W skrócie
Prosty przepis na dżem z jabłek potrzebuje kilku prostych składników. Najczęściej są to jabłka, cukier, sok z cytryny i ulubione przyprawy korzenne. Wśród nich można wybierać spośród kory cynamonu, ziarenek kardamonu, gwiazdki anyżu, laski wanilii, gałki muszkatołowej i goździków. Warto tak doprawić dżem z jabłek, aby smakowało wszystkim członkom rodziny.
Przepis na dżem jabłkowy
Liczba porcji: 4 słoiki po 240 ml
Czas przygotowania: 30-40 minut.
Składniki:
- 1 kg jabłek,
- 300 g cukru,
- 200 ml wody,
- 3 goździki,
- 5 mielonego cynamonu,
- 5 g świeżo zmielonej gałki muszkatołowej,
- 5 g mielonego kardamonu,
- 10 ml soku z cytryny.
Jak zrobić dżem z jabłek?
- Jabłka należy umyć, obrać ze skórki, przekroić na pół, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Następnie należy włożyć je do garnka z grubym dnem i ustawić na średnim ogniu.
- Jabłka należy zalać odrobiną wody, sokiem z cytryny i zasypać cukrem.
- Po około 10 minutach można dodać przyprawy i dalej gotować przez 20 minut.
- Dżem z jabłek jest gotowy, gdy jabłka się delikatnie rozpadną.
- Jeśli chcecie uzyskać dżem jabłkowy o konsystencji musu, to polecamy rozdrobnić je tłuczkiem do ziemniaków, przecierakiem do warzyw lub blenderem ręcznym.
- Dżem z jabłek jest gotowy do przełożenia do słoików.
Sprawdź także: Jak suszyć jabłka w piekarniku?
Jak zagęścić dżem jabłkowy?
Aby zagęścić dżem, można ugotować je z nieobranych owoców. Najwięcej pektyny, czyli naturalnego środka zagęszczającego przetwory jest w obierkach. Często obierki z jabłek służą do gotowania z innymi owocami, aby nadać im zwartej konsystencji. Dżem z jabłek można też zagęścić poprzez wymieszanie go z innymi owocami. W ten sposób powstanie pyszny dżem z dyni i jabłek albo dżem z gruszki i jabłka. Po zagęszczeniu gotujących się owoców powstanie marmolada z jabłek.
Jak pasteryzować dżem z jabłek?
Dżemy ze wspomnianych owoców można pasteryzować w taki sam sposób jak inne przetwory. Najczęściej wybierana jest pasteryzacja w garnku, ale można też stosować pasteryzację w piekarniku. Część śmiałków chętnie pasteryzuje przetwory w zmywarce. Więcej o pasteryzacji pisaliśmy w artykule: Pasteryzacja w piekarniku na zimno i na gorąco. Jak pasteryzować słoiki z przetworami i jedzeniem w piekarniku? Sprawdzone sposoby
Wykorzystanie dżemu
Domowe dżemy z jabłek mają wiele zastosowań. Można przekładać nimi przekrojony biszkopt, smarować kanapki, nadziewać naleśniki, podawać z gorącymi bułeczkami lub chałką. Ponadto dżem ten może zaskoczyć użyty jako składnik marynaty do pieczonej szynki lub karkówki.
Zobacz także inne zastosowanie jabłek:
Pij zdrowe koktajle

Strefa Biznesu: Które miasta zamawiają najwięcej jedzenia na dowóz?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?