W 2021 roku Ipsos, międzynarodowe przedsiębiorstwo badające rynek, przygotowało raport „Trendy w zwyczajach żywieniowych Polaków 2021”. Sprawdzono, czy nasi rodacy jedzą zdrowiej i czy zwiększyła się liczba osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Wyniki są optymistyczne. Według badania, wzrosła świadomość Polaków w kwestii zdrowej żywności, a aż 17 proc. naszych rodaków zadeklarowało ograniczenie spożywania mięsa.
Tendencją, która wpisuje się w chęć zdrowego odżywiania, jest światowy trend określany jako niebieskie jedzenie.
Badacze z holenderskiego wydziału Wageningen University & Research przewidują, że globalny popyt na taką żywność będzie szybko wzrastał.
Niebieskie jedzenie – co to jest?
Według stowarzyszenia „Blue Food Assessment” jest to żywność pochodząca ze zwierząt morskich, roślin albo glonów, które są złowione lub hodowane w środowisku słodkowodnym i morskim. Jako zaletę przedstawia się, że jest to ponad 2500 gatunków lub grup ryb, bezkręgowców, glonów i roślin wodnych, łowionych w celu spożywczym. Podczas debaty ONZ „Food System Summit 2021” niebieska żywość została przedstawiona jako zdrowa i przygotowywana w sposób zrównoważony.
„Niebieska żywność ma kluczowe znaczenie dla odżywiania i bezpieczeństwa żywnościowego milionów ludzi na całym świecie. I jest kamieniem węgielnym źródeł utrzymania, ekonomii i kultury dla wielu społeczności"- stwierdziła dr Agnes Kalibata, specjalna wysłanniczka United Nations Forum on Sustainability Standards, podczas BFA Global Launch Event.
Czy ryby i owoce morza są zdrowe?
Obecnie jedzenie ryb i owoców morza to podstawa diety śródziemnomorskiej, jednej z najpopularniejszych na świecie. Jednak spożywanie zwierząt morskich budzi wiele wątpliwości. Powodem są np. zagrożenia wynikające z zalegania w zatopionych na dnie Bałtyku czy innych zbiorników wodnych wrakach ropopochodnego paliwa i broni chemicznej. Najwyższa Izba Kontroli apeluje o rozpoznanie tego problemu i usunięcie bezpośredniego zagrożenia. Pomimo tych obiekcji uważa się, że żywność morska będzie istotnym źródłem pożywienia w najbliższych latach na świecie, w szczególności w krajach narażonych na gwałtowne zmiany klimatyczne i groźbę braku jedzenia.
Źródła:
1. Raport "Trendy w zwyczajach żywieniowych 2021" Ipsos
2. Blue Food Assessment
3. NIK o niebezpiecznych materiałach na dnie Bałtyku
4. Get ready for the blue food revolution with the global launch of the Blue Food Assessment
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?