W skrócie
Kuchnia w stylu zero waste, czyli nie marnuj
Od jakiegoś czasu w kulinariach króluje trend zero waste, czyli gotowania, w którym wykorzystujemy jak najwięcej produktów, ograniczając kulinarne odpady. Główne zasady niemarnowania jedzenia to:
- planowanie posiłków
- przygotowanie listy zakupów
- niekupowanie "na zapas"
- odpowiednie przechowywanie żywności
- częsty przegląd lodówki
- wykorzystanie resztek
- przetwarzanie żywności, np. robienie konfitur
- mrożenie, np. owoców, chleba
Nikt nie lubi marnować jedzenia. Dlatego zawsze przed wyjściem na zakupy warto zastanowić się, co zamierzamy ugotować, a następnie sporządzić listę zakupów i się jej trzymać. Ważny jest także dobór przepisów kulinarnych, które pomogą w gotowaniu zero waste.

Co zrobić z mięsa z rosołu?
Domowy rosół to pyszna, pożywna i rozgrzewająca zupa. Zwykle przygotowujemy ją na dość dużej porcji mięsa lub z kilku rodzajów mięs. Może to być: