Co zrobić z papierówek? Przepis na pyszną szarlotkę z papierówek na kruchym cieście. Najlepsze ciasto z jabłkami

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszna szarlotka z kwaśnymi jabłkami. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszna szarlotka z kwaśnymi jabłkami. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Sezon na papierówki trwa w najlepsze. Warto zrobić z nich pyszne ciasto. Polecam przepis na tradycyjną szarlotkę na kruchym cieście. To niezawodny wypiek, który zasmakuje każdemu. Szarlotka z papierówek będzie smakować wyśmienicie. Sprawdź i wypróbuj przepis.

Spis treści

Co zrobić z papierówek?

Papierówki to popularna w Polsce deserowa odmiana jabłek, z domowej jabłoni uprawnej. Owoce te są średniej wielkości, mają jasnozielony kolor, a ich skóra jest gładka i cienka. Cenione są ze względu na kwaskowaty, bardzo aromatyczny smak.

Jabłka papierówki nadają się idealnie na:

  • szarlotkę z budyniem,
  • ucierane ciasto z papierówkami,
  • dżem z papierówek,
  • kompot z papierówek,
  • mus z papierówek.

Sprawdź: Przepis na ryż z jabłkami

Jedną z potraw z tą odmianą jabłek, wpisanych na listę produktów tradycyjnych w woj. lubuskim, jest papierówka w syropie z wody, cukru i kwasku cytrynowego.

- Na terenie gminy Santok, w każdym przydomowym sadzie było przynajmniej kilkanaście drzew owocowych, w tym jabłonie papierówki. Po 1945 r. papierówki, jak i inne zasoby miejscowego sadownictwa, zaczęły być wykorzystywane w kuchni przez nowo przybyłych osadników. Zwyczaj ten szczególnie kultywowany był w Janczewie w gminie Santok. (...) Gospodynie z Janczewa zaczęły chętnie używać w swojej kuchni papierówek z drzew, które nie uległy zniszczeniu w okresie wojennym. Z upodobaniem przygotowywały jabłka w syropie używane do dań obiadowych, a także jako słodycze dla dzieci - czytamy na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Tradycyjna szarlotka na kruchym cieście

Mam dla ciebie przepis na pyszną szarlotkę na kruchym cieście, pachnącą cynamonem. Do jej przygotowania idealnie nadają się jabłka:

  • papierówki,
  • antonówki,
  • szara reneta.

Ciasto warto schłodzić przed pieczeniem, by było idealnie kruche. Jeśli będzie trudno je zagnieść, to dodaj dwie łyżki zimnej wody.

Dobra rada: ścierając jabłka na tarce, a następnie odciskając je z nadmiaru soku warto włożyć rękawiczki. Sok z jabłek może zabarwić nam ręce.

Sprawdź, wskazówki krok po kroku, jak zrobić szarlotkę z papierówek na kruchym cieście:

Przepis na szarlotkę z papierówek

(czas przygotowania: ok. 2 godziny)

Smacznego!
Smacznego! Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • ok 2 kg kwaśnych jabłek najlepiej papierówek lub antonówek,
  • 2 i pół szklanki mąki pszennej,
  • 5 żółtek,
  • 200 g masła,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżki cukru,
  • cukier puder do dekoracji.

Zobacz także: Szarlotka z bezą

Jak zrobić szarlotkę z papierówek??

  1. Na stolnice przesiej mąkę i posiekaj ją z masłem.
  2. Dodaj żółtka, cukier puder i proszek do pieczenia.
  3. Zagnieć kruche ciasto, podziel na dwie części, owiń je folią i schowaj do lodówki.
  4. Umyj i obierz jabłka. Zetrzyj je na tarce na jarzynowych oczkach do dużej miski.
  5. Jedną część ciasta rozwałkuj i wylep nią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Odciskaj jabłka rękami i ułóż na cieście.
  7. Posyp owoce cukrem i cynamonem.
  8. Rozwałkuj drugą porcję ciasta i połóż na wierzchu szarlotki.
  9. Nakłuj widelcem ciasto w kilku miejscach, by równo się piekło.
  10. Piecz szarlotkę przez ok. 40 minut w 180 stopniach.
  11. Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem dla dekoracji.
Pyszna szarlotka z kwaśnymi jabłkami. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Co zrobić z papierówek? Przepis na pyszną szarlotkę z papier...

Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie