Surówka do ryby nie musi być nudna. Zobacz 9 pysznych przepisów na dodatki do obiadu z rybą w roli głównej

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Surówka z kapusty kiszonej to najpopularniejszy dodatek do obiadu z rybą w roli głównej. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć zdjęcia innych, smacznych dodatków do dań obiadowych.
Surówka z kapusty kiszonej to najpopularniejszy dodatek do obiadu z rybą w roli głównej. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć zdjęcia innych, smacznych dodatków do dań obiadowych. 123rf
W piątek w wielu domach sięga się po smażonego dorsza lub pangę. Najczęściej danie podawane jest z ziemniakami. Wywodzi się to z tradycji chrześcijańskiej kultywowanej w wielu rodzinach. Przygotowując obiad, można zastanawiać się, jaka surówka do ryby i frytek będzie najsmaczniejsza. Sprawdź, jakie surówki do ryby będą najbardziej pasować i poznaj nasze przepisy.

W skrócie

Surówka do ryby smażonej

Surówka obiadowa do ryby to szerokie pole do popisu dla miłośników gotowania. Ponadto idealna surówka podkreśli jej smak. Gwarantujemy, że smażony łosoś z porcją warzyw będzie smakował wyśmienicie. W naszej galerii zobaczycie aż 9 przepisów na surówki do ryby. Między innymi:

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć polecane przez nas surówki do ryby

Surówka z kiszonej kapusty do ryby – prosty przepis

Najczęściej do ryby wybierana jest surówka z kiszonej kapusty. Wybierając kapustę, warto zwracać uwagę na jej kolor, zapach i smak. Kiszona kapusta nie powinna mieć w składzie octu, który zaburza naturalną fermentację. Przepis na kapustę kwaszoną znany jest już od XIX wieku i szeroko opisywała go w swoich książkach kucharskich Lucyna Ćwierczakiewiczowa. Obecnie wiemy, że zdrowsza dla codziennej diety będzie kapusta kiszona.

Porcja dla 3-4 osób
Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

  • 300 g kiszona kapusta,
  • 1 twarde jabłko,
  • 1 marchewka,
  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • Opcjonalnie: szczypta cukru, soli, czarnego pieprzu lub kminku.

Jak zrobić surówkę z kiszonej kapusty do ryby?

Przygotowanie:

  1. Na początku warto odcisnąć kapustę kiszoną z nadmiaru soku. Ważne, aby jej nie płukać pod wodą. Następnie należy pokroić kapustę na mniejsze kawałki.
  2. Kiszoną kapustę trzeba przełożyć do dużej miski i dodać startą marchewkę oraz jabłko.
  3. Surówka z kiszonej kapusty powinna być doprawiona olejem roślinnym i posiekaną natką pietruszki.
  4. Według upodobań smakowych surówka z kapusty może być przyprawiona cukrem, solą, pieprzem lub kminkiem.
  5. Przed podaniem surówka z kiszonej kapusty do ryby powinna być dokładnie wymieszana.

Surówka do ryby z kapusty pekińskiej

Kolejnym przykładem na urozmaicenie walorów smakowych pieczonej, smażonej lub gotowanej ryby jest podanie jej z surówką z kapusty pekińskiej. Szczególnie smaczna będzie surówka z kapusty pekińskiej z majonezem, a w wersji dietetycznej z dodatkiem oleju. Taka surówka może nabrać dodatkowej słodyczy poprzez dodatek rodzynek.

Sprawdź także: Rewelacyjny przepis inspirowany PRL-em. Przepis na paprykarz ze szczupakiem i papryką. Poznaj sposób na pożywny obiad z rybą

Zobacz więcej pomysłów na surówkę do ryby w galerii:

Surówka z kapusty kiszonej to najpopularniejszy dodatek do obiadu z rybą w roli głównej. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć zdjęcia innych, smacznych dodatków do dań obiadowych.

Surówka do ryby nie musi być nudna. Zobacz 9 pysznych przepi...

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Ciasto malinowe "Pianka"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie