W skrócie
Wiele osób w okolicach świąt wielkanocnych chciałoby zrezygnować z użycia dużej ilości majonezu. Będzie to korzystne dla osób, które starają się obniżyć poziom cholesterolu. Jednak jeśli zależy wam na sosie, który mogą zjeść weganie, to warto zrobić sojonez na bazie napoju sojowego. Podpowiadamy przepis na domowy sojonez.
Kliknij w przycisk, aby przejść do galerii
Sojonez – przepis z napoju sojowego
Składniki:
- 200 ml niesłodzonego napoju sojowego,
- 20 ml octu jabłkowego lub soku z cytryny,
- 10 g musztardy,
- 300 ml oleju,
- 5 g soli morskiej,
- świeżo zmielony pieprz.
Jak zrobić sojonez?
Przygotowanie:
- W blenderze kielichowym trzeba umieścić napój sojowy i ocet jabłkowy.
- Dodać musztardę, sól i pieprz.
- Płyn należy miksować na średnich obrotach.
- Następnie należy powoli dolewać olej. W tym czasie płyn powinien gęstnieć.
- W razie potrzeby można dolać odrobinę oleju, aby konsystencja była bardziej zwarta.
Zobacz także: Majonez wegański na Wielkanoc. Przepis z wykorzystaniem ciecierzycy. Ten sos zrobisz w 10 minut
Zamienniki majonezu
Zamiast majonezu świetnie sprawdzają się sosy czosnkowe na bazie jogurtu lub z dużą ilością posiekanych ziół. W zależności od dania, zamiast majonezu można użyć hummusu (pasty z ciecierzycy) lub tahini, która jest pastą sezamową. Jest kilka zasad, które warto wdrożyć do codziennego gotowania:
- przygotowując pasty jajeczne, można sięgnąć po dojrzałe awokado, które nada smarowidłu kremowości;
- w sałatkach warzywnych można sięgać po jogurt naturalny, wymieszany majonezem lub po gęsty jogurt grecki.
Sojonez do kanapki. Przepis na wegański sos na Wielkanoc. Sp...
Pij soki na zdrowie
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?