Co jeść, gdy boli brzuch? Oto 5 comfort food dobrych dla jelit. Poczuj ulgę dla styranych kiszek

Anna Daniluk
Na bolący brzuch warto zjeść miskę ciepłego kleiku ryżowego.
Na bolący brzuch warto zjeść miskę ciepłego kleiku ryżowego. alex9500/123rf.com/zdjęcie ilustracyjne
Czasem można przesadzić z biesiadowaniem, a wtedy kiszki potrzebują ukojenia. Co więcej, dbanie o zdrowie jelit staje się ważnym zadaniem. Na szczęście, to co dobre dla twojego brzucha, może być jednocześnie pyszne i dające ulgę. Zachęcam cię do przyjrzenia się tym przysmakom nie tylko w Światowym Dniu Zdrowia Układu Pokarmowego przypadającym 29 maja.

W skrócie:

Troszczenie się o zdrowie układu pokarmowego, w tym żołądka i jelit, to podstawa dobrego samopoczucia. Warto pamiętać o codziennym piciu wody i spożyciu błonnika występującego w owocach, warzywach i pieczywie pełnoziarnistym. Jednak, gdy zamierzasz poszaleć z biesiadowaniem np.: na spotkaniach rodzinnych, miej zawsze (przygotowany zawczasu) zestaw przysmaków działających niczym balsam. Oto 5 propozycji, które łączą przyjemność jedzenia z korzyściami dla twoich jelit.

Rozgrzewający bulion warzywny z imbirem na mdłości

Na uczucie ciężkości po jedzeniu tłustych potraw polecam sięgnąć po domowy rosół. Z pewnością będzie to esencja smaku i przyda się w okresie rekonwalescencji. Możesz też popijać gotowany na wolnym ogniu bulion warzywny. Co więcej, dodatek imbiru działa łagodząco na dolegliwości żołądkowe i rozgrzewająco.

Na dolegliwości żołądkowe warto wypić esencjonalny bulion lub zjeść porcję rosołu.
Na dolegliwości żołądkowe warto wypić esencjonalny bulion lub zjeść porcję rosołu.
Katarzyna Puczyńska

Kremowe congee na niestrawność

Ta azjatycka zupa ryżowa może pomóc przy bólu brzucha. Delikatne, długo gotowane ziarna ryżu są lekkostrawne i łagodzą podrażnienia. Możesz podawać je na wytrawnie z gotowanymi warzywami, startym imbirem lub kurkumą, tworząc posiłek idealny dla zdrowia jelit.

Łagodny kleik ryżowy – smak jak z dzieciństwa

Podobnie jak congee, kleik ryżowy to proste, a zarazem niezawodne danie dla twojego układu pokarmowego. Jego delikatna konsystencja nie obciąża żołądka, a lekkostrawny ryż dostarcza energii. To comfort food w najczystszej postaci.

Pieczone bataty z jogurtem naturalnym i orzechami

Słodkie ziemniaki są źródłem błonnika, który pomoże przy spowolnionej perystaltyce jelit. Do tego warto oblać upieczone bataty gęstym jogurtem naturalnym, który dostarcza białka i posypać wierzch chrupiącymi orzechami włoskimi. Tak skomponowane danie będzie prawdziwą ucztą i ratunkiem dla bolącego brzucha. Zobacz przepis na bataty z piekarnika z fetą:

Upieczone bataty mają kremowy środek.
Upieczone bataty mają kremowy środek.
Getty Images/DronG/zdjęcie ilustracyjne

Smoothie z siemieniem lnianym na trawienie

Błyskawiczne, smakowite i bogate w wartościowe składniki smoothie to przysmak, który warto mieć pod ręką nie tylko następnego dnia po imprezie. Owoce jagodowe to źródło antyoksydantów, zatem wybieraj spośród poziomek, malin i truskawek. Pamiętaj, że siemię lniane dostarcza błonnika i kwasów omega-3, które wspierają prawidłową pracę jelit. Taki smoothie to idealny sposób na rozpoczęcie dnia, drugie śniadanie lub zdrową przekąskę.

Zachęcam cię do korzystania z tych pomysłów, gdy odczuwasz dyskomfort związany z trawieniem. Jednak traktuj je jako pomoc doraźną po suto zastawionej kolacji, która polepszy twoje samopoczucie. Pamiętaj, że w przypadku przedłużających się dolegliwości warto skonsultować się z lekarzem.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni