Pizza hawajska – niezapomniany smak i burzliwe dyskusje. Sprawdź przepis na to danie

Anna Moyseowicz
Anna Moyseowicz
Polacy w dużej mierze jednak lubią pizzę z ananasem.
Polacy w dużej mierze jednak lubią pizzę z ananasem. Wagar Hussain/ Getty Images
Czy pizza hawajska to pizza? Pizza hawajska ma wielu zwolenników, a także przeciwników, a wszyscy zagorzale bronią swoich zdań. To danie wzbudza wiele emocji, ale nie można być wobec niego obojętnym. Klasyczna hawajska ma na wierzchu zaledwie kilka dodatków. Jest prosta w przygotowaniu, więc warto spróbować tego nietypowego połączenia smaków.

W skrócie

Pizza hawajska - składniki

Z czym jest pizza hawajska? Z szynką, mozzarellą i ananasem. I to właśnie ananas jest najbardziej kontrowersyjnym składnikiem pizzy hawajskiej. Jaka jest historia pizzy hawajskiej? Pochodzi najprawdopodobniej z Kanady, gdzie została wymyślona przez Greka. Szukał on nowych rozwiązań w swojej restauracji i tak wpadł na pomysł dodania ananasa. Okazało się, że ten smak przypadł do gustu wielu klientom. Jednocześnie we Włoszech ze świecą szukać pizzerii, która przygotowałaby hawajską. Z kolei w Polsce jest to jeden z najczęściej wybieranych rodzajów. Jak zrobić pizzę hawajską?

Przepis na pizzę hawajską

Czas przygotowania: 2 godziny.
Liczba porcji: 2.
Poziom trudności: średni.

Składniki:

  • 280 gramów mąki pszennej,
  • 25 gramów świeżych drożdży,
  • 160 ml letniej wody,
  • 50 mililitrów oleju,
  • 3 gramy cukru ( około pół łyżeczki),
  • szczypta soli.

Dodatkowo:

  • 150 gramów sosu pomidorowego,
  • 250 gramów szynki,
  • 500 gramów mozzarelli,
  • 250 gramów ananasa
  • suszone oregano,
  • świeża bazylia

Przygotowanie pizzy hawajskiej

  1. Najpierw należy przygotować ciasto drożdżowe. Wodę wlać do miski, dodać drożdże, cukier, z całej mąki odebrać około 5 łyżek i dodać do składników. Miseczkę przykryć czystą ściereczką i odstawić na około 20 minut.
  2. Pozostałą mąkę przesiać do większej miski, dodać sól. Dodać zaczyn i wymieszać go mikserem z przeznaczonymi do tego hakami. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  3. Ciasto wyjąć na stolnicę podsypaną mąką i zagnieść, wyrabiać kilka minut. Podzielić na pół i każdą z części uformować w kulkę. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić na 5 minut.
  4. Ciasto rozciągnąć na blachach posmarowanych oliwą, uformować koła, spłaszczając i rozciągając ciasto do zewnątrz. Na brzegach pozostawić ciasto nieco grubsze, tak by uformował się wałek.
  5. Piec około 13 minut w 250 stopniach Celsjusza.
  6. Polać obydwa ciasta sosem pomidorowym i posypać oregano. Na wierzch położyć szynkę, ananasa i pokrojoną na plastry mozzarellę (jedna mozzarella przypada na jedną pizzę), a na to kilka listków bazylii.

Jakie dodatki do pizzy z ananasem

Oczywiście dodatki do pizzy można dodawać według upodobania. Ser mozzarella, przynajmniej w części, można zastąpić parmezanem. Szynka powinna być delikatna w smaku, na przykład drobiowa, można skorzystać również z konserwowej. Wiele osób do pizzy hawajskiej dodaje również kukurydzę. Pizzę można zrobić w mniejszych porcjach, w formie pizzerinek.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Herbata z płatków dzikiej róży

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.