Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Sojonez do kanapki. Przepis na wegański sos na Wielkanoc. Sprawdź szybki sposób na sojonez bez jajek

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowy sojonez zrobisz w kilka minut. Kliknij w obrazek przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć składniki.
Domowy sojonez zrobisz w kilka minut. Kliknij w obrazek przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć składniki. Anna Daniluk
Kuchnia wegańska wyklucza użycie mięsa i produktów odzwierzęcych, w tym jajek i nabiału. Gdy nadchodzi Wielkanoc, wiele osób zastanawia się, czym zastąpić majonez, np. w sałatce jarzynowej. Najczęściej wśród zamienników wymienia się sosy na bazie napoju z soi. Zobaczcie, czym zastąpić majonez w kuchni roślinnej.

W skrócie

Wiele osób w okolicach świąt wielkanocnych chciałoby zrezygnować z użycia dużej ilości majonezu. Będzie to korzystne dla osób, które starają się obniżyć poziom cholesterolu. Jednak jeśli zależy wam na sosie, który mogą zjeść weganie, to warto zrobić sojonez na bazie napoju sojowego. Podpowiadamy przepis na domowy sojonez.

Kliknij w przycisk, aby przejść do galerii

Sojonez – przepis z napoju sojowego

Składniki:

  • 200 ml niesłodzonego napoju sojowego,
  • 20 ml octu jabłkowego lub soku z cytryny,
  • 10 g musztardy,
  • 300 ml oleju,
  • 5 g soli morskiej,
  • świeżo zmielony pieprz.

Jak zrobić sojonez?

Przygotowanie:

  1. W blenderze kielichowym trzeba umieścić napój sojowy i ocet jabłkowy.
  2. Dodać musztardę, sól i pieprz.
  3. Płyn należy miksować na średnich obrotach.
  4. Następnie należy powoli dolewać olej. W tym czasie płyn powinien gęstnieć.
  5. W razie potrzeby można dolać odrobinę oleju, aby konsystencja była bardziej zwarta.

Zamienniki majonezu

Zamiast majonezu świetnie sprawdzają się sosy czosnkowe na bazie jogurtu lub z dużą ilością posiekanych ziół. W zależności od dania, zamiast majonezu można użyć hummusu (pasty z ciecierzycy) lub tahini, która jest pastą sezamową. Jest kilka zasad, które warto wdrożyć do codziennego gotowania:

  • przygotowując pasty jajeczne, można sięgnąć po dojrzałe awokado, które nada smarowidłu kremowości;
  • w sałatkach warzywnych można sięgać po jogurt naturalny, wymieszany majonezem lub po gęsty jogurt grecki.
Domowy sojonez zrobisz w kilka minut. Kliknij w obrazek przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć składniki.

Sojonez do kanapki. Przepis na wegański sos na Wielkanoc. Sp...

Pij soki na zdrowie

Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najlepsze babki na Wielkanoc

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!