Ostry sos chrzanowy do mięsa. Przepis na tradycyjne zastosowanie chrzanu. Zobacz naszą wielkanocną propozycję

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowy sos chrzanowy znakomicie smakuje podany do białej kiełbasy.
Domowy sos chrzanowy znakomicie smakuje podany do białej kiełbasy. 123rf.com/bhofack2/zdjęcie ilustracyjne
Sos chrzanowy najczęściej podawany jest do sztuki mięsa. Szczególnie podawany jest w czasie świąt wielkanocnych do białej kiełbasy albo wędliny ze święconki. Do przygotowania sosu przyda się świeżo starty korzeń chrzanu. Podpowiadamy, jak zrobić domowy sos chrzanowy do obiadu lub śniadania wielkanocnego.

W skrócie

Tradycyjny sos chrzanowy przyrządza się ze świeżego korzenia chrzanu, który rozciera się ze śmietaną i ugotowanymi żółtkami na twardo. Taki zestaw doprawia się solą, cukrem i sokiem z cytryny. Taki sos chrzanowy często podawany był na ciepło, aby urozmaicić smak deski wędlin. Podpowiadamy przepis na klasyczny sos chrzanowy na bazie żółtek.

Sos chrzanowy – przepis na ciepło

Liczba porcji: dla 5-6 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 100 g świeżego chrzanu,
  • 20 g wywaru mięsnego,
  • 100 ml śmietany,
  • 2 ugotowane na twardo żółtka,
  • 3 g soli,
  • 3 g cukru,
  • 30 ml soku z cytryny.

Jak zrobić sos chrzanowy?

  1. Korzeń chrzanu należy umyć, obrać, opłukać i zetrzeć na tarce.
  2. Chrzan należy połączyć z gorącym wywarem i zahartowaną śmietaną.
  3. Żółtka ugotowane na twardo trzeba przetrzeć przez sitko i połączyć z chrzanem.
  4. Sos chrzanowy na koniec trzeba doprawić solą, cukrem i sokiem wyciśniętym z cytryny.
  5. Zanim sos zostanie zaserwowany, należy odstawić go do ochłodzenia.

Sposób podania sosu

Sos chrzanowy świetnie smakuje na ciepło, ale nie na gorąco. Można podawać go jajek na twardo, do pieczonej białej kiełbasy, ugotowanych ryb, pieczonej szynki i potraw w galarecie np.: zimnych nóżek.

Dodatek chrzanowy do pieczeni

Warto wiedzieć, że sos chrzanowy można zrobić także na zimno. W tym przypadku świeżo starty korzeń chrzanu łączy się ze startymi jabłkami, śmietaną i przyprawia do smaku solą, cukrem i zakwasza sokiem z cytryny. Taki sos chrzanowy jest łagodniejszy w smaku dzięki jabłku. Można podawać go do pieczonego mięsa lub dań z grilla.

Uważaj na swój blat i zakup nową deskę do krojenia!

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni