Spis treści
Z danych Banków Żywności wynika, że statystyczna polska rodzina wyrzuca rocznie do kosza produkty o wartości co najmniej 3 tysięcy złotych. Dziś, przy szalejącej inflacji, myślę, że to jest dużo więcej. Zatem jest to kwota, którą już możemy mieć w portfelu, jeśli zrobimy racjonalne zakupy – mówiła niedawno w rozmowie z Polska Press Sylwia Majcher, edukatorka ekologiczna, autorka bestsellera „Gotuję, nie marnuję”.
I podpowiadała np., w jaki sposób można wykorzystać fusy od kawy.
Trend zero waste, czyli niemarnowania jedzenia, staje się coraz bardziej popularny. Jego zwolennicy dzielą się w sieci pomysłami na zastosowanie resztek. Podsuwają je też m.in. twórcy aplikacji To Good To Go, przeciwdziałającej marnowaniu żywności.
Warzywa wykorzystuj w pełni. Z natki może powstać zielone pesto
Łodyga brokuła albo natka rzodkiewki lub pietruszki i kolendry to odpady? Zamiast wyrzucać je do śmietnika na bio, możemy je zblendować, np. z bazylią i orzeszkami na pesto. Zielone częście warzyw sprawdzą się na przykład z makaronem czy jako dodatek do kanapek.
Tak możesz wykorzystać resztki jedzenia
Sięgamy po pomysły od To Good To Go:
- skórka arbuza – świetna na kiszonkę w słoiku,
- resztki wina można zamrozić i wykorzystać do sosu winnego,
- resztki mleczka kokosowego z puszki zużyj do pinacolady,
- skórki wyciśniętych owoców sprawdzą się jako dodatek do wody, powstanie orzeźwiający napój,
- resztki jogurtu z dodatkiem owoców i orzechów jako mrożone ciastka – świetne na upały,
- banan, szpinak, awokado w połączeniu i po zmiksowaniu dadzą pyszne smoothie,
- banany, jajka i orzechy wykorzystaj do stworzenia muffinek,
- przygotowuj sangrię, jeśli masz za dużo owoców, niektóre przejrzałe,
- zrób grzanki z rantów pizzy lub suchego chleba.
Grzanki albo piwo z czerstwego chleba
Z suchego chleba może powstać tarta bułka, wystarczy ją zmielić albo grzanki, świetny dodatek do zup czy sałatek. Jest jeszcze jedna możliwość – piwo z czerstwego chleba. Tak zrobili twórcy To Good To Go. Firma wyprodukowała z okazji swoich trzecich urodzin w Polsce „Zrównowarzone” piwo z resztek pieczywa.
– W tym roku „uwarzyliśmy” wyjątkową akcję, którą jeszcze mocniej chcemy podkreślić, że nie wszystkie produkty, które w pierwszej ocenie nadają się do wyrzucenia, muszą lądować w koszu – mówi Anna Kurnatowska, Country Managerka Too Good To Go.
Jak powstało piwo uwarzone z chleba? Kiedy dziesiątki kilogramów chleba, bułek, bagietek i bajgli trafiły do kadzi zaciernej w warzelni, wymagały dokładnego rozdrobnienia.
Wszystko po to, aby maksymalnie ułatwić proces naturalnej fermentacji. W jej wyniku wydziela się ciepło, a efektem pracy drożdży, które dokonują przemiany obecnych w brzeczce cukrów, jest powstanie alkoholu zawartego w piwie. W „Zrównoważonym” około 30% wszystkich fermentowanych cukrów stanowi uratowane przed zmarnowaniem pieczywo, co przełożyło się na 2% alkoholu. Proces zajął około 5 tygodni, opisują inicjatorzy przedsięwzięcia.
Polecane przepisy zero waste
Mamy dla was kilka sprawdzonych, prostych przepisów zero waste. Polecamy:
- chlebek bananowy
- bajaderki, rarytas z czasów PRL
- 10 przepisów na wykorzystanie mięsa z rosołu
- krokiety z mięsem
- paszteciki z mięsem
To kolejne przykłady na wykorzystanie resztek. Jak to wygląda w Twojej kuchni?
Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:
- Ogórki znanego szefa kuchni. Kolosalną różnicę robi tu jeden, wyrazisty dodatek
- „Świeża ryba” z zamrażarki, czyli jak nie dać się oszukać nieuczciwym sprzedawcom
- Takie lody robiły nasz babcie. Zobacz tradycyjny i najlepszy przepis
- Zimne czy gorące, czyli co jeść i pić podczas upałów? Smakoterapia podpowiada
Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?