelēz International. Lajkonik, którego początki sięgają okresu przedwojennego, w 1993 roku został sprzedany niemieckiej firmie Bahlsen. A polskie piwo Żywiec w większości znajduje się w rękach holenderskiego Heinekena.

W czasach PRL ruszyła także pierwsza produkcja piwa w browarze w Łomży (1968 rok). Były to wtedy zakłady państwowe (należące do PPS). Obecnie browar Łomża należy do spółki Van Pur SA, powstałej w 1989 roku. W tym miejscu prostujemy wcześniej podane w tym materiale wprowadzające w błąd informacje o tym, że Łomża należy do niemieckiego przedsiębiorstwa. Van Pur SA należy w całości do polskich przedsiębiorców, reprezentuje wyłącznie polski kapitał. Firma Van Pur nigdy nie była częścią niemieckiego koncernu.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Różne marki spożywcze znane nam od dziesięcioleci należą obecnie do Maspex Wadowice. Są to m.in.:

  • Tarczyn,
  • Lubella,
  • Tymbark,
  • Krakus,
  • alkohole: Soplica, Żubrówka.

Poznaj historię wybranych kultowych marek smakołyków i produktów spożywczych, które pamiętają czasy PRL i wciąż mają się świetnie.

Słodycze produkowane przez zakład Wedel. 1956 r.  Zobacz w galerii także inne marki i produkty, które działają do dzisiaj. Przesuwaj zdjęcia gestem lub strzałką.

Znasz te produkty? Oto marki, które przetrwały czasy PRL-u. ...

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni