W skrócie
Klasyczna szarlotka z bezą wypiekana jest w kwadratowej lub prostokątnej formie, która ułatwia krojenie. Szarlotka na kruchym cieście z bezą może być też upieczona w tortownicy lub formie do tarty. Jeżeli po wyłożeniu formy zostanie odrobinę kruchego ciasta, to zachęcamy do zrobienia kruszonki. Wtedy nic się nie zmarnuje.
Szarlotka z bezą – przepis na niezawodny deser
Liczba porcji: 12 kawałków.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 100 g zimnego masła,
- 40 g drobnego cukru lub cukru pudru,
- szczypta soli,
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 12 procent,
- 3 żółtka.
Składniki na nadzienie jabłkowe:
- 1 kg jabłek (antonówki, szara reneta),
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka cukru trzcinowego,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- opcjonalnie: 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika.
Przepis na bezę:
- 3 białka,
- 100 g cukru,
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej.
Zobacz także: Przepis na apple pie, czyli szarlotkę po amerykańsku
Jak zrobić szarlotkę z bezą?
Sposób przygotowania:
- Mąkę pszenną przesiej, dodaj zimne masło i szybko posiekaj nożem do czasu, aż ciasto nabierze wyglądu kruszonki.
- Następnie do powstałej kruszonki dodaj żółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę i szybko zagnieć ręcznie lub w robocie kuchennym. Z ciasta uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na 45 minut.
- Wybraną formę wysmaruj masłem i oprósz mąką pszenną. Następnie schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm i wyłóż nim formę. Formę z ciastem wstaw do lodówki na około 30 minut.
- Schłodzone ciasto kruche nakłuj widelcem, wyłóż papierem do pieczenia i wsyp na niego fasolę lub ryż, do obciążenia ciasta.
- W czasie, gdy ciasto się chłodzi, obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój w średniej wielkości kostkę. Następnie na rozgrzanej patelni rozpuść masło i dodaj cukier.
- Do patelni dodaj jabłka i przyprawy. Smaż, aż owoce zmiękną. Całość zajmuje około 5 minut. Jabłka zostaw do wystudzenia.
- Następnie schłodzone białka ubij z cukrem na sztywną i błyszczącą pianę. Pod koniec ubijania, gdy widoczne będą smugi na pianie, dodaj mąkę ziemniaczaną.
- Piekarnik nagrzej do 200°C. Następnie zmniejsz temperaturę piekarnika do 180°C i piecz przez 15 minut spód szarlotki.
- Gorący spód wypełnij farszem jabłkowym i ubitą bezą. Szarlotkę z bezą piecz przez około 20 minut w 180°C z termoobiegiem.
Przepisy na przysmaki z jabłkami
Jeśli nie przepadacie za bezą, to polecamy inne przepisy z wykorzystaniem jabłek. Łasuchy mogą rozsmakować się w tarcie z jabłkami ozdobionej apetyczną kratką. Jeśli lubicie szybkie ciasto z jabłkami, które nie wymaga wyrastania, ani chłodzenia w lodówce, to polecamy ciasto ucierane. Polecamy też zrobić klasyczną szarlotkę na kruchym ciastem. Mamy nadzieję, że proponowane przepisy urozmaicą wasz podwieczorek. Zachęcamy też do wypróbowania przepisu na strudel z jabłkami w wiedeńskim stylu.
Kulinaria

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: