Spis treści
Mięso to dla wielu osób nieodłączny element posiłku. Wybierają je ze względu na walory smakowe, ale też dlatego, że jest ono źródłem białka i żelaza. Coraz więcej osób rezygnuje jednak z niedzielnego schabowego na rzecz kotleta z ciecierzycy czy soi. Powody są różne. Przemawiają za tym względy etyczne, ekologiczne, ale również zdrowotne czy chęć zrzucenia wagi.
Światowa Organizacja Zdrowia stwierdziła, że pomimo ograniczonych dowodów, spożycie przetworzonego, czerwonego mięsa wpływa rakotwórczo na jelito grube, trzustkę i prostatę. Zmniejszenie jego spożycia jest również ważne np. w walce z nadciśnieniem tętniczym. Warto też dodać, że jedząc mięso większość smakoszy przekracza miesięczne zapotrzebowanie człowieka na białko nawet o 1,5 raza. W konsekwencji powoduje to obciążenie nerek.
Brak mięsa w diecie - wady
Sprawa nie jest jednoznaczna. W każdej diecie potrzebny jest bowiem zdrowy rozsądek i odpowiednie zbilansowanie. Gdy przestajemy spożywać mięso, na początku u niektórych osób mogą pojawić się nie do końca przewidziane objawy. Na przykład: