Do jesiennej spiżarni zrób grzyby kiszone. Docenisz ich naturalny smak. Poznaj idealny dodatek do sosu tatarskiego

Anna Daniluk
Kiszone grzyby to interesujący sposób na przedłużenie przydatności do spożycia kurek, borowików lub opieńków.
Kiszone grzyby to interesujący sposób na przedłużenie przydatności do spożycia kurek, borowików lub opieńków. galamik/123rf.com/zdjęcie ilustracyjne
Chcesz zachować smak jesieni na dłużej? Poznaj przepis na kiszone grzyby. To doskonały sposób na zamknięcie aromatów lasu w słoiku. Lekko kwaśne, pełne smaku umami, staną się twoim nowym ulubionym dodatkiem do zimowych potraw. To mało znany, ale przepyszny sposób na przedłużenie przydatności do spożycia zebranych okazów. Oto jak je przygotować.

W skrócie:

Niektórzy grzybiarze uważają, że grzyby w occie mają gorszy smak. Postulują, że ocet dobrze konserwuje, ale zabija „prawdziwy” smak i leśny aromat grzybów. Przez to różne gatunki smakują tak samo. Jeśli jesteście zwolennikami, tego zdania można zabrać się za własnoręczne kiszenie grzybów. Co więcej, zyskasz szansę wydobycia ich naturalnego smaku. Takie grzyby wytrzymają w chłodnej spiżarni, piwnicy lub w dolnej szufladzie lodówki nawet do 6 miesięcy. Z powodzeniem można je dodawać do sosu tatarskiego, sałatek lub podawać jako rodzaj szybkiej zagrychy.

Grzyby kiszone – przepis do jesiennej spiżarni

Proporcja na 2-3 słoiki.
Czas przygotowania 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g świeżych grzybów leśnych,

  • 250 ml wody,

  • 10 g soli,

  • 1-2 ząbki czosnku,

  • 2 ziarna czarnego pieprzu,

  • 1 ziarno ziela angielskiego,

  • 1 liść laurowy.

Jak zrobić kiszone grzyby?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku grzyby dokładnie umyj i oczyść z ziemi. Możesz je obrać ze skórki.

  2. Następnie krótko obgotuj i przecedź na sitku.

  3. Lekko obgotowane grzyby odstaw do przestudzenia.

  4. Następnie grzyby ułóż naprzemiennie kapeluszami do góry w słoiku lub kamionkowym naczyniu. Każdą warstwę posyp solą i ułóż między nie przyprawy.

  5. Ostatnią warstwę grzybów posól i przykryj czystą gazą.

  6. Grzyby zalej ciepłą solanką wykonaną w proporcji 1 łyżka soli na 250 ml wody.

  7. Taki słoik należy odstaw w chłodne miejsce przynajmniej na 10 dni.

Niech ten prosty przepis zainspiruje cię do zrobienia niecodziennych kiszonek z grzybów. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

 

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni