W skrócie:
Wspomniany trend „slavic girl diet” podbija media społecznościowe. Amerykanki doszły do wniosku, że piękny wygląd Słowianek to pokłosie jedzenia kaszy gryczanej, cebuli i ziemniaków. Z pewnością kasza gryczana należy do pełnowartościowych produktów dostarczających białka i błonnika.
Więcej na ten temat możesz przeczytać w artykule Gabrieli Fedyk opublikowanym w serwisie Strona Zdrowia. Bez względu, czy jedzenie kaszy jest modne, czy nie, polecam jedzenie kaszy na co dzień i od święta. W szczególności można eksperymentować z ulubionymi dodatkami i zajadać kaszę gryczaną z warzywami i fetą, kaszę gryczaną z sosem pieczarkowym lub poza sezonem kaszę gryczaną z warzywami mrożonymi. W sezonie polecam ci podawać kaszę gryczaną z upieczoną dynią i burakami.
Kasza gryczana z warzywami – prosty przepis na obiad
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
200 g kaszy gryczanej,
1 średnia cukinia,
1 papryka czerwona,
1 średnia marchewka,
1 mała cebula,
2 ząbki czosnku.
Przyprawy i dodatki:
2 łyżki olej rzepakowy,
1/2 łyżeczki soli,
1/2 łyżeczki pieprzu,
1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
szczypta chili do smaku,
natka pietruszki do dekoracji.
Jak zrobić kaszę gryczaną z warzywami?
Sposób przygotowania:
Kaszę gryczaną przepłucz pod bieżącą wodą, aby pozbyć się gorzkiego smaku.
Cukinię umyj i pokrój w półplasterki.
Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę.
Następnie marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Cebulę i czosnek obierz, a następnie posiekaj drobno.
Kaszę gryczaną ugotuj na sypko w proporcji 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody. Zazwyczaj wymaga to około 12 minut gotowania w osolonej wrzącej wodzie. Po ugotowaniu odcedź i odstaw na bok.
Na dużej patelni rozgrzej olej rzepakowy.
Dodaj cebulę, po 2 minutach czosnek, smaż przez około 2 minuty, aż zmiękną i zaczną pachnieć.
Następnie dodaj marchewkę, paprykę i cukinię. Smaż warzywa na średnim ogniu przez około 10 minut.
Mieszaj od czasu do czasu, aż staną się miękkie, ale nie będą się rozpadać.
Do podsmażonych warzyw dodaj ugotowaną kaszę gryczaną.
Dopraw solą, pieprzem, słodką papryką oraz wedle uznania mieloną ostrą papryką. Całość dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze przez 2–3 minuty, aby smaki się połączyły.
Wyłóż kaszę gryczaną do talerzy, posyp świeżą natką pietruszki i podawaj od razu.
Kulinaria

Gotową kaszę gryczaną z warzywami możesz popijać zsiadłym mlekiem, kefirem lub gęstym jogurtem naturalnym.
Dodatki do kaszy gryczanej z warzywami
Jeśli chcesz zjeść dodatkową porcję białka na obiad, to możesz dodać grillowaną pierś z kurczaka, pieczoną karkówkę po cygańsku lub polędwiczkę z indyka w sosie. W wersji wegetariańskiej sprawdza się kotlet sojowy, tofu albo ugotowaną ciecierzycę. Dopasuj smak do swojego gustu, doprawiając szczyptą majeranku, tymianku lub kurkumy.
Niech ten prosty przepis zachęci cię do urozmaicenia domowego jadłospisu dań obiadowych. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!