Obłędna szarlotka z bezą. Trudno przestać na jednym kawałku. Zobacz przepis na szarlotkę z prażonymi jabłkami

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowa szarlotka z bezą to wypiek, którego wygląd rekompensuje czas włożony w jego przygotowanie.
Domowa szarlotka z bezą to wypiek, którego wygląd rekompensuje czas włożony w jego przygotowanie. Anna Daniluk
Udostępnij:
Szarlotka jest jednym z najchętniej pieczonych ciast w Polsce. Sekretem udanej szarlotki jest dobrze schłodzone, kruche ciasto i korzystanie z zimnych składników. Dla wielu łasuchów wypiek z jabłkami i bezową pianką to najlepsza szarlotka na świecie. Taki jabłecznik z bezą wygląda elegancko i może być podawany podczas rodzinnych uroczystości. Zobacz przepis na niezawodną szarlotkę z bezą.

Klasyczna szarlotka z bezą wypiekana jest w kwadratowej formie, która ułatwia krojenie. Szarlotka na kruchym cieście z bezą może być też upieczona w tortownicy lub formie do tarty. Jeżeli po wyłożeniu formy zostanie odrobinę kruchego ciasta, to zachęcamy do zrobienia kruszonki. Wtedy szarlotka z bezą i kruszonką będzie przykładem ciasta, przy wykonaniu, którego nic się nie zmarnowało.

Szarlotka – przepis z bezą

Do zrobienia szarlotki z bezą potrzeba:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g zimnego masła,
  • 40 g drobnego cukru lub cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 12%,
  • 3 żółtka.

Składniki na nadzienie jabłkowe:

  • 1 kg jabłek (Antonówki, Szara Reneta),
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka cukru trzcinowego,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 / 2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • Opcjonalnie: 1 / 3 łyżeczki przyprawy do piernika.

Przepis na bezę:

  • 3 białka,
  • 100 g cukru,
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej.

Jak zrobić szarlotkę z bezą?

  1. Mąkę pszenną trzeba przesiać, dodać zimne masło i szybko posiekać nożem do czasu, aż ciasto nabierze wyglądu kruszonki.
  2. Następnie do powstałej kruszonki trzeba dodać żółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę i szybko zagnieść ręcznie lub w robocie kuchennym. Z ciasta należy uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i włożyć do lodówki na 45 minut.
  3. Wybraną formę należy wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Następnie schłodzone ciasto trzeba rozwałkować na grubość około 3 mm i wyłożyć nim formę. Formę z ciastem należy wstawić do lodówki na około 30 minut.
  4. Schłodzone ciasto kruche należy nakłuć widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i wsypać na niego fasolę lub ryż, do obciążenia ciasta.
  5. W czasie, gdy ciasto się chłodzi, należy obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić w średniej wielkości kostkę. Następnie na rozgrzanej patelni należy rozpuścić masło i dodać cukier.
  6. Do patelni trzeba dodać jabłka i przyprawy. Smażyć, aż owoce zmiękną. Całość zajmuje około 5 minut. Jabłka zostawić do wystudzenia.
  7. Następnie schłodzone białka należy ubić z cukrem na sztywną i błyszczącą pianę. Pod koniec ubijania, gdy widoczne będą smugi na pianie, należy dodać mąkę ziemniaczaną.
  8. Piekarnik nagrzać do 200°C. Następnie trzeba zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180°C i piec przez 15 minut spód szarlotki.
  9. Gorący spód należy napełnić farszem jabłkowym i ubitą bezą. Szarlotkę z bezą należy piec przez około 20 minut w 180°C z termoobiegiem.

Nie tylko szarlotka – przepisy z jabłkami

Jeśli nie przepadacie za bezą, to polecamy inne przepisy z wykorzystaniem jabłek. Łasuchy mogą rozsmakować się w tarcie z jabłkami ozdobionej apetyczną kratką. Jeśli lubicie szybkie ciasto z jabłkami, które nie wymaga wyrastania, ani chłodzenia w lodówce, to polecamy ciasto ucierane. Polecamy też zrobić klasyczną szarlotkę na kruchym ciastem. Miłośnicy ciast z jabłkami nie pogardzą też szarlotką z budyniem. Żaden łasuch nie przejdzie obok obojętnie.
Natomiast wspomnienia beztroskiego dzieciństwa mogą przywołać naleśniki lub racuchy z jabłkami. Mamy nadzieję, że proponowane przepisy urozmaicą wasz podwieczorek.

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - sezonowe spożycie owoców i warzyw

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie