O tym dodatku do obiadu zapomniano, a niesłusznie! Jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy. Poznaj przepis na surówkę z czarnej rzepy

Anna Moyseowicz
Anna Moyseowicz
Do tej surówki można dodać różne składniki, jak sok z cytryny, ale jej prosta wersja jest równie pyszna.
Do tej surówki można dodać różne składniki, jak sok z cytryny, ale jej prosta wersja jest równie pyszna. meteo021/Getty Images
Bogactwo witamin, chrupka, lekko ostra, o specyficznym, ale zaskakującym smaku – tak można określić surówkę z czarnej rzepy. Jest ona świetnym dodatkiem do mięs z sosem, pieczeni, mięsa smażonego, gulaszu czy też pieczonego drobiu. Warto po nią sięgać, w szczególności o tej porze roku. Sprawdź, jak przygotować surówkę z czarnej rzepy.

Spis treści

Surówka z czarnej rzepy jest tak dobra, że można się nią zajadać codziennie. Nie tylko nie zaszkodzi sylwetce, ale, co więcej, pomoże zdrowiu. Jest banalnie łatwa w przygotowaniu, a do tego tania, w szczególności teraz, gdy trwa sezon na rzepę. Pasuje do wielu dań, w szczególności mięsnych, jak kotlety mielone. Czy od obiadowego dodatku można chcieć czegoś więcej?

Przepis na surówkę z czarnej rzepy

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • ok. 400 gram (dwie główki) czarnej rzepy,
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Czytaj też: Tradycyjna kapusta kiszona w słoiku. Poznaj prosty przepis na zdrową kiszonkę. Sprawdź, jak łatwo kisić kapustę

Jak zrobić surówkę z czarnej rzepy?

  1. Rzepę umyj i obierz.
  2. Zetrzyj warzywa na tarce o dużych oczkach.
  3. Przełóż rzepę do miski i posól. Odczekaj około 15 minut, aż lekko zmięknie.
  4. Dodaj śmietanę, pieprz i ewentualnie jeszcze nieco soli do smaku. Dokładnie wymieszaj i gotowe.

Różne warianty surówki z czarnej rzepy

Istnieje wiele wersji surówki z czarnej rzepy. Powyżej podałam najprostszy sposób na ten dodatek do obiadu, ale często jest on urozmaicany. Surówkę można delikatnie skropić sokiem z cytryny. Niektórzy dodają do niej też uprzednio namoczone rodzynki, posiekane orzechy włoskie czy też nieco startego jabłka lub marchewki. Te ostatnie wersje powinny przypaść do gustu dzieciom, z takimi dodatkami surówka jest delikatniejsza i słodsza. Śmietanę w wersji fit można zastąpić jogurtem naturalnym, a chcąc podkręcić jej smak, dodać łyżeczkę majonezu.

Poznaj przepisy sławnych kucharzy

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni