Na rodzinną imprezę zrób domowego fish burgera. Nawet rybni sceptycy sięgną po dokładkę. Prosty i smaczny przepis na zdrowszą kanapkę

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wyśmienity fish burger to rodzaj kanapki z kotletem przyrządzany z białej ryby. Często wybieram dorsza, który jest mięsisty i można łatwo go panierować. Sekretem smaku jest odpowiednio dobrana mieszanka przypraw zmieszana z bułką tartą. Proponuję ci zrobić burgera dla smakoszy ryb, a także dla osób szukających zamienników kotletów wołowych. Efekt potrafi zaskoczyć każdego.

W skrócie:

Soczysty fish burger to przysmak w stylu fast food, który łączy w sobie smakowite filety rybne z chrupiącą bułką, świeżymi warzywami i wyrazistym sosem. Szczególnie polecam polać je domowym sosem tatarskim, który podkreśla smak ryby. Przygotowanie tego dania jest proste i szybkie, a efekt końcowy zachwyci każdego. Możesz nim świętować Światowy Dzień Hamburgera przypadający 28 maja według kalendarza świąt nietypowych. Poznaj przepis na obłędne w smaku burgery rybne.

Widok od przodu na fishburgera na drewnianej desce
Domowy fishburger to znakomity sposób na przemycenie ryb i warzyw. Zamknięte w bułce mogą być jedzone nawet na pikniku. freepik.com/stockking/zdjęcie ilustracyjne

Fish burger – przepis na burgery rybne

Liczba porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4 filety rybne z dorsza,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • 2 jajka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego do smażenia.

Dodatki:

  • 4 bułki do burgerów,
  • 4-8 liści sałaty,
  • 2 pomidory,
  • 1 czerwona cebula,
  • 4 ogórki kiszone,
  • 1/2 szklanki sosu tatarskiego,
  • 1 łyżka natki pietruszki lub koperku do smaku.

Może cię zainteresować:

Jak zrobić fish burgera?

Sposób przygotowania:

  1. Filety rybne przekrój na pół, posól, dopraw pieprzem i odstaw na 5 minut.
  2. W tym czasie rozmieszaj jajka w misce, mąkę wsyp do talerza, a w drugiej misce bułkę tartą ze słodką papryką.
  3. Każdy filet rybny obtocz w mące, w jajku i na koniec w bułce tartej.
  4. Na szerokiej patelni z grubym dnem rozgrzej olej rzepakowy.
  5. Na gorącym oleju smaż panierowane kotlety rybne na złoty kolor. Zajmie to po 3-4 minuty z każdej strony.
  6. Bułki hamburgerowe przekrój wszerz na pół i ułóż na rozgrzanej patelni grillowej lub zwykłej suchej patelni. Mają być chrupiące w środku.
  7. Na spodzie bułki rozsmaruj sos tatarski, połóż 2 liście sałaty, usmażonego kotleta rybnego, pokrojonego w plastry pomidora, ogórki kiszone i czerwoną cebulę pokrojoną w piórka.
  8. Od góry możesz dodać łyżeczkę sosu tatarskiego i posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
  9. Fish burgera zamknij drugą częścią bułki do hamburgerów.
  10. Gotowe burgery rybne są gotowe do podania.

Jaka ryba do fish burgera?

Tak naprawdę na daje się każda biała ryba. Szczególnie polecam wspomnianego już dorsza, a także mintaja i halibuta. Co więcej, możesz zrobić kotlety z karpia i również podać je zamknięte w bułce jako lokalną kanapkę z rybą. Do burgera z karpiem szczególnie polecam dodać sos chrzanowy, który znakomicie wzmacnia smak.

Mam nadzieję, że taki pomysł na wykorzystanie białej ryby przypadnie ci do gustu i częściej zagości w twoim menu.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Grill w Twoim domu

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni