Na deser upiecz wyśmienitą szarlotkę z bezą. To niezawodny przepis na ciasto z jabłkami z pianką. Znika z patery do ostatniego kęsa

Anna Daniluk
Domowa szarlotka z bezą to wyśmienite ciasto do kawy. Przygotowując bezę można zmniejszyć ilość cukru o połowę.
Domowa szarlotka z bezą to wyśmienite ciasto do kawy. Przygotowując bezę można zmniejszyć ilość cukru o połowę. Anna Daniluk
Szarlotka jest jednym z najpopularniejszych wypieków w Polsce. Sekretem udanej szarlotki jest dobrze schłodzone, kruche ciasto i korzystanie z zimnych składników. Dla wielu łasuchów wypiek z jabłkami i bezową pianką to najlepsza szarlotka na świecie. Taki jabłecznik z bezą wygląda odświętnie i może być podawany podczas rodzinnego świętowania. Zobacz przepis na słodką szarlotkę z bezą.

W skrócie

Klasyczna szarlotka z bezą wypiekana jest w kwadratowej lub prostokątnej formie, która ułatwia krojenie. Szarlotka na kruchym cieście z bezą może być też upieczona w tortownicy lub formie do tarty. Jeżeli po wyłożeniu formy zostanie odrobinę kruchego ciasta, to zachęcamy do zrobienia kruszonki. Wtedy nic się nie zmarnuje.

Szarlotka z bezą – przepis na niezawodny deser

Liczba porcji: 12 kawałków.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g zimnego masła,
  • 40 g drobnego cukru lub cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 12 procent,
  • 3 żółtka.

Składniki na nadzienie jabłkowe:

  • 1 kg jabłek (antonówki, szara reneta),
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka cukru trzcinowego,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • opcjonalnie: 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika.

Przepis na bezę:

  • 3 białka,
  • 100 g cukru,
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej.

Zobacz także: Przepis na apple pie, czyli szarlotkę po amerykańsku

Jak zrobić szarlotkę z bezą?

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę pszenną przesiej, dodaj zimne masło i szybko posiekaj nożem do czasu, aż ciasto nabierze wyglądu kruszonki.
  2. Następnie do powstałej kruszonki dodaj żółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę i szybko zagnieć ręcznie lub w robocie kuchennym. Z ciasta uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na 45 minut.
  3. Wybraną formę wysmaruj masłem i oprósz mąką pszenną. Następnie schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm i wyłóż nim formę. Formę z ciastem wstaw do lodówki na około 30 minut.
  4. Schłodzone ciasto kruche nakłuj widelcem, wyłóż papierem do pieczenia i wsyp na niego fasolę lub ryż, do obciążenia ciasta.
  5. W czasie, gdy ciasto się chłodzi, obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój w średniej wielkości kostkę. Następnie na rozgrzanej patelni rozpuść masło i dodaj cukier.
  6. Do patelni dodaj jabłka i przyprawy. Smaż, aż owoce zmiękną. Całość zajmuje około 5 minut. Jabłka zostaw do wystudzenia.
  7. Następnie schłodzone białka ubij z cukrem na sztywną i błyszczącą pianę. Pod koniec ubijania, gdy widoczne będą smugi na pianie, dodaj mąkę ziemniaczaną.
  8. Piekarnik nagrzej do 200°C. Następnie zmniejsz temperaturę piekarnika do 180°C i piecz przez 15 minut spód szarlotki.
  9. Gorący spód wypełnij farszem jabłkowym i ubitą bezą. Szarlotkę z bezą piecz przez około 20 minut w 180°C z termoobiegiem.

Przepisy na przysmaki z jabłkami

Jeśli nie przepadacie za bezą, to polecamy inne przepisy z wykorzystaniem jabłek. Łasuchy mogą rozsmakować się w tarcie z jabłkami ozdobionej apetyczną kratką. Jeśli lubicie szybkie ciasto z jabłkami, które nie wymaga wyrastania, ani chłodzenia w lodówce, to polecamy ciasto ucierane. Polecamy też zrobić klasyczną szarlotkę na kruchym ciastem. Mamy nadzieję, że proponowane przepisy urozmaicą wasz podwieczorek. Zachęcamy też do wypróbowania przepisu na strudel z jabłkami w wiedeńskim stylu.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni