Spis treści
Mamy dla ciebie sprawdzony i prosty przepis na placek z jabłkami pachnący wanilią i cynamonem. By nie martwić się opadającymi na dno owocami, możesz tak jak my położyć kawałki jabłek na dnie blaszki, zalać ciastem, a po upieczeniu obrócić wypiek do góry nogami. Dzięki temu twoje owoce znajdą się na wierzchu placka.
Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak przygotować pyszny placek z jabłkami

Placek z jabłkami – przepis na deser
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Składniki:
- 5 jajek,
- 250 g margaryny lub masła,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka esencji waniliowej lub 16 g cukru waniliowego,
- 2 duże kwaśne jabłka,
- cukier puder i cynamon do dekoracji.
Sprawdź: Przepis na ryż z jabłkami
Jak zrobić placek z jabłkami?
- W garnuszku rozpuść margarynę (lub masło).
- Jabłka umyj, obierz i pokrój na grube plastry. Poukładaj je na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Jajka ubij z cukrem przez ok. 2 minuty.
- Dodaj do jajek roztopioną margarynę (lub masło), wanilię, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
- Gdy całość się połączy, wylej ciasto na jabłka.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz 45 minut. Sprawdź patyczkiem, czy placek jest gotowy – jeśli po wbiciu w ciasto wykałaczki lub patyczka do szaszłyków będzie on czysty, a nie – oblepiony ciastem, to znak, że czas wyjąć blaszkę z piekarnika.
- Wystudzone ciasto przekręć do góry nogami, by jabłka znalazły się na wierzchu wypieku.
- Przed podaniem oprósz ciasto cukrem pudrem i odrobiną cynamonu. Placek z jabłkami gotowy. Życzymy smacznego!
Sposoby na ciasta z jabłkami
Własnoręcznie przygotowane smakołyki mogą dać nam wiele satysfakcji i z pewnością będą tańsze i zdrowsze niż kupowane w sklepach słodycze. Szczególnie polecamy klasyczną szarlotkę na kruchym cieście lub szarlotkę z budyniem.
Pieczenie ciast może być proste
Dla wielu osób pieczenie ciast wydaje się trudne i pracochłonne. Często nasze oczekiwania są zbyt duże i nie jesteśmy zadowoleni z końcowego efektu. Warto jednak czasem odpuścić stres związany z wypiekaniem i po prostu się tym dobrze bawić.
By zrobić dobre ciasto wystarczy:
- używać tylko świeżych, nieprzeterminowanych składników,
- nie pomijać składników w przepisie – jeśli ciasto wymaga proszku do pieczenia lub sody, to trzeba je dodać,
- trzymać się podanych w przepisie proporcji,
- bawić się i nie przejmować, gdy coś nie pójdzie po naszej myśli.
Nasza rada: jeśli zależy ci na pięknym wyglądzie ciast, zawsze warto podać je ze świeżymi owocami. Truskawki, maliny czy porzeczki potrafią ozdobić każdy wypiek.
Łatwe przepisy na ciasta i desery
Przygotowaliśmy dla ciebie zestawienie kilku prostych przepisów na ciasta i desery. Z naszymi wskazówkami bez problemu przygotujesz je krok po kroku.
Proste ciasta i wypieki:
- ciasto leniwej synowej, jak nazwa wskazuje jest szybkie i bezproblemowe w przygotowaniu, nie wymaga pieczenia – kliknij w link i zobacz przepis: ciasto leniwej synowej,
- błyskawiczne serniczki pieczone w foremkach na muffinki – sprawdź, jak je przygotować: małe serniczki z owocami,
- muffinki z dżemem robi się ekspresowo, wystarczy połączyć łyżką suche i mokre składniki – zobacz przepis: muffinki z dżemem.
Proste desery:
- szybki deser Eton Mess z truskawkami i pokruszonymi bezami – sprawdź, jak go przygotować: deser Eton Mess,
- deser à la tiramisu, z kremem z serka mascarpone i malinami – zobacz przepis: malinowe tiramisu,
- wafle z masą z mleka w proszku to pyszna, słodka przekąska – zobacz przepis: kakaowe wafle.
Piecz z przyjemnością!
Sprawdź też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?