Spis treści
Co zrobić z papierówek?
Papierówki to popularna w Polsce deserowa odmiana jabłek, z domowej jabłoni uprawnej. Owoce te są średniej wielkości, mają jasnozielony kolor, a ich skóra jest gładka i cienka. Cenione są ze względu na kwaskowaty, bardzo aromatyczny smak.
Jabłka papierówki nadają się idealnie na:
- szarlotkę z budyniem,
- ucierane ciasto z papierówkami,
- dżem z papierówek,
- kompot z papierówek,
- mus z papierówek.
Sprawdź: Przepis na ryż z jabłkami
Jedną z potraw z tą odmianą jabłek, wpisanych na listę produktów tradycyjnych w woj. lubuskim, jest papierówka w syropie z wody, cukru i kwasku cytrynowego.
- Na terenie gminy Santok, w każdym przydomowym sadzie było przynajmniej kilkanaście drzew owocowych, w tym jabłonie papierówki. Po 1945 r. papierówki, jak i inne zasoby miejscowego sadownictwa, zaczęły być wykorzystywane w kuchni przez nowo przybyłych osadników. Zwyczaj ten szczególnie kultywowany był w Janczewie w gminie Santok. (...) Gospodynie z Janczewa zaczęły chętnie używać w swojej kuchni papierówek z drzew, które nie uległy zniszczeniu w okresie wojennym. Z upodobaniem przygotowywały jabłka w syropie używane do dań obiadowych, a także jako słodycze dla dzieci - czytamy na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Zobacz także: Przepis na klasyczną szarlotkę
Tradycyjna szarlotka na kruchym cieście
Mam dla ciebie przepis na pyszną szarlotkę na kruchym cieście, pachnącą cynamonem. Do jej przygotowania idealnie nadają się jabłka:
- papierówki,
- antonówki,
- szara reneta.
Ciasto warto schłodzić przed pieczeniem, by było idealnie kruche. Jeśli będzie trudno je zagnieść, to dodaj dwie łyżki zimnej wody.
Dobra rada: ścierając jabłka na tarce, a następnie odciskając je z nadmiaru soku warto włożyć rękawiczki. Sok z jabłek może zabarwić nam ręce.
Sprawdź, wskazówki krok po kroku, jak zrobić szarlotkę z papierówek na kruchym cieście:
Zobacz także: Sprawdzone przepisy z jabłkami
Przepis na szarlotkę z papierówek
(czas przygotowania: ok. 2 godziny)

Składniki:
- ok 2 kg kwaśnych jabłek najlepiej papierówek lub antonówek,
- 2 i pół szklanki mąki pszennej,
- 5 żółtek,
- 200 g masła,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 2 łyżki cukru,
- cukier puder do dekoracji.
Zobacz także: Szarlotka z bezą
Jak zrobić szarlotkę z papierówek??
- Na stolnice przesiej mąkę i posiekaj ją z masłem.
- Dodaj żółtka, cukier puder i proszek do pieczenia.
- Zagnieć kruche ciasto, podziel na dwie części, owiń je folią i schowaj do lodówki.
- Umyj i obierz jabłka. Zetrzyj je na tarce na jarzynowych oczkach do dużej miski.
- Jedną część ciasta rozwałkuj i wylep nią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Odciskaj jabłka rękami i ułóż na cieście.
- Posyp owoce cukrem i cynamonem.
- Rozwałkuj drugą porcję ciasta i połóż na wierzchu szarlotki.
- Nakłuj widelcem ciasto w kilku miejscach, by równo się piekło.
- Piecz szarlotkę przez ok. 40 minut w 180 stopniach.
- Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem dla dekoracji.
Co zrobić z papierówek? Przepis na pyszną szarlotkę z papier...
Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Erytrol jest szkodliwy?