Jak zrobić tradycyjne grzyby marynowane? Przepis na grzybki w occie jak od babci. Oto sposób na przetwory Lucyny Ćwierczakiewiczowej

Anna Daniluk
Jednymi z najczęściej przyrządzanych grzybów w occie są kurki. Znakomicie smakują do dań z kaszą gryczaną. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć inne rodzaje grzybów w słoiku.
Jednymi z najczęściej przyrządzanych grzybów w occie są kurki. Znakomicie smakują do dań z kaszą gryczaną. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć inne rodzaje grzybów w słoiku. Getty Images/alicjane
Sezon na grzyby trwa w najlepsze, warto więc pomyśleć o przetworach na jesień i zimę. Jednym z największych przysmaków są marynowane grzyby. Zobacz, jak zrobić domowe grzybki marynowane z pysznymi dodatkami, grzyby w occie jak u babci. Sprawdź tradycyjne przepisy mistrzyni kuchni Lucyny Ćwierczakiewiczowej.

W skrócie

Przepis na grzyby marynowane Lucyny Ćwierczakiewiczowej

Tradycyjny przepis na grzyby marynowane wymaga dobrej zalewy octowej. Wielu smakoszy unika jej z racji mocnego smaku i wyrazistego aromatu. Lucyna Ćwierczakiewiczowa w książce „Jedyne praktyczne przepisy” zalecała do marynowania brać drobne i średnie grzyby do słoików. Kluczowe według niej jest podduszenie grzybów w rondlu z dodatkiem plastrów cebuli. Następnie dodawała szklankę octu i krótko zagotowała. Potem przekładała grzyby do słoika i dodawała ostudzoną zalewę. Ważne, aby zalewa przykrywała całkowicie grzyby. Na koniec zawiązywała słój pęcherzem i wstawiała do spiżarni. Gotowe grzybki w occie sugerowała podać w sposób elegancki z plastrami cebuli i polane oliwą.

W galerii możesz zobaczyć rodzaje grzybów marynowanych

Przepis na grzyby marynowane w occie

Przepis na marynowane prawdziwki w occie Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej. Szczególnie polubią go miłośnicy tradycyjnej kuchni polskiej. Zwróć uwagę, że kwaśny smak octu został przełamany dodatkiem cukru.

Proporcja na 4 słoiki.
Czas przygotowania 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 kg prawdziwków

Zalewa octowa do grzybów:

  • 1 szklanka octu,
  • 3 szklanki wody,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka soli,
  • 5 liści laurowych,
  • 5 sztuk ziela angielskiego.

Jak zrobić grzyby marynowane?

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby oczyść, obierz i obgotuj w osolonej wodzie. Odcedź na sitku.
  2. Zagotuj zalewę octową, do gorącego płynu wrzuć obgotowane grzybki, doprowadź do wrzenia.
  3. Tak przygotowaną marynatę z grzybami przełóż do słoików, szczelnie zakręć, przełóż do góry dnem i zostaw do wystudzenia.
Grzyby marynowane w słoiku, obok gałązka tymianku
Domowe grzyby marynowane przydadzą się do zrobienia własnoręcznego sosu tatarskiego. gettyimages.com/Ilia Nesolenyi/zdjęcie ilustracyjne

Łagodna zalewa octowa do grzybów

Wiele osób stroni od grzybków w occie przez kwaśny smak. Jednak każdy grzybiarz może wybrać odpowiednią dla siebie zalewę. Szczególnie polecamy dodać jeden składnik, który zmieni smak zalewy octowej do grzybów. Mianowicie jest nią cukier. Drugą ważną wskazówką jest, rozcieńczenie wodą mocnego octu spirytusowego. Warto też stosować przyprawy, które nadadzą dodatkowych walorów smakowych.

Jakie grzyby można marynować?

W naszych lasach trwa sezon na grzyby, więc warto już pomyśleć o przetworach. Do marynowania najlepiej wybierać zdrowe i jędrne okazy. Grzyby powinny być dobrze rozwinięte, bez robaków i dokładnie wyczyszczone. Najlepsze przetwory z grzybów w occie będą z następujących gatunków:

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
  • kurki,
  • borowiki szlachetne, czyli prawdziwki,
  • podgrzybki,
  • rydze,
  • maślaki,
  • zielone i szare gąski,
  • pieczarki,
  • boczniaki.

Niech ten przepis zainspiruje cię do zrobienia domowych grzybów marynowanych do spiżarni. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni