W skrócie
Tradycyjny sos chrzanowy przyrządza się ze świeżego korzenia chrzanu, który rozciera się ze śmietaną i ugotowanymi żółtkami na twardo. Taki zestaw doprawia się solą, cukrem i sokiem z cytryny. Taki sos chrzanowy często podawany był na ciepło, aby urozmaicić smak deski wędlin. Podpowiadamy przepis na klasyczny sos chrzanowy na bazie żółtek.
Sos chrzanowy – przepis na ciepło
Liczba porcji: dla 5-6 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 100 g świeżego chrzanu,
- 20 g wywaru mięsnego,
- 100 ml śmietany,
- 2 ugotowane na twardo żółtka,
- 3 g soli,
- 3 g cukru,
- 30 ml soku z cytryny.
Jak zrobić sos chrzanowy?
- Korzeń chrzanu należy umyć, obrać, opłukać i zetrzeć na tarce.
- Chrzan należy połączyć z gorącym wywarem i zahartowaną śmietaną.
- Żółtka ugotowane na twardo trzeba przetrzeć przez sitko i połączyć z chrzanem.
- Sos chrzanowy na koniec trzeba doprawić solą, cukrem i sokiem wyciśniętym z cytryny.
- Zanim sos zostanie zaserwowany, należy odstawić go do ochłodzenia.
Sposób podania sosu
Sos chrzanowy świetnie smakuje na ciepło, ale nie na gorąco. Można podawać go jajek na twardo, do pieczonej białej kiełbasy, ugotowanych ryb, pieczonej szynki i potraw w galarecie np.: zimnych nóżek.
Dodatek chrzanowy do pieczeni
Warto wiedzieć, że sos chrzanowy można zrobić także na zimno. W tym przypadku świeżo starty korzeń chrzanu łączy się ze startymi jabłkami, śmietaną i przyprawia do smaku solą, cukrem i zakwasza sokiem z cytryny. Taki sos chrzanowy jest łagodniejszy w smaku dzięki jabłku. Można podawać go do pieczonego mięsa lub dań z grilla.
Kulinaria

Czytaj także: Rozgrzewająca zupa chrzanowa. Idealny przepis nie tylko na Wielkanoc. Pyszne danie z białą kiełbasą
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: