Spis treści
Jaki wpływ na zdrowie mają kiełbasy i karkówki z grilla?
Najczęściej na grillu lądują takie przysmaki jak kiełbasa i karkówka, tłuste, intensywnie przyprawione mięsa, które dla wielu są nieodłącznym elementem sezonu. Jednak warto pamiętać, że ich regularne spożywanie może wiązać się z negatywnymi konsekwencjami zdrowotnymi.

Tego typu mięsa są nie tylko ciężkostrawne, ale również bogate w tłuszcze nasycone, mogą obciążać układ pokarmowy, prowadzić do podwyższenia cholesterolu, sprzyjać nadciśnieniu i zwiększać ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego.
– Mięso z grilla, szczególnie w postaci kiełbasy czy karkówki, może być także bogate w sól i konserwanty, które obciążają nasz organizm i mogą prowadzić do zatrzymywania wody w organizmie oraz niezdrowych przyrostów wagi. Dodatkowo nadmierne spożycie tłuszczów zwierzęcych może zwiększać poziom „złego” cholesterolu (LDL), co wpływa na nasze zdrowie sercowo-naczyniowe – zauważa Patrycja Kłósek, dietetyk kliniczny z Palety Diet.
Zamienniki na grilla, które są zdrowszą opcją. Czym zastąpić karkówkę i kiełbasę?
U osób z chorobami metabolicznymi, problemami trawiennymi czy insulinoopornością, ciężkostrawne dania z grilla mogą dodatkowo nasilać objawy. Dobrze więc znać umiar i sięgać również po lżejsze, zdrowsze alternatywy, które nie tylko odciążą organizm, ale też zaskoczą smakiem.
– Zamiast tradycyjnej kiełbasy czy karkówki warto sięgać po chude mięsa, takie jak kurczak, indyk czy ryby, które dostarczają wysokiej jakości białka, witamin i minerałów, a jednocześnie mają niższą zawartość tłuszczu – radzi Patrycja Kłósek.
Ekspertka podkreśla również, jak ważne jest urozmaicenie grillowego menu o warzywa, takie jak:
cukinia,
papryka,
bakłażan,
pieczarki,
pomidory.
To produkty niskokaloryczne, bogate w witaminy, minerały i błonnik, które nie tylko wspierają trawienie, ale też pomagają utrzymać zdrową masę ciała.
Zamiast tłustych kiełbas i karkówek warto sięgnąć po ich zdrowsze odpowiedniki – roślinne burgery z ciecierzycy, soczewicy czy tofu, które dostarczają pełnowartościowego białka roślinnego i stanowią smaczną, lekką alternatywę na grilla.