Majonez domowej roboty. Przepis na kremowy i delikatny sos na Wielkanoc. Proste wskazówki od Plate By Kate

Kasia Nowicka
Majonez to pyszny i popularny dodatek do wielu potraw. Warto zrobić go samodzielnie.
Majonez to pyszny i popularny dodatek do wielu potraw. Warto zrobić go samodzielnie. Kasia Nowicka
Do świątecznych sałatek warto dodać domowy majonez. Taki sos urozmaici też smak kanapek. Jego przygotowanie nie jest bardzo trudne, a pyszny, delikatny i kremowy smak z pewnością wynagrodzi nam cały wysiłek. Zobaczcie sami i wypróbujcie przepis na domowy majonez.

Spis treści

Majonez to sprawa poważna. Zamienia w ucztę każdą, nawet skromną kanapkę, sprawdzi się jako baza do sosów albo dip. A także dodatek do pasty jajecznej. Ten zrobiony własnoręcznie ma jeszcze jedną ważną przyprawę – satysfakcję.

Domowy majonez zrobisz dosłownie w 5 minut. Receptura jest krótka a przygotowanie – proste. Poza smakiem, ma wiele zalet: to ty układasz listę składników i pewnie nie będzie na niej konserwantów, barwników i ulepszaczy. Możesz go zrobić w każdej chwili bez stania w sklepowych kolejkach.

Czytaj także: Co się stanie, gdy codziennie będziesz jeść majonez? Odpowiedź cię zaskoczy. Sprawdź, czy majonez jest zdrowy, a kiedy może zaszkodzić

Przepis podstawowy możesz dowolnie modyfikować. Często dodaję do domowego majonezu przyprawy albo pikantne sosy, jak sos sriracha. Eksperymentowałam z olejami smakowymi i czarnym czosnkiem. I były to pyszne eksperymenty.

Domowy majonez może stać w lodówce od 10 do 14 dni.

Domowy majonez - prosty przepis

Składniki

  • 1 żółtko średnich jaj,
  • 200 ml oleju roślinnego (1,5 szklanki),
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 płaska łyżeczka cukru pudru,
  • 1/4 łyżeczki soli.

Zobacz także: Najlepsze sałatki na święta. Sprawdzone przepisy

Jak zrobić domowy majonez?

  1. Jajko sparz wrzątkiem a następnie oddziel żółtko od białka.
  2. Żółtko, musztardę, sól, pieprz, cukier puder i sok z cytryny włóż do wąskiego pojemnika lub miski.
  3. Włóż ręczny blender (żyrafę) tak, by dotykał dna i zacznij miksować na wolnych obrotach. Miksując powoli wlewaj olej.
  4. Ubijaj aż masa stanie się gęsta, puszysta i jasna.

Majonez - pyszny i znany dodatek do potraw

Kto go wymyślił? Nie wiadomo. Anglicy twierdzą, że majonez zawdzięczamy obrońcom obleganego przez Francuzów miasta Mahón. Żołnierzom po tygodniach obrony zostały jedynie jajka i oliwa. Jedli więc jajka z wymyślonym naprędce sosem z … jajek i oliwy. Po zdobyciu twierdzy w przyrządzonym przez Anglików sosie zasmakowali Francuzi.

Francuzi mają oczywiście swoją wersję powstania majonezu. I to niejedną, Wynalezienie majonezu przypisują marszałkowi Francji, księciu Louisowi François Armand du Plessis de Richelieu oraz zwycięstwu nad Anglikami w 1756 roku. Inna wersja mówi, że Karol Gwizjusz, książę Mayenne, który miał zajadać się kurczakiem z takim zimnym sosem, przed bitwą stoczoną z Henrykiem IV pod Arques w 1589 r.

Swoją wojnę o majonez mają też Polacy. Połowa to podobno ci, którzy uwielbiają majonez do dekoracji a druga – ci, którzy dadzą się pokroić za słoiczek tego z Kielcami w nazwie. Spór trwa i pewne jest tylko jedno: przodkiem sosu, który kupujemy w sklepach był domowy majonez.

Zobacz inne przepisy Kasi Nowickiej na jej na Facebooku i na Instagramie.. Odwiedź także jej blog kulinarny Plate By Kate.

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Pyszna kawa z pianką

kup najtaniej

Teesa

TEESA TSA4003

133,00 zł

kup najtaniej

Smeg

SMEG MFF01BLEU Czarny

473,40 zł

kup najtaniej

Smeg

SMEG MFF01WHEU Biały

473,40 zł

kup najtaniej

Zelmer

Zelmer ZMF0550

179,00 zł

kup najtaniej

Profi Cook

Profi Cook PC-MS 1032

258,68 zł

kup najtaniej

Gastroback

Gastroback 42359

503,17 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie