Pulpety w sosie pomidorowym na rodzinny obiad. Przepis na sycące danie z mięsa mielonego. Jedna przyprawa potrafi zaskoczyć

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Apetyczne pulpety w sosie pomidorowym można podawać z ziemniakami, makaronem lub ulubioną kaszą.
Apetyczne pulpety w sosie pomidorowym można podawać z ziemniakami, makaronem lub ulubioną kaszą. zi3000/GettyImages
Pomysł na danie, które uwielbiają dzieci i dorośli. Sos pomidorowy będzie jeszcze smaczniejszy, gdy doprawicie go odrobiną mielonego cynamonu. Pulpety warto zrobić z własnoręcznie zmielonej łopatki wieprzowej. Zobacz przepis na domowe pulpety w sosie pomidorowym.

W skrócie

Pulpety w sosie pomidorowym to sycące danie, które można podać na obiad lub na kolację. Domowe pulpety w sosie pomidorowym można też zrobić w wegańskiej wersji. Wystarczy, zamiast mięsa użyć ciecierzycy, zmielonych warzyw lub kaszy jaglanej. Sprawdź przepis na pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym.

Pulpety w sosie pomidorowym – przepis na obiad

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 45 minut.
Poziom trudności: średni.

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa np. z łopatki wieprzowej lub z indyka,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łodyżka selera naciowego,
  • 5 g suszonego tymianku,
  • 5 g suszonego oregano,
  • 5 g suszonej bazylii,
  • 5 g mielonego cynamonu,
  • 30 g bułki tartej,
  • 1 jajko,
  • 130 ml bulionu warzywnego lub rosołu,
  • 20 ml oleju,
  • 350 ml przecieru pomidorowego,
  • 5 g soli,
  • 5 g czarnego pieprzu.

Czytaj także:

Jak zrobić pulpety w sosie pomidorowym?

Przygotowanie:

  1. Na początku należy umyć, obrać i posiekać cebulę, czosnek i seler naciowy.
  2. Na rozgrzanej patelni z olejem należy przesmażyć warzywa, aż się zeszklą.
  3. Następnie należy dodać suszone zioła: oregano, tymianek, bazylię, sól i pieprz. Po chwili należy zawartość patelni przełożyć do wysokiej miski do wystudzenia.
  4. Gdy warzywa nie będą już gorące, należy dodać mięso mielone, bułkę tartą i jajko. Zwilżonymi dłońmi należy formować okrągłe pulpety.
  5. Następnie na głębokiej patelni należy rozgrzać 10 ml oleju i wykładać na niej pulpety zgodnie z ruchem wskazówek zegara.
  6. Pulpety należy smażyć z obu stron, aż będą złotobrązowe.
  7. Do pulpetów należy dolać bulion lub rosół, nakryć pokrywką i całość dusić około 5 minut.
  8. Następnie należy dolać przecier pomidorowy i mielony cynamon. Pulpety w sosie pomidorowym należy gotować około 15 minut.

Sposób podania

Danie można podawać z makaronem ugotowanym al dente i posypane startym parmezanem. Ponadto gotowane pulpety świetnie smakują posypane świeżymi ziołami. Na przykład warto posypać je natką pietruszki, listkami świeżej bazylii albo świeżą kolendrą. Natomiast pulpety z indyka świetnie smakują z purée ziemniaczanym, ugotowanym na szybko ryżem lub kaszą gryczaną nieprażoną.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Marka tefal w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni