W skrócie
Pulpety w sosie pomidorowym to sycące danie, które można podać na obiad lub na kolację. Domowe pulpety w sosie pomidorowym można też zrobić w wegańskiej wersji. Wystarczy, zamiast mięsa użyć ciecierzycy, zmielonych warzyw lub kaszy jaglanej. Sprawdź przepis na pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym.
Pulpety w sosie pomidorowym – przepis na obiad
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 45 minut.
Poziom trudności: średni.
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa np. z łopatki wieprzowej lub z indyka,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łodyżka selera naciowego,
- 5 g suszonego tymianku,
- 5 g suszonego oregano,
- 5 g suszonej bazylii,
- 5 g mielonego cynamonu,
- 30 g bułki tartej,
- 1 jajko,
- 130 ml bulionu warzywnego lub rosołu,
- 20 ml oleju,
- 350 ml przecieru pomidorowego,
- 5 g soli,
- 5 g czarnego pieprzu.
Czytaj także:
Jak zrobić pulpety w sosie pomidorowym?
Przygotowanie:
- Na początku należy umyć, obrać i posiekać cebulę, czosnek i seler naciowy.
- Na rozgrzanej patelni z olejem należy przesmażyć warzywa, aż się zeszklą.
- Następnie należy dodać suszone zioła: oregano, tymianek, bazylię, sól i pieprz. Po chwili należy zawartość patelni przełożyć do wysokiej miski do wystudzenia.
- Gdy warzywa nie będą już gorące, należy dodać mięso mielone, bułkę tartą i jajko. Zwilżonymi dłońmi należy formować okrągłe pulpety.
- Następnie na głębokiej patelni należy rozgrzać 10 ml oleju i wykładać na niej pulpety zgodnie z ruchem wskazówek zegara.
- Pulpety należy smażyć z obu stron, aż będą złotobrązowe.
- Do pulpetów należy dolać bulion lub rosół, nakryć pokrywką i całość dusić około 5 minut.
- Następnie należy dolać przecier pomidorowy i mielony cynamon. Pulpety w sosie pomidorowym należy gotować około 15 minut.
Czytaj także: Smak tradycji w twojej kuchni. Wypróbuj przepis na pulpety w sosie koperkowym. Sposób na domowy obiad jak u mamy
Sposób podania
Danie można podawać z makaronem ugotowanym al dente i posypane startym parmezanem. Ponadto gotowane pulpety świetnie smakują posypane świeżymi ziołami. Na przykład warto posypać je natką pietruszki, listkami świeżej bazylii albo świeżą kolendrą. Natomiast pulpety z indyka świetnie smakują z purée ziemniaczanym, ugotowanym na szybko ryżem lub kaszą gryczaną nieprażoną.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Marka tefal w najlepszych cenach
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?