W skrócie
Przepis na grzyby marynowane Lucyny Ćwierczakiewiczowej
Tradycyjny przepis na grzyby marynowane wymaga dobrej zalewy octowej. Wielu smakoszy unika jej z racji mocnego smaku i wyrazistego aromatu. Lucyna Ćwierczakiewiczowa w książce „Jedyne praktyczne przepisy” zalecała do marynowania brać drobne i średnie grzyby do słoików. Kluczowe według niej jest podduszenie grzybów w rondlu z dodatkiem plastrów cebuli. Następnie dodawała szklankę octu i krótko zagotowała. Potem przekładała grzyby do słoika i dodawała ostudzoną zalewę. Ważne, aby zalewa przykrywała całkowicie grzyby. Na koniec zawiązywała słój pęcherzem i wstawiała do spiżarni. Gotowe grzybki w occie sugerowała podać w sposób elegancki z plastrami cebuli i polane oliwą.
W galerii możesz zobaczyć rodzaje grzybów marynowanych
Przepis na grzyby marynowane w occie
Przepis na marynowane prawdziwki w occie Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej. Szczególnie polubią go miłośnicy tradycyjnej kuchni polskiej. Zwróć uwagę, że kwaśny smak octu został przełamany dodatkiem cukru.
Proporcja na 4 słoiki.
Czas przygotowania 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 kg prawdziwków
Zalewa octowa do grzybów:
- 1 szklanka octu,
- 3 szklanki wody,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżka soli,
- 5 liści laurowych,
- 5 sztuk ziela angielskiego.
Jak zrobić grzyby marynowane?
Sposób przygotowania:
- Grzyby oczyść, obierz i obgotuj w osolonej wodzie. Odcedź na sitku.
- Zagotuj zalewę octową, do gorącego płynu wrzuć obgotowane grzybki, doprowadź do wrzenia.
- Tak przygotowaną marynatę z grzybami przełóż do słoików, szczelnie zakręć, przełóż do góry dnem i zostaw do wystudzenia.

Łagodna zalewa octowa do grzybów
Wiele osób stroni od grzybków w occie przez kwaśny smak. Jednak każdy grzybiarz może wybrać odpowiednią dla siebie zalewę. Szczególnie polecamy dodać jeden składnik, który zmieni smak zalewy octowej do grzybów. Mianowicie jest nią cukier. Drugą ważną wskazówką jest, rozcieńczenie wodą mocnego octu spirytusowego. Warto też stosować przyprawy, które nadadzą dodatkowych walorów smakowych.
Jakie grzyby można marynować?
W naszych lasach trwa sezon na grzyby, więc warto już pomyśleć o przetworach. Do marynowania najlepiej wybierać zdrowe i jędrne okazy. Grzyby powinny być dobrze rozwinięte, bez robaków i dokładnie wyczyszczone. Najlepsze przetwory z grzybów w occie będą z następujących gatunków:
Kulinaria

- kurki,
- borowiki szlachetne, czyli prawdziwki,
- podgrzybki,
- rydze,
- maślaki,
- zielone i szare gąski,
- pieczarki,
- boczniaki.
Niech ten przepis zainspiruje cię do zrobienia domowych grzybów marynowanych do spiżarni. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: