W skrócie
Przygotowując domowy kompot z jabłek, warto sięgać po twarde owoce, które po ugotowaniu nabierają smaku. W kompocie z jabłek można też uwzględnić inne sezonowe produkty, np.: gruszki, dynię, rabarbar czy śliwki, by dopasować jego smak do swojego gustu. Zobacz, jak zrobić pyszny i aromatyczny kompot jabłkowy.
Kompot z jabłek – przepis na pyszny napój
Liczba porcji: dla 5-6 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Składniki:
Jak ugotować kompot z jabłek?
Przygotowanie:
- Na początku należy zagotować wodę z cukrem w garnku o grubym dnie i dodać do niej przyprawy.
- Następnie jabłka należy umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i wrzucić do wody z cynamonem, goździkami i skórką pomarańczy.
- Kompot gotować na małym ogniu przez około 10 minut.
- Jabłka powinny zachować swój kształt. Kompot z jabłek świetnie smakuje na ciepło i na zimno.
Zobacz także: Jak zrobić pyszny kompot? Nie tylko kompot z jabłek
Jak zrobić kompot z jabłek do słoików?
Według przepisu zawartego w książce „Obiady u Kowalskich” autorstwa Jadwigi Kłossowskiej wydanej w 1987 roku kompoty pasteryzowane należy zrobić z obgotowanych owoców i oddzielnie przygotować syrop cukrowy.
Zalewa kompotowa wykonana jest z 200-500 g cukru na 1 l wody. Do każdego słoika warto dodać kawałek pokrojonego strączka wanilii i 3-4 goździki.
Jadwiga Kłossowska polecała przygotować owoce jak w przepisie na kompot z jabłek, a następnie zblanszować, czyli obgotować przez maksimum 3 minuty, kładąc je na wrzątek wymieszany z 10 g kwasku cytrynowego. W drugim rondelku autorka polecała ugotować syrop cukrowy z wanilią i goździkami.
Zobacz także: Jak pasteryzować słoiki z przetworami i jedzeniem w piekarniku?
Zblanszowane owoce należy umieszczać w słoikach typu twist. Potem trzeba wlać syrop do słoika, pozostawiając około 3 cm przestrzeni. Na koniec słoik trzeba zakręcić pokrywką. Kompot z jabłek na zimę należy pasteryzować w garnku przez około 25 minut. Na koniec słoiki należy odstawić do wystudzenia.
Mamy nadzieję, że taki kompot z jabłek będzie stanowił zdrową przekąskę na jesienny i zimowy podwieczorek.
Zobacz także: Prosty kompot z truskawek do obiadu. Zobacz przepis na idealny napój z czerwonych owoców. Smak dzieciństwa w 15 minut
Suszarki do warzyw i owoców
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Ciasto salceson
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?