W skrócie
Jabłka są uniwersalnymi owocami, który sprawdzają się jako nadzienie do mięsa albo jako farsz do ciasta. Wiele osób dodaje jabłko do wzmacniającego koktajlu z pietruszki lub własnoręcznie przygotowuje sok z dodatkiem marchewki. Zebraliśmy najciekawsze dania z jabłkami.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć przepisy na dania z jabłek
Ciasta z jabłek
W Polsce jabłka chętnie wykorzystywane są jako składnik ciast i deserów. Najpopularniejsze z nich to szarlotki i jabłeczniki. Wiele osób zastanawia się, czy oba ciasta różnią się między sobą. Najprostsza różnica polega na tym, że szarlotka częściej przygotowywana jest na cieście kruchym lub sypanym, a jabłecznik na biszkopcie. Ciasto z galaretką i kremem z dodatkiem jabłek może być nazywane szarlotką królewską, ale zdarza się określać je jabłecznikiem po królewsku. Najważniejszym składnikiem szarlotki są dobrze uprażone jabłka. Od nich głównie zależy, czy sięgniemy po dokładkę.
Łasuchom szczególnie polecamy:
- szarlotkę tradycyjną,
- szarlotkę z budyniem,
- szarlotkę z bezą,
- szarlotkę sypaną,
- szarlotkę z papierówek,
- placek z jabłkami,
- ciasto fale Dunaju,
- tartę z jabłkami,
- ciasto dziad podlaski – z orzechami włoskimi i jabłkami.
Ciekawostką jest, że przecier z jabłek dodany do innych ciast np.: do piernika sprawi, że wypiek będzie wilgotny i sprężysty. Tak przygotowany piernik zachwyci smakiem nie tylko na Boże Narodzenie.
Desery z jabłek
Z czasów szkolnych stołówek można pamiętać ryż z jabłkami, który podawano w ramach obiadu, a w przedszkolu jako słodki podwieczorek. Drugim specjałem znanym z dzieciństwa są racuchy z jabłkami albo pieczone jabłka. Każdy z tych przepisów można podawać również na jesienne śniadanie. Pieczone jabłka to znakomity dodatek do porannej owsianki. Prawdziwym rarytasem będą też kruche ciasteczka nazywane całuskami. Wypełnione jabłkowym nadzieniem znajdą wielu fanów.
Do obiadu lub jako zdrowy deser równie dobrze sprawdza się kompot z jabłek. Doprawiony cynamonem i wanilią będzie smakował nawet wymagającym smakoszom. Taki kompot warto też pasteryzować i trzymać w spiżarni na zimę.
Surówki z jabłkiem
Jabłko to także istotny składnik wielu sałatek i surówek podawanych do kotletów schabowych, mielonych albo po prostu do kanapek z szynką. Czerwone buraki i jabłko to składniki pysznej surówki dla całej rodziny. W piątek lub w czasie postnych dni można podać sałatkę śledziową, której słony smak zostaje przełamany orzeźwiającym dodatkiem jabłka. Doskonałym dodatkiem do ryb będzie surówka z kapustą kiszoną i marchewką/a], a także tartym jabłkiem.
Zobacz także: [a]https://stronakuchni.pl/tradycyjny-przepis-na-domowy-smalec-doskonaly-dodatek-do-kanapek-i-ogorkow-kiszonych-waznym-skladnikiem-jest-polski-owoc/ar/c17-17272873
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Zobacz inne tematy na Stronie Kuchni
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?