Spis treści
Szybkie i proste ciasteczka
Każdy, kto lubi słodkości, wie, że nic nie równa się domowym ciasteczkom. Warto przygotować je samodzielnie. Dzięki temu kontrolujemy dodawane składniki, ilość cukru, a także możemy odczuć ogromną satysfakcję z wykonanej pracy. Dodatkowo po upieczeniu ciastek w naszym domu będzie pięknie pachnieć.
Możesz skorzystać z naszych przepisów i przygotować np.:
Ciastka twarogowe z jabłkami
Ciastka twarogowe są prawdziwym przysmakiem. Smakują podobnie jak ciastka francuskie, ale są znacznie prostsze do wykonania. Wystarczy zagnieść ciasto z mąki, masła i twarogu. Można przygotować je z cukrem lub całkowicie go pominąć, a po upieczeniu posypać ciasteczka cukrem pudrem.
Ciastka serowe możesz przygotować np. z:
- jabłkami,
- dżemem lub marmoladą,
- cukrem kryształ na wierzchu.
Mamy dla ciebie sprawdzony przepis na serowe, kruche ciasteczka całuski. Ich nazwa nawiązuje do wyglądu - przygotowane z jabłkiem przypominają usta lub uśmieszki. Smakują pysznie oprószone cukrem pudrem. To idealny dodatek do kawy lub herbaty.
Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak przygotować ciasteczka całuski:
Przepis na kruche ciastka całuski
(porcja na ok. 42 ciasteczka, czas przygotowania i pieczenia: ok. 1,5 godziny)

Składniki:
- 200 g twarogu półtłustego,
- 200 g masła,
- 250 g mąki pszennej,
- 60 g cukru pudru,
- szczypta soli,
- 4 jabłka kwaśne,
- cukier puder do posypania.
Jak zrobić ciasteczka całuski?
- Na stolnicę przesiej mąkę i posiekaj ją z zimnym masłem.
- Dodaj cukier puder, szczyptę soli i ser przeciśnięty przez praskę ( jeśli nie masz praski, możesz rozgnieść ser tłuczkiem do ziemniaków).
- Zagnieć ciasto, owiń je w folię spożywczą i schowaj do lodówki na ok. 30 minut.
- Jabłka obierz i pokrój na grubsze plasterki.
- Wałkuj ciasto porcjami, podsypując delikatnie mąką, na grubość ok. 5 mm.
- Wycinaj okrągłe kształty foremką lub szklanką.
- Na każdy krążek połóż kawałek jabłka i złóż na pół.
- Ułóż ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w 190 stopniach przez ok. 25 minut.
- Gotowe i wystudzone ciasteczka posyp dla dekoracji cukrem pudrem.
Kruche ciastka całuski podbiją wasze serca. Łatwy przepis na...
Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?