Bekon ze skórki banana hitem TikToka. Czym jeszcze można zastąpić mięso?

Anna Daniluk
Banany to jeden z produktów, który może być znakomitym zamiennikiem mięsa. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć inne.
Banany to jeden z produktów, który może być znakomitym zamiennikiem mięsa. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć inne. Joanna Urbaniec/PolskaPress/archiwum
Skórka banana jak bekon, algi niczym najlepsza ryba a chlebowiec jak szarpana wieprzowina. Te wszystkie produkty smakują tak dobrze, że aż trudno uwierzyć, że nie są mięsem. Zebraliśmy najdziwniejsze i najciekawsze składniki, które warto wypróbować. Nie tylko w diecie dla wegan.

W skrócie

Wybierając najciekawsze zamienniki mięsa w diecie roślinnej kierowaliśmy się ich smakiem, uniwersalnością i wyglądem. Wiele z nich łudząco przypomina szarpaną wołowinę, mielone mięso lub burgery. Wystarczy dodać wyrazistości przy pomocy przypraw i można cieszyć się wyjątkowymi posiłkami. Wybierając popularne produkty nie braliśmy pod uwagę ich kaloryczności, ani wartości odżywczych.

Skórka od banana jak bekon

W 2021 roku kulinarnym hitem okazały się skórki banana przyrządzane jak bekon. Na TikToku najpopularniejszy film z hashtagiem #bananapeelbacon osiągnął aż 9,5 miliona wyświetleń. Zanim tiktokerka Bella Hurns usmażyła banana, najpierw oczyściła go z białych resztek owocu. Później zamarynowała skórki przez 10 minut w zalewie zrobionej z:

  • sosu sojowego,
  • syropu klonowego,
  • soli,
  • pieprzu,
  • granulowanego czosnku,
  • słodkiej papryki.

Następnie usmażyła skórki banana na gorącej patelni z olejem i zjadła jako wegański bekon na kanapce z awokado.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć galerię zamienników mięsa

Kolejną osobą, która rozsławiła skórki banana, jest Nadiya Hussain, prowadząca programy kulinarne w Wielkiej Brytanii. W „Good Morning Britain” zdradziła, że wspomniane skórki służą jej do zrobienia wegańskiej wersji szarpanej wieprzowiny (ang. pulled pork). Dla niej jest to mały krok w kierunku ruchu zero waste i niemarnowania żywności.

Natomiast w książce „Zrób, jedz, powtórz” słynna mistrzyni kuchni, autorka książek kulinarnych i gwiazda telewizji - Nigella Lawson proponuje wykonanie curry z wykorzystaniem kalafiora, skórki z banana i imbiru. Słowem, możliwości jest wiele.

Algi zamiast ryb

Wiele osób rezygnuje z jedzenia ryb nie tylko ze względu na cierpienie zwierząt. Smakosze eliminują je z diety również z powodu substancji toksycznych, które mogą znajdować się w wodzie. Ryby szczególnie narażone są na metale ciężkie takie, jak rtęć lub mikroplastik. Wegańską alternatywą dla ryb jest akami produkowane przez start-up Kuleana, które ma zastąpić tuńczyka. W jego składzie znajdują się algi, białko roślinne i grzyby koji.

Seitan jak drób

Egzotycznie brzmiąca nazwa seitanu pochodzi z Japonii. Ten składnik nie jest polecany osobom z celiakią, gdyż składa się w całości z glutenu. Seitan przygotowywany jest przez wypłukiwanie skrobi z mąki pszennej, aż do uzyskania zwartego ciasta. Proces jest czasochłonny i może zniechęcić pod względem ilości uzyskanego ciasta. Z kilograma mąki otrzymuje się około 250 g czystego glutenu. Gotowy seitan można używać jako:

  • pulpetów do rosołu,
  • plastrów smakujących jak pieczona kaczka,
  • burgerów,
  • mięsa mielonego.

Yuba jak mięso kurczaka

Wysuszony kożuch powstały na mleku sojowym to yuba. Przysmak popularny w Azji, szczególnie w Chinach i Japonii. Według starych podań nazwa yuba pochodzi od sylaby Yu określającej górę Yuden oraz Ba, nawiązującej do "starej kobiety". Yuba była istotnym elementem odżywiania w buddyjskich klasztorach i podawana w tamtejszych wegetariańskich jadłodajniach. Świeża yuba dostępna jest w krajach azjatyckich, w Europie sięga się po jej suszone wersje.

Yuba dodawana jest do:

  • sałatek,
  • zup,
  • potrawek.

Chlebowiec jak szarpana wołowina

Chlebowiec (ang. jackfruit) to owoc, który rośnie w Azji. W kuchni roślinnej korzysta się z niedojrzałego chlebowca, który ma smak i strukturę kurczaka lub szarpanej wołowiny. Owoc chlebowca jest bogatym źródłem błonnika, witamin i białka. Młody chlebowiec łatwo przyjmuje smak przypraw i dlatego można nadawać mu dowolny smak. Chlebowiec świetnie sprawdzi się jako składnik:

  • szaszłyków,
  • curry,
  • wegańskiego czulentu (gulasz mięsno-warzywny).

Alicja Rokicka, autorka książek i bloga Vegan Nerd również przyrządzała przepisy z wykorzystaniem chlebowca. Najciekawsza receptura była na burgera z wykorzystaniem pulled jackfruit, czyli szarpanym młodym chlebowcem. Popularna blogerka doprawiła go między innymi pastą miso, ciemnym sosem sojowym, mielonym anyżem i kuminem.

Marchewka jak bekon

Amerykańska aktorka Tabitha Brown na TikToku podzieliła się przepisem na wegański bekon z marchewki. Przepis stał się viralem w 2020 roku i zyskał przeszło 21 milionów wyświetleń. Wykonanie jest banalnie proste. Aktorka najpierw cienko obrała marchewki na plastry i zamarynowała je w:

  • płynnym dymie wędzarniczym (przyprawa dostępna w sklepach spożywczych),
  • syropie klonowym,
  • mielonym czosnku,
  • wędzonej słodkiej papryce,
  • sproszkowanej cebuli.

Następnie smażyła je w beztłuszczowej frytkownicy.

Tempeh

Produkt pochodzi z Indonezji. Tempeh to sfermentowana ziarna soi, która zawijana jest w liście bananowca. Po kilku tygodniach fermentacji bakteryjnej ziarna zostają połączone w zwarty blok. Najczęściej tempeh dostępny jest w kostkach tak jak tofu, a jego smak przypomina grzyby. Tempeh wykorzystuje się na przykład do wegańskich gulaszy.

Banany to jeden z produktów, który może być znakomitym zamiennikiem mięsa. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć inne.

Bekon ze skórki banana hitem TikToka. Czym jeszcze można zas...

Źródło:

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni