Szybki piernik na dużą blachę. Sprawdź przepis na miękki i wilgotny piernik na święta. Kluczowy jest jeden popularny składnik

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Sprawdź prosty przepis na piernik z przecierem jabłkowym. Kliknij obrazek i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Sprawdź prosty przepis na piernik z przecierem jabłkowym. Kliknij obrazek i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Błyskawiczny i pyszny piernik, który nie wymaga leżakowania. Mam dla ciebie niezawodny przepis na miękki i aromatyczny piernik, który jest prosty do zrobienia. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza popularnemu składnikowi - przecierowi z jabłek. Dzięki niemu ciasto jest ekstra wilgotne i smakuje rewelacyjnie. Sprawdź, jaki jest pyszny i wypróbuj przepis na szybki piernik.

Spis treści

Piernik to ciasto o słodko-pikantnym smaku, pachnący miodem i dużą ilością przypraw korzennych. Jest to placek niezwykle trwały, przechowywany dawniej nawet przez kilka lat. Wymaga także leżakowania, tzn. po upieczeniu jest twardy i można go jeść dopiero po kilku dniach.

W galerii możesz zobaczyć przygotowanie piernika z przecierem jabłkowym krok po kroku

Mam dla ciebie przepis na piernik, który nie wymaga leżakowania, możesz go jeść zaraz po wykonaniu. Jest wilgotny i miękki dzięki dodatkowi przecieru jabłkowego. Jeśli robisz domowy przecier jabłkowy, to zacznij od umycia i obrania ok. 5 jabłek, pokrój je na kawałki i umieść w garnku, dolej 2 łyżki wody i duś pod przykryciem ok. 20 min. Wystudź.

Ciasto jest także bardzo proste w wykonaniu. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką i zajmuje to tylko kilka minut

Przepis na szybki piernik z przecierem jabłkowym

Czas wykonania: przygotowanie ciasta - ok. 10 minut, pieczenie - ok. 45 minut.
Porcja: na dużą blachę.
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka oleju,
  • 4 jajka,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 3 łyżki miodu,
  • 3 łyżki przypraw korzennych,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szklanka przecieru jabłkowego,
  • polewa czekoladowa: 100 g masła, 2 łyżki kakao, 2 łyżki wody, ½ szklanki cukru, 6 kostek czekolady gorzkiej lub deserowej.

Jak zrobić szybki piernik?

  1. Do dużej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawy korzenne, kakao i cukier oraz miód.
  2. Do osobnego naczynia wbij jajka, roztrzep je widelcem i dodaj olej.
  3. Do suchych składników wlej mokre i wymieszaj łyżką.
  4. Dodaj przecier jabłkowy i całość ponownie wymieszaj.
  5. Piecz ciasto w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach przez około 45 minut.
  6. Zrób polewę: włóż wszystkie składniki do rondelka i umieść na małym ogniu, mieszaj do zagotowania, wystudź.
  7. Gotowy piernik po wystudzeniu polej polewą.

Smak piernika możesz także wzbogacić np. posiekanymi orzechami włoskimi. Smacznego!

Sprawdź prosty przepis na piernik z przecierem jabłkowym. Kliknij obrazek i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Szybki piernik na dużą blachę. Sprawdź przepis na miękki i w...

Sprawdź też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni