Kulinarne trendy 2022. Czym jest niebieskie jedzenie? I dlaczego staje się coraz bardziej popularne?

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Niebieskie jedzenie. Przesuń strzałkę w prawo, aby zobaczyć przykłady
Niebieskie jedzenie. Przesuń strzałkę w prawo, aby zobaczyć przykłady Paweł Miecznik/Polska Press
Pandemia istotnie wpłynęła na zachowania żywieniowe Polaków. Po czasie zamknięcia w domach, gdy próbowaliśmy własnych sił w przyrządzaniu chleba lub sięgaliśmy po oszczędne przepisy, przyszedł czas na nowe doświadczenia kulinarne. Jednym z najsilniejszych trendów kulinarnych prognozowanych na 2022 r. jest tzw. niebieskie jedzenie. O czym mowa?

W 2021 roku Ipsos, międzynarodowe przedsiębiorstwo badające rynek, przygotowało raport „Trendy w zwyczajach żywieniowych Polaków 2021”. Sprawdzono, czy nasi rodacy jedzą zdrowiej i czy zwiększyła się liczba osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Wyniki są optymistyczne. Według badania, wzrosła świadomość Polaków w kwestii zdrowej żywności, a aż 17 proc. naszych rodaków zadeklarowało ograniczenie spożywania mięsa.

Tendencją, która wpisuje się w chęć zdrowego odżywiania, jest światowy trend określany jako niebieskie jedzenie.
Badacze z holenderskiego wydziału Wageningen University & Research przewidują, że globalny popyt na taką żywność będzie szybko wzrastał.

Niebieskie jedzenie – co to jest?

Według stowarzyszenia „Blue Food Assessment” jest to żywność pochodząca ze zwierząt morskich, roślin albo glonów, które są złowione lub hodowane w środowisku słodkowodnym i morskim. Jako zaletę przedstawia się, że jest to ponad 2500 gatunków lub grup ryb, bezkręgowców, glonów i roślin wodnych, łowionych w celu spożywczym. Podczas debaty ONZ „Food System Summit 2021” niebieska żywość została przedstawiona jako zdrowa i przygotowywana w sposób zrównoważony.

„Niebieska żywność ma kluczowe znaczenie dla odżywiania i bezpieczeństwa żywnościowego milionów ludzi na całym świecie. I jest kamieniem węgielnym źródeł utrzymania, ekonomii i kultury dla wielu społeczności"- stwierdziła dr Agnes Kalibata, specjalna wysłanniczka United Nations Forum on Sustainability Standards, podczas BFA Global Launch Event.

Czy ryby i owoce morza są zdrowe?

Obecnie jedzenie ryb i owoców morza to podstawa diety śródziemnomorskiej, jednej z najpopularniejszych na świecie. Jednak spożywanie zwierząt morskich budzi wiele wątpliwości. Powodem są np. zagrożenia wynikające z zalegania w zatopionych na dnie Bałtyku czy innych zbiorników wodnych wrakach ropopochodnego paliwa i broni chemicznej. Najwyższa Izba Kontroli apeluje o rozpoznanie tego problemu i usunięcie bezpośredniego zagrożenia. Pomimo tych obiekcji uważa się, że żywność morska będzie istotnym źródłem pożywienia w najbliższych latach na świecie, w szczególności w krajach narażonych na gwałtowne zmiany klimatyczne i groźbę braku jedzenia.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chleb z ziarnami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni