O tym dodatku do obiadu zapomniano, a niesłusznie! Jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy. Poznaj przepis na surówkę z czarnej rzepy

Anna Moyseowicz
Do tej surówki można dodać różne składniki, jak sok z cytryny, ale jej prosta wersja jest równie pyszna.
Do tej surówki można dodać różne składniki, jak sok z cytryny, ale jej prosta wersja jest równie pyszna. meteo021/Getty Images
Bogactwo witamin, chrupka, lekko ostra, o specyficznym, ale zaskakującym smaku – tak można określić surówkę z czarnej rzepy. Jest ona świetnym dodatkiem do mięs z sosem, pieczeni, mięsa smażonego, gulaszu czy też pieczonego drobiu. Warto po nią sięgać, w szczególności o tej porze roku. Sprawdź, jak przygotować surówkę z czarnej rzepy.

Spis treści

Surówka z czarnej rzepy jest tak dobra, że można się nią zajadać codziennie. Nie tylko nie zaszkodzi sylwetce, ale, co więcej, pomoże zdrowiu. Jest banalnie łatwa w przygotowaniu, a do tego tania, w szczególności teraz, gdy trwa sezon na rzepę. Pasuje do wielu dań, w szczególności mięsnych, jak kotlety mielone. Czy od obiadowego dodatku można chcieć czegoś więcej?

Zobacz też: Zapobiegnie wypadaniu włosów, pomoże zrobić kupę i zwalczyć reumatyzm. Niepozorne i wszechstronne warzywo ma wiele właściwości leczniczych

Przepis na surówkę z czarnej rzepy

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • ok. 400 gram (dwie główki) czarnej rzepy,
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Jak zrobić surówkę z czarnej rzepy?

  1. Rzepę umyj i obierz.
  2. Zetrzyj warzywa na tarce o dużych oczkach.
  3. Przełóż rzepę do miski i posól. Odczekaj około 15 minut, aż lekko zmięknie.
  4. Dodaj śmietanę, pieprz i ewentualnie jeszcze nieco soli do smaku. Dokładnie wymieszaj i gotowe.

Różne warianty surówki z czarnej rzepy

Istnieje wiele wersji surówki z czarnej rzepy. Powyżej podałam najprostszy sposób na ten dodatek do obiadu, ale często jest on urozmaicany. Surówkę można delikatnie skropić sokiem z cytryny. Niektórzy dodają do niej też uprzednio namoczone rodzynki, posiekane orzechy włoskie czy też nieco startego jabłka lub marchewki. Te ostatnie wersje powinny przypaść do gustu dzieciom, z takimi dodatkami surówka jest delikatniejsza i słodsza. Śmietanę w wersji fit można zastąpić jogurtem naturalnym, a chcąc podkręcić jej smak, dodać łyżeczkę majonezu.

Poznaj przepisy sławnych kucharzy
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni