Dietetyk kliniczny ujawnia. Taki wpływ na zdrowie mają kiełbasy i karkówki z grilla

Katarzyna Wąś-Zaniuk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Grillowanie to ciekawa opcja na spędzenie majowego popołudnia w gronie domowników czy najbliższych przyjaciół. Zapach dymu, rozmowy przy stole i jedzenie prosto z rusztu tworzą niepowtarzalny klimat, którego trudno sobie odmówić. Polacy kochają grillowanie, a wśród najchętniej wybieranych produktów królują kiełbasa i karkówka, niezmienne klasyki. Niestety, spożywanie w nadmiarze ciężkostrawnych potraw grillowych może źle się skończyć. Patrycja Kłósek, dietetyk kliniczny, psychodietetyk, doktor nauk o zdrowiu, ujawnia, jaki wpływ na zdrowie mają kiełbasy i karkówki z grilla.

Spis treści

Jaki wpływ na zdrowie mają kiełbasy i karkówki z grilla?

Najczęściej na grillu lądują takie przysmaki jak kiełbasa i karkówka, tłuste, intensywnie przyprawione mięsa, które dla wielu są nieodłącznym elementem sezonu. Jednak warto pamiętać, że ich regularne spożywanie może wiązać się z negatywnymi konsekwencjami zdrowotnymi.

Czym zastąpić karkówkę i kiełbasę z grilla?
Czym zastąpić karkówkę i kiełbasę z grilla?
Freepik

Tego typu mięsa są nie tylko ciężkostrawne, ale również bogate w tłuszcze nasycone, mogą obciążać układ pokarmowy, prowadzić do podwyższenia cholesterolu, sprzyjać nadciśnieniu i zwiększać ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego.

– Mięso z grilla, szczególnie w postaci kiełbasy czy karkówki, może być także bogate w sól i konserwanty, które obciążają nasz organizm i mogą prowadzić do zatrzymywania wody w organizmie oraz niezdrowych przyrostów wagi. Dodatkowo nadmierne spożycie tłuszczów zwierzęcych może zwiększać poziom „złego” cholesterolu (LDL), co wpływa na nasze zdrowie sercowo-naczyniowe – zauważa Patrycja Kłósek, dietetyk kliniczny z Palety Diet.

Zamienniki na grilla, które są zdrowszą opcją. Czym zastąpić karkówkę i kiełbasę?

U osób z chorobami metabolicznymi, problemami trawiennymi czy insulinoopornością, ciężkostrawne dania z grilla mogą dodatkowo nasilać objawy. Dobrze więc znać umiar i sięgać również po lżejsze, zdrowsze alternatywy, które nie tylko odciążą organizm, ale też zaskoczą smakiem.

– Zamiast tradycyjnej kiełbasy czy karkówki warto sięgać po chude mięsa, takie jak kurczak, indyk czy ryby, które dostarczają wysokiej jakości białka, witamin i minerałów, a jednocześnie mają niższą zawartość tłuszczu – radzi Patrycja Kłósek.

Ekspertka podkreśla również, jak ważne jest urozmaicenie grillowego menu o warzywa, takie jak:

  • cukinia,

  • papryka,

  • bakłażan,

  • pieczarki,

  • pomidory.

To produkty niskokaloryczne, bogate w witaminy, minerały i błonnik, które nie tylko wspierają trawienie, ale też pomagają utrzymać zdrową masę ciała.

Zamiast tłustych kiełbas i karkówek warto sięgnąć po ich zdrowsze odpowiedniki – roślinne burgery z ciecierzycy, soczewicy czy tofu, które dostarczają pełnowartościowego białka roślinnego i stanowią smaczną, lekką alternatywę na grilla.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni