Jak ugotować fasolkę szparagową? Zdradzamy prosty trik, dzięki któremu przygotujesz ją szybciej i łatwiej. Idealna fasolka szparagowa

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Fasolka szparagowa to pyszny i zdrowy dodatek do obiadu. Kliknij galerię i dowiedz się, jak ją przygotować.
Fasolka szparagowa to pyszny i zdrowy dodatek do obiadu. Kliknij galerię i dowiedz się, jak ją przygotować. Katarzyna Puczyńska
Fasolka szparagowa to nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne warzywo. Ugotowana w wodzie, polana masełkiem i podrumienioną bułką tartą stanowi wyśmienity obiad na lato. Jej przygotowanie jest proste, ale warto znać kilka przydatnych porad, które usprawnią twoją pracę – nie musisz mozolnie odrywać końcówek z każdej fasolki, jest na to znacznie łatwiejszy sposób. Sprawdź i zobacz, jak ugotować fasolkę szparagową.

Spis treści

Fasolka szparagowa – jak ją ugotować?

By ugotować fasolkę szparagową, należy najpierw umyć i odciąć jej końcówki. Następnie wrzucamy ją do zimnej wody z 1 łyżką cukru oraz 1 łyżeczką soli i doprowadzamy do wrzenia. Czas gotowania zależy od rodzaju fasolki.

Fasolkę szparagową gotujemy:

  • od 10 do 20 minut — w przypadku fasolki szparagowej zielonej,
  • od 5 do 10 minut — w przypadku fasoli szparagowej żółtej.

Młoda fasolka będzie gotowa znacznie szybciej. Najlepiej po prostu wyjąć ostrożnie fasolkę z gotującej się wody i spróbować, czy już odpowiada nam jej miękkość. Po ugotowaniu fasolkę odcedzamy i podajemy np. z podrumienioną na maśle bułką tartą lub posypaną parmezanem.

Prosty trik z fasolką szparagową

Przygotowanie fasolki szparagowej jest łatwe, ale czasochłonne, szczególnie jeśli szykujemy porcję dla całej rodziny. Najwięcej czasu zajmuje odcinanie końcówek. Podpowiadamy prosty trik, jak można to przyśpieszyć.

Wystarczy umyć fasolkę i ułożyć obok siebie równolegle na desce do krojenia, tak by wszystkie końcówki znalazły się w jednej linii. Następne ostrym, dużym nożem odcinamy je jednym ruchem. Przekręcamy deskę, wyrównujemy fasolki do jednej linii i znów odcinamy nożem końcówki.

Sprawdź również: To skromne warzywo wzmacnia serce i kości, ułatwia odchudzanie. Sezon trwa, więc korzystaj. Sprawdź, jak działa na twój organizm

Ten trik jest bardzo prosty i znacznie przyśpiesza czas przygotowywania fasolki. Ważne, by mieć dobry, ostry nóż i równo ułożyć warzywa.

Czytaj także: Fasolka szparagowa w nowej odsłonie. Wypróbuj pyszny przepis na pieczoną fasolkę

Dlaczego warto jeść fasolkę szparagową?

Wyśmienita fasolka szparagowa to zdrowe i lekkostrawne warzywo, stanowiące bogate źródło witamin i składników mineralnych, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Polecana jest szczególnie dla osób na diecie wegańskiej i wegetariańskiej, ponieważ jest źródłem cennego białka. Ma ona dobroczynne działanie na nasz organizm. Fasolka szparagowa jest niskokaloryczna — w 100 g produktu znajduje się ok. 31 kcal.

– Fasolkę szparagową powinny regularnie jadać osoby z nadciśnieniem tętniczym, gdyż z powodu wysokiej zawartości potasu o działaniu moczopędnym, pomaga regulować ciśnienie krwi. Działanie diuretyczne korzystnie wpływa na pracę nerek, wspomaga oczyszczanie organizmu i zmniejsza ryzyko chorób bakteryjnych układu moczowego – czytamy w artykule na Stronie Zdrowia.

Właściwości fasolki szparagowej:

  • jest bogata w białko i błonnik,
  • dostarcza nam witaminę A, która m.in. wpływa pozytywnie na wzrok,
  • jest źródłem magnezu, cynku, żelaza i kwasu foliowego,
  • jest źródłem witamin z grupy B, odpowiadające za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,
  • ma dużo wartościowego kwasu tłuszczowego linolowego i oleinowego.
Fasolka szparagowa to pyszny i zdrowy dodatek do obiadu. Kliknij galerię i dowiedz się, jak ją przygotować.

Jak ugotować fasolkę szparagową? Zdradzamy prosty trik, dzię...

Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:

Gotuj zdrowo

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Uprawa warzyw w czerwcu - bez tego nie będzie dobrych zbiorów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.