W skrócie
Dania wegańskie z kaszy
Paweł Ochman to weganin, autor książek kulinarnych i prawdziwy pasjonat roślinnej kuchni regionalnej. Od kilku lat prowadzi bloga Weganon.pl, a przepisami dzieli się także na Facebooku i Instagramie.
W swojej najnowszej książce "Kasze w roślinnej kuchni regionalnej" Paweł Ochman zabiera czytelników w kulinarną podróż po Polsce od Pomorza do Podkarpacia, omawiając znaczenie i właściwości kasz oraz przedstawiając przepisy i różnorodne sposoby przygotowywania wegańskich dań z kaszy.
Polecane w przepisach Pawła Ochmana kasze to:
- kasza jęczmienna
- kasza gryczana
- kasza jaglana
- kasza manna
- kasza kukurydziana
Z jego książki dowiemy się m. in., jak zrobić parowańce drożdżowe z kaszą jaglaną, zapiekankę z ziemniaków, manny i śliwek oraz pastę potrójnie pomidorową. Autor opisuje także, jak dawniej serwowano dania z kaszy.