Co zrobić z papierówek? Przepis na pyszną szarlotkę z papierówek na kruchym cieście. Najlepsze ciasto z jabłkami

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszna szarlotka z kwaśnymi jabłkami. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszna szarlotka z kwaśnymi jabłkami. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Sezon na papierówki trwa w najlepsze. Warto zrobić z nich pyszne ciasto. Polecam przepis na tradycyjną szarlotkę na kruchym cieście. To niezawodny wypiek, który zasmakuje każdemu. Szarlotka z papierówek będzie smakować wyśmienicie. Sprawdź i wypróbuj przepis.

Spis treści

Co zrobić z papierówek?

Papierówki to popularna w Polsce deserowa odmiana jabłek, z domowej jabłoni uprawnej. Owoce te są średniej wielkości, mają jasnozielony kolor, a ich skóra jest gładka i cienka. Cenione są ze względu na kwaskowaty, bardzo aromatyczny smak.

Jabłka papierówki nadają się idealnie na:

  • szarlotkę z budyniem,
  • ucierane ciasto z papierówkami,
  • dżem z papierówek,
  • kompot z papierówek,
  • mus z papierówek.

Sprawdź: Przepis na ryż z jabłkami

Jedną z potraw z tą odmianą jabłek, wpisanych na listę produktów tradycyjnych w woj. lubuskim, jest papierówka w syropie z wody, cukru i kwasku cytrynowego.

- Na terenie gminy Santok, w każdym przydomowym sadzie było przynajmniej kilkanaście drzew owocowych, w tym jabłonie papierówki. Po 1945 r. papierówki, jak i inne zasoby miejscowego sadownictwa, zaczęły być wykorzystywane w kuchni przez nowo przybyłych osadników. Zwyczaj ten szczególnie kultywowany był w Janczewie w gminie Santok. (...) Gospodynie z Janczewa zaczęły chętnie używać w swojej kuchni papierówek z drzew, które nie uległy zniszczeniu w okresie wojennym. Z upodobaniem przygotowywały jabłka w syropie używane do dań obiadowych, a także jako słodycze dla dzieci - czytamy na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Tradycyjna szarlotka na kruchym cieście

Mam dla ciebie przepis na pyszną szarlotkę na kruchym cieście, pachnącą cynamonem. Do jej przygotowania idealnie nadają się jabłka:

  • papierówki,
  • antonówki,
  • szara reneta.

Ciasto warto schłodzić przed pieczeniem, by było idealnie kruche. Jeśli będzie trudno je zagnieść, to dodaj dwie łyżki zimnej wody.

Dobra rada: ścierając jabłka na tarce, a następnie odciskając je z nadmiaru soku warto włożyć rękawiczki. Sok z jabłek może zabarwić nam ręce.

Sprawdź, wskazówki krok po kroku, jak zrobić szarlotkę z papierówek na kruchym cieście:

Przepis na szarlotkę z papierówek

(czas przygotowania: ok. 2 godziny)

Smacznego!
Smacznego! Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • ok 2 kg kwaśnych jabłek najlepiej papierówek lub antonówek,
  • 2 i pół szklanki mąki pszennej,
  • 5 żółtek,
  • 200 g masła,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżki cukru,
  • cukier puder do dekoracji.

Zobacz także: Szarlotka z bezą

Jak zrobić szarlotkę z papierówek??

  1. Na stolnice przesiej mąkę i posiekaj ją z masłem.
  2. Dodaj żółtka, cukier puder i proszek do pieczenia.
  3. Zagnieć kruche ciasto, podziel na dwie części, owiń je folią i schowaj do lodówki.
  4. Umyj i obierz jabłka. Zetrzyj je na tarce na jarzynowych oczkach do dużej miski.
  5. Jedną część ciasta rozwałkuj i wylep nią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Odciskaj jabłka rękami i ułóż na cieście.
  7. Posyp owoce cukrem i cynamonem.
  8. Rozwałkuj drugą porcję ciasta i połóż na wierzchu szarlotki.
  9. Nakłuj widelcem ciasto w kilku miejscach, by równo się piekło.
  10. Piecz szarlotkę przez ok. 40 minut w 180 stopniach.
  11. Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem dla dekoracji.
Pyszna szarlotka z kwaśnymi jabłkami. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Co zrobić z papierówek? Przepis na pyszną szarlotkę z papier...

Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie