W skrócie
Wybierając najciekawsze zamienniki mięsa w diecie roślinnej kierowaliśmy się ich smakiem, uniwersalnością i wyglądem. Wiele z nich łudząco przypomina szarpaną wołowinę, mielone mięso lub burgery. Wystarczy dodać wyrazistości przy pomocy przypraw i można cieszyć się wyjątkowymi posiłkami. Wybierając popularne produkty nie braliśmy pod uwagę ich kaloryczności, ani wartości odżywczych.
Skórka od banana jak bekon
W 2021 roku kulinarnym hitem okazały się skórki banana przyrządzane jak bekon. Na TikToku najpopularniejszy film z hashtagiem #bananapeelbacon osiągnął aż 9,5 miliona wyświetleń. Zanim tiktokerka Bella Hurns usmażyła banana, najpierw oczyściła go z białych resztek owocu. Później zamarynowała skórki przez 10 minut w zalewie zrobionej z:
- sosu sojowego,
- syropu klonowego,
- soli,
- pieprzu,
- granulowanego czosnku,
- słodkiej papryki.
Następnie usmażyła skórki banana na gorącej patelni z olejem i zjadła jako wegański bekon na kanapce z awokado.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć galerię zamienników mięsa
Kolejną osobą, która rozsławiła skórki banana, jest Nadiya Hussain, prowadząca programy kulinarne w Wielkiej Brytanii. W „Good Morning Britain” zdradziła, że wspomniane skórki służą jej do zrobienia wegańskiej wersji szarpanej wieprzowiny (ang. pulled pork). Dla niej jest to mały krok w kierunku ruchu zero waste i niemarnowania żywności.